A+ A A-

Pipa på fabrikken
Det byggverket som sannsynligvis er synlig fra flest steder på Ranheim er teglsteinpipa på papirfabrikken. Den kom på plass i 1925 i forbindelse med bygging av nytt Fyrhus. Før det var det flere mindre piper der. Høyden var i starten 72 meter, men i dag er den kortet ned til 52 meter.

Den opprinnelige høyden skyldtes at man den gang fyrte med kull, og den svarte røyken som det resulterte i måtte slippes ut såpass høyt. I dag fyres det enten med elektrisitet, gass elle olje, og kravet til høyde er dermed et annet. Reduksjonen skyldes forøvrig slitasje og forvitring på toppen.

Reparasjon og reduksjon ble i mange år besørget av firmaet AB Skorstenar fra Sverige. Far og sønn Andersson, som drev dette firmaet, var ikke plaget av høydeskrekk. I hele pipas høyde er det murt inn stigetrinn. På toppen fikk reparatørene montert planker som arbeidsplattform, og verktøy og redskaper ble heist opp ved hjelp av tau.

Arbeidsveien var altså både lang og bratt, og når de først hadde kommet opp ble de der hele arbeidsdagen. Det betydde at matpakken også ble inntatt i høyden, og eventuelle andre påtrengende behov ble også løst der oppe.

Pipa har forøvrig den høyest plasserte lynavlederen på Ranheim.
Ranheim består som kjent vesentlig av leirgrunn, så også fabrikktomta. For å sikre stødig underlag ble det anlagt en enorm flåte bestående av flere lag tømmerstokker som fundament for pipa. Tømmeret holder seg godt i den hermetiske leira.

Dersom man ser nøye etter kan man i dag observere at pipa heller noen få grader i østlig retning. Vi får håpe den ikke faller over ende med det første.

Tekst: Olav Paulsen Foto: Per-Arne Johnsen

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

En vond rekke ble brutt

22-10-2022 Hits:375 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen 850 forventningsfulle tilskuere hadde møtt fram for å følge Ranheims kamp mot Raufoss. Det så ut for å bli en enkel oppgave å slå bortelaget, men det...

Les mer...

Sjansen var der

16-10-2022 Hits:327 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Av: Kjell A. Arntzen Det flotte søndagsværet fristet denne gang mer enn kampens første halvtime. Det ble en tur rundt om på Ranheim framfor denne halvtimen foran TV-skjermen. Flott tur, og...

Les mer...

Det hjalp ikke ...

10-10-2022 Hits:307 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Det som ikke hjalp var at Sandnes Ulf led et sviende nederlag mot tabelljumbo og nedrykksklare Grorud. Og det på eget gress i Sandnes. Vi led selv...

Les mer...

Akademi eller noe helt annet?

05-10-2022 Hits:432 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Akademi eller noe helt annet?

Innledning: Kjell A. Arntzen   tekst: Otto Ulseth Otto Ulseth ønsker å holde ungdommen i sitt lokale lag sammen med sine kamerater. Ingen vet om en ung gutt blir en god fotballspillere...

Les mer...