A+ A A-

tekst og foto: Kjell Arntzen

IMG 1866

I helga er det fullt kjør med det nye signalanlegget for jernbanen

Vi ser at det er anleggsarbeid ved stasjonen. De som hadde trodd at de nå arbeidet med en forlengelse av perrongen må vi skuffe, men at det foregår et nødvendig arbeid er hevet over tvil. Vi stakk ned på anleggsområdet og fikk en prat med Bane NORs byggeleder Olav Open. Open forteller at det er et nytt signalanlegg som nå etableres for strekningen Ranheim – Steinkjer og for Meråkerbanen. - NSB har to togfrie helger i året som brukes til stell og vedlikehold av skinnegangen. Dette er en av de to helgene.

Arbeidet skal være ferdig i løpet av helga

Ved ankomst til anleggsområdet presenterer jeg med at jeg kommer fra Ranheimsavisa. I tillegg forteller jeg at jeg også er nabo til stasjonen og er nysgjerrig på det som foregår.

-        Du kommer vel ikke for å klage på støy, innleder Open. Nei, langt ifra sier jeg. Det arbeidet dere utfører er jo nærmest støyfritt. Jeg drister meg til å si at jeg kan høre at det foregår noe arbeid på natta når vi ligger med åpent vindu, men forstyrre gjør det ikke.

Det var godt å høre sier Open som forteller at de har gått ut med varsel til de som bor nærmest anleggsområdet at det vil forgå arbeid på sen kveldstid og natta. - Det er normalt etter dagens togtrafikk har stilnet av vi kan jobbe på og ved skinnegangen, men vi forsøker å være så stille som det går an å være. Det arbeidet vi holder på med her ved stasjonen skal vi gjøre ferdig i løpet av helga, forteller Open.

Ikke forlengelse av perrongen, men nytt signalanlegg

IMG 1867

Prosjektlleder Olav Open og anleggsleder Oscar Markali beklager at det blir noe støy fra arbeidet ved stasjonen.

Som nevnt er det ikke perrongen som forlenges denne gang. – Vi er i ferd med å installere et nytt signalanlegg for jernbane som er felles for hele Europa, forteller Open. – Systemet heter ERTMS og står for European Rail Traffic Mangagement System. Det er et system som går ut på at optiske signaler (lyssignaler) langs sporet erstattes av informasjon om kjøretillatelse og hastighet som trådløst sendes direkte til togets førerrom og vises togføreren i et panel, forklarer han.

-        ERTMS er et databasert system som reduserer sannsynligheten for menneskelige feil. Systemet omfatter hastighetsovervåking og signalisering. Det gir en god kommunikasjon mellom tog, signalanlegg og våre trafikkregler. Når dette systemet blir innført i hele Europa skal det erstatte alle nasjonale signalanlegg og bidra til raskere og mer effektiv togframføring over landegrensene.

Det ble etter hvert noe vanskelig for undertegnede å holde følge med byggelederen, men han forsikrer at alt skal bli til det bedre når anlegget er klart i 2023.

Veidekke har jobben

Hele landet skal altså få installert denne ERTMS-systemet. Det er et stort stykke arbeid og koster sine millioner av kroner. For området her mellom Ranheim og Steinkjer er det Veidekke som har fått anbudet. – Det er vi veldig fornøyd med, sier anleggsleder Oscar Markali fra Veidekke. Dette er et stort og omfattende prosjekt som er interessant i mange henseende, sier han. – For oss er det mer enn bare sysselsetting, det er også utviklende for vår kompetanse. Dette er jo et signalsystem som blir etablert i hele Europa, og vi er stolte over å få være med på dette, avslutter Markali.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Vi ser fram til kveldens kamp

08-07-2018 Hits:355 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Vi ser fram til kveldens kamp

Tekst og foto: Kjell Arntzen Alle som tar turen etter FV 705 fra Reitan-krysset mot Stugudal og Brekken blir minnet om Ranheim Fotball. Måtte det bare hjelpe! Vi står foran siste seriekamp...

Les mer...

Nok en god kamp av Ranheim

01-07-2018 Hits:383 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Nok en god kamp av Ranheim

tekst: Kjell Arntzen                             foto: Dagbladet nett Ranheims spillere var godt fornøyd med eget spill og 3 fortjente poeng mot Start. Ranheim tok et vakkert farvel med den humpete kunstgressmatta på Extra Arena...

Les mer...

Ranheimsgutt på talentsamling

28-06-2018 Hits:632 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Kjell Arntzen                     foto: Ole Jørgen Brattland I denne uka har Odin Holm fra Ranheim deltatt på Equinors talentleir i Porsgrunn. Sammen...

Les mer...

Det ble et fortjent tap

24-06-2018 Hits:238 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Kjell Arntzen Vi var nok mange som hadde forventninger om en saftig revansje etter cuptapet mot Strømsgodset, men slik skulle det ikke bli. Når prestasjonen ikke blir som den vanligvis...

Les mer...