A+ A A-

tekst og foto: Kjell Arntzen

KaninklubbVi har vel alle hørt om NM i friidrett, skøyte-NM, hopp-NM, ja også NM i trav har vi hørt om. Noe mer fremmed for de fleste er at det også arrangeres NM for kaniner. Et slikt NM er seriøst som alle andre slike mesterskap, her er det trening, kvalifisering og dopingkontroll for å ha nevnt noe. Årets NM går faktisk her på Ranheim, nærmere bestemt på «Almås-gården» på Reppe (tidl. Reppe Ridesenter) i dagene 6. til 9. juli. Her skal det konkurreres i hinderløp, høyde og lengde og en veteranøvelse for kaniner over 5 år. Vi ser med spenning fram til mesterskapet!

Lokale kaninklubber er underlagt et forbund

Jeg tok meg en tur opp til Vikåsen der jeg traff på Laila Brønstad, Nina og Hanne, alle glødende engasjert i det forestående mesterskapet. Laila, som synes å være den som leder den lokale «kaningjengen» på Ranheim, forklarer meg at det med kanin og konkurranser ikke er overlatt til tilfeldighetene. – Vi i her på Ranheim er med i «Sprett Kaninklubb» som har hovedsetet på Stjørdal. Klubben er underlagt en landsdekkende organisasjon som heter ikke mindre enn «Norges Kaninhopperes Landsforbund». Alle medlemmene er opptatt av å ha kaninen i fokus og kaninens beste. Samtidig jobber vi får å ha et godt og inkluderende miljø for kanininteresserte i alle aldre.

-        Av dette skjønner du sikkert at vi er opptatt av dyrevelferd, ikke bare for kaniner, men for alle dyr. Vårt hovedfokus er imidlertid kaninen. Vi sprer gode råd om kaninen og kaninhold samtidig som vi selvfølgelig informerer interesserte om klubben vår og de aktiviteter vi driver, sier hun.

Noe av det som er faste innslag i klubbens virksomhet er ukentlige treninger og konkurranser en gang i måneden. – Dette er det stor interesse for, sier Laila. – Alle som har kanin her på Ranheim kommer med sine kaniner til treninger og konkurranser. Her er det også gjeldende; «trening gjør mester», fortsetter hun. – Vi har nå 16 aktive medlemmer her på Ranheim. De fleste er hjemmehørende på Vikåsen, men vi har også medlemmer i Olderdalen.

Trening før NM

IMG 1677

Et hindeeroppsett for 40 meter "rett hinder"

Jeg fikk møte «kaningjengen» på ei ball-løkke på Vikåsen. Her hadde de satt opp en rekke hinder som tilsvarte oppsettet for NM-konkurransen; «rett hinder». Det var 10 hinder av ulik høyde og utforming som skulle forseres. Nina hentet fram «Mikki» fra buret og gjorde han klar for ei treningsøkt og en oppvisning for meg. «Mikki» var kvalifisert for Norgesmesterskapet og var vurdert som en av de som kunne hente premie. – Den kan vel ikke vinne, sukker Nina, - men jeg har tro på at formen hans er så god at han kan oppnå en eller flere pallplasser. I den løypa jeg har satt opp for den nå (rett hinder) vil den trolig ha sjanse?

Jeg gjør meg klar med fotoapparatet etter andre hinder og kaller til start. Startskuddet går og «Mikki» hopper elegant over første hinder, men i dette forsøket ønsket han ikke å fortsette. «Mikki» stoppet, så på fotografen og tok en runde rundt seg selv og var uinteressert i å fullføre løypa. Neste forsøk endte på samme måte, over hinderet, stopp, forstyrret av fotografen og nektet fortsettelsen. I det tredje forsøket var «Mikki» blitt kjent med meg og gjorde sine saker bra om jeg ser bort fra et riv på tredje hinder. I de senere forsøk imponerte kaninen. Hanne sto med sin «Sofus» i bånd og så på kameratens siste treningsøkter før mesterskapet. «Sofus» virket litt tufs, trolig skuffet over at han ikke klarte kvalifiseringskravene, men han skulle få være med som publikum under NM-dagene, fortalte Hanne.

Stor deltakelse

IMG 1679

Her står Nina til venstre med sin NM-favoritt, Mikki. Hannes "Sofus" klarte ikke kvalifiseringskravene, men både han og Hanne møter som ivrige supportere.

Det blir nok liv og røre på det tidligere Reppe Ridesenter under NM-arrangementet. Selve konkurransene blir holdt inne i ridehallen, men området rundt vil bli brukt som «mingle-områder» og serveringssteder. – Vi regner jo med at dette arrangementet vil være av interesse for noen, sier Laila. – Jeg regner med at det vil være familier som kommer for å se på. Spesielt på lørdag og søndag vil dette være et perfekt mål for helgeturen. Jeg tar det for gitt at dere som møter opp får det både trivelig og morsomt, sier Laila.

Det er meldt deltakelse fra Steinkjer, Stjørdal, Modum, Vestfold og selvfølgelig her fra Ranheim. Øvelsene er: «rett hinder», «kroket hinder», «høyde» og «lengde». Jeg ble spurt om jeg visste hva norgesrekorden i lengde (for kaniner) var? Innrømmer glatt at jeg bommet på svaret. Hele 2,30 meter er notert som norgesrekord! Verdens beste kanin i lengde kan notere et resultat på 3,00 meter.

Programmet for årets Norgesmesterskap 

Torsdag 6. juli starter det hele med 1. omgang i øvelsene "kroket hinderløype" for eliteklassen, "kroket løype" for veterantkaniner og "rett hinderløype" for elitekaninene. 

Fredag 7. juli fortsetter NM med 2. omgang i "rett hinderløype" for elitekaninene, 1. omgang "rett hinderløype" for veterankaninene og dagen avsluttes med lengde for elitekaninene. Her kan det kanskje ligge an til ny norgesrekord?

Lørdag 8. juli ligger det an for to finaler. Det er finaler for veterankaninene i "rett hinderløype" og "kroket hinderløype" for samme klasse, I tillegg skal elitekaninene ute i sin 2. omgang i "kroket hinderløype". Elitekaninene skal også hoppe høyde. Her er det slett ikke snakk om "Hur bredt har ni hoppat", kaninene skal hoppe høyt!

Søndag 9. juli er det finaler i "rett hinderløype" og "kroket hinderløype" for elitekaninene. Etter konkurransene er det stor premieutdeling i ridehallen.

Har du lyst til å møte noen av kanineierne vil de være å treffe under sin restaurantkveld på Romantica lørdag fra klokka 19.30. Utøverne har dessverre ikke anledning til å besøke restauranten.

Gratis inngang

Ildsjelene på Vikåsen håper at noen av Ranheimsavisas lesere vil ta turen opp til Reppe i løpet av dagene. Det er gratis inngang, det er mye morsomt, det er spenning og det er flere utsalgsteder for kaffe, kaker og annet du venter å finne i en slik kiosk. Vi heier på «Ranheims-kaninene» og ønsker spesielt «Mikki» lykke til under mesterskapet. Kanskje kan bydelen få nok en norgesmester?

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Flotte prestasjoner av RILs utøvere i UM

12-03-2018 Hits:203 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst og foto: Jan Vestre, Bydelsnytt Jan Vestre i Bydelsnytt har gitt oss tillatelse til å publisere denne artikkelen fra UM i friidrett som denne helga ble avviklet på Steinkjer. Som...

Les mer...

AVLYST - en blemme av NFF

10-03-2018 Hits:860 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

AVLYST - en blemme av NFF

tekst og foto: Kjell Arntzen                                                    ...

Les mer...

Dagens kamp mot BRANN

10-03-2018 Hits:759 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Dagens kamp mot BRANN

tekst og foto: Kjell Arntzen Boligene langs Ranheimsveien har fått sine balkongflagg I skrivende stund er det 3 timer til dagens Eliteseriekamp mot Brann. Store deler av Ranheim er pyntet med Ranheimsflagg...

Les mer...

Coop EXTRA styrker sitt engasjement

06-03-2018 Hits:542 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Coop EXTRA styrker sitt engasjement

av: Kjell Arntzen                                 foto: fra COOP/Kjell Arntzen Coop Extra har forsterket sitt engasjement i Ranehim Toppfotball Interessen rundt RANHEIM TOPPFOTBALL er merkbar på mange områder. Landets storaviser som VG og Dagbladet, Adresseavisen...

Les mer...