A+ A A-

De fleste av oss har en eller annen gang vært innom et eldresenter, eller som det het i gamle dager; Gammelhjem. Det er vel få av oss som har oppfattet dette gammelhjemmet som noe i nærheten av det Preben på 6 år beskriver det som. Han sier: «Et gammelhjem er en slags kennel for gamle folk. Familien kan sette bort de gamle hvis de skal på ferie eller hvis de vil være i fred. Men det er ikke båndtvang der.» Det skulle ha tatt seg ut om det var båndtvang på et Helse og velferdssenter. Jeg regner med at noen av oss som nærmer oss en slik tilværelse priser oss lykkelig over at vi får gå uten bånd!

Vi skal dvele ved noen historier om gamle og gammelhjem. En ganske så grei forklaring på hva et gammelhjem er har den samme Preben når han forteller: «Et gammelhjem er et hjem som egentlig ikke er hjemmet ditt, men som blir det når du blir gammel.» Lena har også oppfatninger om hva et slikt hjem er. Hun sier: «Et gammelhjem er et sted der man oppbevarer gamle folk og truer dem til å bo på rom med noen de ikke liker. De får medisiner og kjøttkaker, og hver lørdag får de formkake med rosiner i.» Camilla (6 år) sier: «På gammelhjemmet kan de løsne på tennene. Alle drar ut tennene om kvelden og legger dem på plass om morgenen. Også har de andakt etterpå.»

Lise som også er 6 år sier: «Man blir syk av å være på sykehjem fordi man lengter seg syk etter å komme hjem.» Vidar har vel ikke mye godt å si om gammelhjem: «Et gammelhjem er et sted der alt er skrøpelig. Kommodene også!» Fra Pernille kommer denne: «På gammelhjemmet er det fullt av gamle folk. De er stuet sammen. Ofte har de brukket ledd eller vridd halsen på lårene.» Ikke greit det der? Ellens farmor trives: «Farmor trives som fot i hanske på gammelhjemmet. Hun deler rom med ei dame som alltid har kamferdrops i linningen.» Aina på 8 år tenker kanskje å bli politiker etter hvert? «Eldreomsorg er noe gamle folk må venne seg til enten de liker det eller ikke.»

Vi fortsetter med Nicolai på 6 år: «Et gamlehjem er en slags murbygning der det lukter kirke i gangene, men det er forbudt å tenne talglys på rommene.» Siri har en annen definisjon på hva et gammelhjem er: «På gammelhjem lukter det middag i korridorene og Gud i krokene.» Det er noe fint med gammelhjem også, forteller Jørgen: «Det er dumt at det er helt forbudt å holde husdyr på gammelhjemmet. Men det er bra at de må vaske seg minst hver tredje uke.» Kanskje det er Hans Anton på 7 år som har den beste definisjonen på hva eldreomsorg er? Han sier: «Eldreomsorg er å dele sine sorger med de eldre.»

«Det som er trist er at de gamle på gammelhjemmet ofte ikke kjenner hverandre enn seg selv, slik at den eneste menneskelige kontakten de har er den de skimter i speilet om morgenen.» Line har en morfar som er på gammelhjem og hun forteller: «Morfar gikk mye på andejakt da han var ung. Nå går han på jakt etter sigaretter i gangene.»

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Flotte prestasjoner av RILs utøvere i UM

12-03-2018 Hits:203 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst og foto: Jan Vestre, Bydelsnytt Jan Vestre i Bydelsnytt har gitt oss tillatelse til å publisere denne artikkelen fra UM i friidrett som denne helga ble avviklet på Steinkjer. Som...

Les mer...

AVLYST - en blemme av NFF

10-03-2018 Hits:860 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

AVLYST - en blemme av NFF

tekst og foto: Kjell Arntzen                                                    ...

Les mer...

Dagens kamp mot BRANN

10-03-2018 Hits:759 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Dagens kamp mot BRANN

tekst og foto: Kjell Arntzen Boligene langs Ranheimsveien har fått sine balkongflagg I skrivende stund er det 3 timer til dagens Eliteseriekamp mot Brann. Store deler av Ranheim er pyntet med Ranheimsflagg...

Les mer...

Coop EXTRA styrker sitt engasjement

06-03-2018 Hits:542 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Coop EXTRA styrker sitt engasjement

av: Kjell Arntzen                                 foto: fra COOP/Kjell Arntzen Coop Extra har forsterket sitt engasjement i Ranehim Toppfotball Interessen rundt RANHEIM TOPPFOTBALL er merkbar på mange områder. Landets storaviser som VG og Dagbladet, Adresseavisen...

Les mer...