A+ A A-

Jeg kan lett innrømme at det kommer mang en latter etter å ha lest de historiene Unni Lindell forteller. Hun må ha hatt det uendelig morsomt da hun tok disse samtalene eller fanget dem opp. Vi kan jo ha hørt egne barn og barnebarn komme med forklaringer av hva eller hvordan ting er eller gjøres, uttalelser vi sikkert har ledd av (mest inne i det stille), men det Unni Lindell skriver om overgår det meste av det jeg har hørt våre barnebarn si. Med det som publiseres denne lørdagen regner jeg med at noen av dere gjør som jeg; kommer med en eller flere latterkuler?

Det å føde og arve etter søsken

Det var noe primitivt og risikofylt over det å føde på Stiftelsen eller andre steder. Dette forteller Vibeke på 8 år: «I gamledager måtte kvinnene føde uten gassmaske og tang. Av og til ble de sittende fast i utgangspunktet, og da hendte det at både moren og ungen døde.»

«De hadde mange barn i gamledager. Det var veldig praktisk for da kunne de arve klær etter hverandre.»

Espen på 7 år forteller hvorfor barnefødselen var stor i gamle dager: «Det ble så mange unger fordi damene ikke jobbet, men hadde barna som jobb. Og ettersom barna vokst ble mødrene nærmest arbeidsledige. Derfor måtte de få nye unger hele tiden.»

«Damene jobbet ikke utenfor huset. Det var mennene som tok seg av hagestell og vannlating.»

Å gifte ser var heller ikke så greit bestandig

Regina hadde kanskje vært bort i at mamma og pappa gikk fra hverandre? I alle fall visste hun hvordan ting skjedde: «Når man gifter seg gir man hverandre et taushetsløfte. Hvis man ikke holder det, blir man skilt. Og da må man dele på lampene og knivene, og som regel blir man ikke enige om hvem som skal ha barna. De som ikke blir enige om det, må gå til en børsmegler. Han bestemmer at den ene skal ha barna, så får heller den andre et spisebord ekstra.»

Om man gifter seg så trenger det heller ikke å være bare-bare. Det vet 6 åringen Arild mye om: «Hvis man gifter seg med feil ektefelle, blir man skilt, og da viser det seg at feilen var uekte.»

«Den store kjærligheten blir større med årene. Den lille er det verre med. Den avtar raskt og ender i skilsmisse med knall og fall.»

Hva med varme klær og undertøy?

Trine Marie på 6 år forteller at: «Mormor har lange underbukser. De er rosa og ser ut som store brødposer.»

«Farmor har fortalt at da hun var liten måtte jentene sitte og knipe beina sammen. I dag er det ikke så nøye med om man vifter litt med underlivet.»

Så er det Mina som også er 6 år som forteller: «I gamledager brukte damene lange underbukser fordi de aldri gikk med bukser. Tenke deg hvis det blåser og man åpner munnen. Plutselig har man hele halsen full av vind.» Det er ikke greit i det hele tatt!

«Da bestemor var liten måtte hun gå med ullstrømpebukser som klødde sånn under skjørtet at de andre trodde hun hadde blærekatarr.»

Hva med bruk av BH i gamle dager? Hanne på 8 forteller: «I gamledager var det veldig viktig at damene brukte beholdere under klærne. Det var først for ti år siden at man begynte å gå med dem fri.»

«Hvis farmor hadde vært ung i dag ville hun blitt bussjåfør. Det var forbudt for damer i hennes blomstringstid.» fortalte Linda på 7 og hadde dette om sin mormor: «Mormor var mønsterelev på en syskole når hun var ung.»

Den siste denne uka kommer fra Lars som er 6 år. Han har forklaringen på mye, spesielt om damer. Denne avslutter lørdagen for denne gang: «Gamle damer er ofte tjukke. Det er ikke fordi de spiser så mye, men fordi det de spiser lagrer seg i sånne klumper, akkurat som på kamelen.» Det er kanskje godt å ha forklaringen på dette fenomenet før helga er over?

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

HEIA RANHEIM

04-12-2017 Hits:764 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

HEIA RANHEIM

av: Harald Walldén                                     foto: Ranheimsavisa og Christian Lauritsen Her blir det mange gode opplevelser...

Les mer...

ELITESERIEN!!!!!

02-12-2017 Hits:824 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell Arntzen Etter å ha vært klart best i tre av fire ordinære omganger og to ekstraomganger mot Sogndal, ble det ELITESERIEN for Ranheim! Knallbra, - ja helt fantastisk. Regner...

Les mer...

Frank før lørdagens kamp

01-12-2017 Hits:1309 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Frank før lørdagens kamp

Både Frank og mange andre skal ha stor TAKK for at de har ført laget fram til denne posisjonen. Vi kan vise vår takknemlighet på EXTRA Arena i morgen ettermiddag...

Les mer...

Knepent tap, men vi er ikke slått!

29-11-2017 Hits:217 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Kjell Arntzen Det var stor stemning blant de 50 som hadde funnet veien til klubbhuset i kveld. Klappsalvene kom ofte og vel fortjent gjennom store deler av 1. omgang og...

Les mer...