A+ A A-

tekst: Per Svendsen                          foto: fra arkiv              

IMG 0939

Per Svendsen var slett ikke fornøyd med min repotasje fra friidrettsfolkets samling i klubbhuset

I et tidligere innlegg i Ranheimsavisa har du en leseverdig oppsummering fra en uformell og meget trivelig sammenkomst i RILs klubbhus for noen tidligere friidrettsutøvere fra Ranheim. I referatet innrømmer du at din kompetanse i forhold til friidrettens første gullalder på Ranheim i siste halvdel av 1940-tallet og et langt stykke ut i 1950-tallet, ikke er topp. Derfor ble det noen for raske meldinger og konklusjoner denne gang Kjell som lite stemmer med virkeligheten. For eventuelt nye lesere: Møtet i klubbhuset skjedde etter initiativ av Ranheimspatriotenes spontane og meget energiske leder Kjell Ove Johnsen, som ønsket å markere fire tidligere, også i dag, spreke gutter som for 50 år siden satte en fantastisk nordisk juniorrekord på 1000 meter stafett. Kjell Ove fortjener en stor takk for et særs trivelig møte i klubbhuset. 

Min tidligere sjef - og en som har satt dype minnespor - var tidligere sosialrådmann i Trondheim kommune, Reidar Lyseth. Ett av de mange råd han ga en fersk byråkrat var: Ikke forsøk å rette opp det som media skriver, samme hvor feilaktig meldingen er. Det samme om du blir sitert feil. Her må tilføyes at Reidars bakgrunn var mange tiår som journalist. Jeg lyttet til min sjefs råd, selv om det ikke alltid var like lett. I de siste dager er jeg, gamle mannen, blitt satt på en utfordring slik som i mitt yrkesliv. Skal jeg korrigere? Har det noen hensikt å rette opp?

Ernst la ikke skylda på meg

Ernst Larsen

Hedersmannen Ernst Larsen ville aldre kunne legge skylda for noe på andre

Referat krydres ved å sitere noen gamle menns idrettshistorier, også historier fra en meget «samtaleglad» Olderdaling. Min historie om at årsaken til at Gular, Bergen, henviste oss til andreplassen i Holmenkollstafetten, var ifølge noens utsagn svak løpning på en av stafettens korte etapper av undertegnede. Historien er sann og riktig sitert så langt. Men hedersmannen Ernst Larsen nevnte jeg ikke i denne sammenheng. Ernst ville aldri kommet med et slikt utsagn. Det var helt andre som hevdet dette. Et lite trivelig minne fra friidrettsmiljøet som jeg kanskje for dristig delte med dere.

Til redaktørens unnskyldning: Ernst var hyppig tema under hele «klubbhusmøtet».

Jeg er ikke blant bydelens kjente friidrettsutøvere

Jeg ønsker også å rette opp at du har tatt med mitt navn over kjente friidrettsutøvere fra Ranheim, noe som forannevnte historie viser er feil. Når stafettlagene besto av 10 mann, som oftest var det slik, var Ranheim i hele denne tidsperioden best i Trøndelag, ja, kanskje i hele landet. Trengte laget som i Holmenkollstafetten 15 løpere, ble laget på «enden» fylt opp med løpsvillige, mindre løpsdyktige.  Ranheim hadde på den tiden ikke bare Ernst Larsen og Øistein Saksvik. Mange av Ranheimløperne var av nasjonal toppklasse, som Tormod Haugan, Sverre Haugan, Jon Løvli, Johan Arnt Stegavik, Torbjørn Refseth og Rolf Svendsen. Jeg minnes spesielt en «landskamp» mellom Trøndelag og landet for øvrig på Stadion, hvor Ranheimsløperne dominerte. Trønderne vant.

Steinar Saksvik har skrevet en utmerket bok om Ranheimsfotballens historie. Vi mangler historien om friidretten på Ranheim.

Vi må få samlet friidrettshistorien - Hvem tar opp tanken?

Det er nok flere enn den som her «kritiseres» for manglende kunnskap om Ranheims stolte friidrettshistorie som har behov for «påfyll». Per Svendsen etterlyser at denne stolte historien får plass mellom to permer i ei bok, noe i likhet med Steinar Saksviks bok om Ranheimsfotballen. Det kan være vanskelig å rangere om det er bydelens fotball- eller friidrettshstorie som er den mest glansfulle, men friidretten fortjener så absolutt en historisk oppsummering av bragdene til Ernst Larsen, Øistein Saksvik, Tormod Haugen, stafettlaget fra 1960-åra og alle de flotte idrettsfolka Ranheim har fostret. Jeg beklager selvfølgelig for å si at Per Svendsen var av de store friidrettsutøverne på Ranheim, noe han selv på det sterkeste tilbakeviser.

Ranheim Idrettslag må snarest ta opp Pers forslag til seriøs behandling! Det er på høy tid vi får samlet begivenhetene, resultatene, de muntre historiene og hvem disse idrettsfolka egentlig var. Tiden kan være knapp, mange er gått bort, men fortsatt er noen blant oss og bør kunne bidra.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Vi ser fram til kveldens kamp

08-07-2018 Hits:355 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Vi ser fram til kveldens kamp

Tekst og foto: Kjell Arntzen Alle som tar turen etter FV 705 fra Reitan-krysset mot Stugudal og Brekken blir minnet om Ranheim Fotball. Måtte det bare hjelpe! Vi står foran siste seriekamp...

Les mer...

Nok en god kamp av Ranheim

01-07-2018 Hits:383 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Nok en god kamp av Ranheim

tekst: Kjell Arntzen                             foto: Dagbladet nett Ranheims spillere var godt fornøyd med eget spill og 3 fortjente poeng mot Start. Ranheim tok et vakkert farvel med den humpete kunstgressmatta på Extra Arena...

Les mer...

Ranheimsgutt på talentsamling

28-06-2018 Hits:632 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Kjell Arntzen                     foto: Ole Jørgen Brattland I denne uka har Odin Holm fra Ranheim deltatt på Equinors talentleir i Porsgrunn. Sammen...

Les mer...

Det ble et fortjent tap

24-06-2018 Hits:238 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Kjell Arntzen Vi var nok mange som hadde forventninger om en saftig revansje etter cuptapet mot Strømsgodset, men slik skulle det ikke bli. Når prestasjonen ikke blir som den vanligvis...

Les mer...