A+ A A-

Jeg tillater meg å stjele litt lørdagsunderholdning fra Unni Lindells bok: «Gamle damer legger ikke egg.» Unni Lindell har gitt ut flere bøker der hun har snappet opp utsagn fra barn i barnehager, i skolen, i gata og under ulike sammenkomster. Bøkene er alle fulle av fortellinger som barn har gitt, morsomt så det holder. Jeg fikk meg mang ei latterkule ved gjennomlesning av denne boka. Det er sikkert mange av dere som ikke har lest disse barneutsagnene tidligere. Jeg vet heller ikke om boka som er utgitt i 1991 fortsatt er å få tak i, men morsom er den. Her kommer noen smakebiter. Om det falle i smak kan det bli noe vi kommer med noen lørdager framover.

Vi stammer fra apene

Morten på 5 år kommer med denne: «Menneskene stammer fra apene. Gamle mennesker stammer enda mer fra apene. Dessuten kjenner jeg en som stammer.»

«Veldig gamle mennesker var faktisk aper da de var små.»

Klasseforskjell og kjønnsroller

Gard på 6 år var opptatt av klasseforskjeller og sier dette: «I gamle dager var folk delt inn i raser, de fine og de ufine. De fine var rike og hadde råd til hårgele og Brylkrem, mens de ufine måtte nøye seg med lopper og lus.»

Magnus er 8 år og har denne forklaringen på verdistigning: «I gamle dager var ikke kjønnsrollene funnet opp. Da visste ikke mennene at damene var like mye verd. I dag får man det inn med teskjeer med morsmelka.»

«Før i tiden hadde man ikke kjønnsroller, men de hadde kasseroller og slikt.»

Pustevansker og rent vann

Remi Andre er 6 år og forteller dette: «Før krigen måtte de sitte i Fattigkassa hvis de ikke hadde mat. Der satt de og ventet og ventet og fikk nesten ikke puste for det var lokk på Fattigkassa.»

6-årige Martinius var opptatt av miljø. Han kommer med tre utsagn: «I gamle dager var vannet så rent at man både kunne bade i det og drikke det samme vannet.»

«Vet du? Før i tiden hadde ikke bilene motor. De ble trukket av hest og vogn.»

«I gamle dager var de heller ikke bortskjemte. De hadde ikke leker, sofaputer eller Mariekjeks. Det de hadde var mer grå ting som ikke var farlig for naturen.»

Vett i skallen må man ha

Ellen forteller: «På skolen i gamle dager hadde de pult med lokk. Nedi der hadde de små appelsiner og linjaler og kanskje et gammelt papir. Og så hadde de pisk. Den ble brukt hvis de ganger feil eller ikke husker hva en bokstav het. Da gråt de og sladret til moren og faren sin som syntes bare de hadde godt av det.»

«I gamle dager slo de barna i hodet med slegge for å få litt vett inn i hodet på dem. Nå er den slags forbudt med lov og orden.»

Den siste for denne lørdagen er fra Beate på 6 år: «I gamle dager fikk ikke barna noen utdannelse. De visste ingenting om bøker og bokstaver og sånt. De ville ikke vite noe heller for da fikk de vondt i hodet.»

God helg!

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Flotte prestasjoner av RILs utøvere i UM

12-03-2018 Hits:203 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst og foto: Jan Vestre, Bydelsnytt Jan Vestre i Bydelsnytt har gitt oss tillatelse til å publisere denne artikkelen fra UM i friidrett som denne helga ble avviklet på Steinkjer. Som...

Les mer...

AVLYST - en blemme av NFF

10-03-2018 Hits:860 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

AVLYST - en blemme av NFF

tekst og foto: Kjell Arntzen                                                    ...

Les mer...

Dagens kamp mot BRANN

10-03-2018 Hits:759 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Dagens kamp mot BRANN

tekst og foto: Kjell Arntzen Boligene langs Ranheimsveien har fått sine balkongflagg I skrivende stund er det 3 timer til dagens Eliteseriekamp mot Brann. Store deler av Ranheim er pyntet med Ranheimsflagg...

Les mer...

Coop EXTRA styrker sitt engasjement

06-03-2018 Hits:542 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Coop EXTRA styrker sitt engasjement

av: Kjell Arntzen                                 foto: fra COOP/Kjell Arntzen Coop Extra har forsterket sitt engasjement i Ranehim Toppfotball Interessen rundt RANHEIM TOPPFOTBALL er merkbar på mange områder. Landets storaviser som VG og Dagbladet, Adresseavisen...

Les mer...