A+ A A-

av: Kjell Arntzen                               foto: Arne Strand

En observant leser av Ranheimsavisa, Eva Tomter, kan fortelle oss at avmagnetiseringsanlegget på Være er revet! Dette må da være en av de største kulturraseringene som har skjedd her på Ranheim? Det nærmere seg det vi kan betegne som kulturkriminalitet. Ranheimsavisa vil rett over helga søke å finne ut hvem som er ansvarlig for rivningen. Her på Ranheim hadde vi to gjenstående krigsminner. Det var Trægården og avmagnetiseringsanlegget. Nå er det bare Trægården igjen. Denne artikkelen vil bli tilført bilder og omtale av Trægårdens historie når vi har det klart.

Avmagnetiseringsanlegget ble bygd av tyskerne i 1942 og tilhørte den tyske krigsmarine. Det var et avmagnetiseringsanlegg for tyske krigsskip, et anlegg som skulle sikre skipene for å gå på de alliertes miner. Fram til nå har vi kunne se disse stålpælene utfor Være som et minne fra krigens dager. I dag er anlegget ikke i bruk som avmagnetiseringsanlegg, men like fullt et viktig og bevaringsverdig krigsminne. Nå var det bolig og hvileplass for de få skarvene vi har igjen inne i Strindfjorden. Så langt vi er kjent med har det ikke skjedd ulykker eller farefulle situasjoner ved anlegget. Historien skulle ikke tilsi rivning for sikring av skipsfart eller noe annet. Ranheimsavisa betrakter dette både som kultur- og miljøkriminalitet.

Ranheimsavisa vil straks over helga gjøre undersøkelser om hvem som har beordret rivningen, hvilket grunnlag rivningen er hjemlet i og hva Byantikvaren har å si til dette.

Det gjenstående byggverk fra krigen - Arsenalet

Vi har kontaktet vår egen lokalhistoriker, Olav Paulsen, for å få vite mer om det eneste gjenstående krigsminnesmerke vi har på Ranheim, Trægården. Olav forteller at Trægården tidligere ble kalt Arsenalet. Arsenalet besto i sin tid av to like bygninger som tyskerne satte opp under siste verdenskrig. Den ene bygningen ble revet etter en voldsom brann i desember 1985.

Arsenalet på Ranheim var fylt opp med klær og annet utstyr fra okkupasjonsmakten. Etter krigen ble bygningene forsvarets eiendom. Etter hvert ble de overtatt av Ranheim Papirfabrikk som benyttet bygningene som lagerplass. På 1950-tallet ble bygningene tømt for det som var igjen etter tyskerne. Olav forteller at det ble avholdt auksjon over det som kunne nyttiggjøres, ss. sykler, klær, lommelykter og lignende. Krigsrelaterte gjenstander som hjelmer, våpendeler m.m. ble kjørt til «Rasja» og gravd ned. Noe av dette er sannsynlig fjernet fra grunnen der nå som følge av utbyggingen i Ranheimsfjæra? 

Trægården er i dag ett av de mange byggverk som tyskerne satte opp på Ranheim og som fortsatt eksisterer. Olav har tidligere tatt opp spørsmålet om bevaring av Trægården. Til det svarer byantikvaren at han mangler innspill og begrunnelser for å gjøre noen med dette. Fjerning av det andre eksisterende byggverket fra krigens dager, «jernene» på Være, kan kanskje aktualisere denne saken? Ranheimsavisa vil ta dette spørsmålet opp med byantikvaren i forbindelse med det «hærverket» som nå har skjedd.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Fotballtur til Tyrkia - Forza Ranheim gi…

26-02-2020 Hits:148 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Fotballtur til Tyrkia - Forza Ranheim gir deg sjansen

av: Kjell A. Arntzen                                 foto: Memoshome Kjøp sesongkort på Forzatribunen så er du med i treknigen av billetter til kampen mot Alanyaspor i Tyrkia. Premien er verd 11.400,- kroner Forza Ranheims leder...

Les mer...

Robert og Memoshome ordner tur til Tyrki…

21-01-2020 Hits:1545 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Robert og Memoshome ordner tur til Tyrkia

av: Kjell A. Arntzen Memoshomes representant i Trondheim er Robert Hilstad. Han er også Fagsnekkern og en ivrig Ranheimssupporter. Nå skal Robert og 188 andre til Tyrkia for å se det...

Les mer...

Godkjent og mer enn det

01-12-2019 Hits:665 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Kjell A. Arntzen Det var godt med Ranheimssupportere som virkelig ga lyd fra seg på Lerkendal. Laget som entret en dårlig Lerkendalmatte var tent og klar for å gjøre sin...

Les mer...

En bydel med tre lag i elitserie

14-11-2019 Hits:1188 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Jeg kunne tenkt meg å spørre: Hvilken bydel i Norge er det overskriften peker mot? Dere brukte vel ikke lang tid til å tenke før svaret kom?...

Les mer...