A+ A A-

tekst og foto: Kjell Arntzen

IMG 1866

I helga er det fullt kjør med det nye signalanlegget for jernbanen

Vi ser at det er anleggsarbeid ved stasjonen. De som hadde trodd at de nå arbeidet med en forlengelse av perrongen må vi skuffe, men at det foregår et nødvendig arbeid er hevet over tvil. Vi stakk ned på anleggsområdet og fikk en prat med Bane NORs byggeleder Olav Open. Open forteller at det er et nytt signalanlegg som nå etableres for strekningen Ranheim – Steinkjer og for Meråkerbanen. - NSB har to togfrie helger i året som brukes til stell og vedlikehold av skinnegangen. Dette er en av de to helgene.

Arbeidet skal være ferdig i løpet av helga

Ved ankomst til anleggsområdet presenterer jeg med at jeg kommer fra Ranheimsavisa. I tillegg forteller jeg at jeg også er nabo til stasjonen og er nysgjerrig på det som foregår.

-        Du kommer vel ikke for å klage på støy, innleder Open. Nei, langt ifra sier jeg. Det arbeidet dere utfører er jo nærmest støyfritt. Jeg drister meg til å si at jeg kan høre at det foregår noe arbeid på natta når vi ligger med åpent vindu, men forstyrre gjør det ikke.

Det var godt å høre sier Open som forteller at de har gått ut med varsel til de som bor nærmest anleggsområdet at det vil forgå arbeid på sen kveldstid og natta. - Det er normalt etter dagens togtrafikk har stilnet av vi kan jobbe på og ved skinnegangen, men vi forsøker å være så stille som det går an å være. Det arbeidet vi holder på med her ved stasjonen skal vi gjøre ferdig i løpet av helga, forteller Open.

Ikke forlengelse av perrongen, men nytt signalanlegg

IMG 1867

Prosjektlleder Olav Open og anleggsleder Oscar Markali beklager at det blir noe støy fra arbeidet ved stasjonen.

Som nevnt er det ikke perrongen som forlenges denne gang. – Vi er i ferd med å installere et nytt signalanlegg for jernbane som er felles for hele Europa, forteller Open. – Systemet heter ERTMS og står for European Rail Traffic Mangagement System. Det er et system som går ut på at optiske signaler (lyssignaler) langs sporet erstattes av informasjon om kjøretillatelse og hastighet som trådløst sendes direkte til togets førerrom og vises togføreren i et panel, forklarer han.

-        ERTMS er et databasert system som reduserer sannsynligheten for menneskelige feil. Systemet omfatter hastighetsovervåking og signalisering. Det gir en god kommunikasjon mellom tog, signalanlegg og våre trafikkregler. Når dette systemet blir innført i hele Europa skal det erstatte alle nasjonale signalanlegg og bidra til raskere og mer effektiv togframføring over landegrensene.

Det ble etter hvert noe vanskelig for undertegnede å holde følge med byggelederen, men han forsikrer at alt skal bli til det bedre når anlegget er klart i 2023.

Veidekke har jobben

Hele landet skal altså få installert denne ERTMS-systemet. Det er et stort stykke arbeid og koster sine millioner av kroner. For området her mellom Ranheim og Steinkjer er det Veidekke som har fått anbudet. – Det er vi veldig fornøyd med, sier anleggsleder Oscar Markali fra Veidekke. Dette er et stort og omfattende prosjekt som er interessant i mange henseende, sier han. – For oss er det mer enn bare sysselsetting, det er også utviklende for vår kompetanse. Dette er jo et signalsystem som blir etablert i hele Europa, og vi er stolte over å få være med på dette, avslutter Markali.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Trøndere og fotball

04-09-2017 Hits:525 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Trøndere og fotball

tekst: Per Svendsen Den siste trønderen som har forlatt Rosenborg er Fredrik Midtsjø. Nå er det få igjen på byens flaggskip. I Adresseavisen ble vi for få dager siden kjent med to...

Les mer...

Kongsvinger kommer på søndag

30-08-2017 Hits:246 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Kongsvinger kommer på søndag

tekst: Kjell Arntzen Vi ser fram til søndag med optimisme! Det er ingen lett motstander som kommer hit til EXTRA Arena. Motstander er fjorårets cupfinalist Kongsvinger, et lag som riktignok ble...

Les mer...

Lørdag er det klart for høstens fotballf…

16-08-2017 Hits:391 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Lørdag er det klart for høstens fotballfest

tekst og foto: Kjell Arntzen Lørdag bør vi kunne fylle tribunen på EXTRA Arena Førstkommende lørdag kommer kampen vi alle har ventet på. Større kamp i trøndersk fotball finnes ikke. Her får...

Les mer...

Ei stor helg for RANHEIM

24-07-2017 Hits:549 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Ei stor helg for RANHEIM

tekst og foto: Kjell Arntzen Når jeg laget en overskrift som sier noe om ei «stor» helg for Ranheim så bruset det selvfølgelig av entusiasme i blod og hode. Det takket...

Les mer...