A+ A A-

tekst og foto: Kjell Arntzen

Bjarnrason 2

En usedvanlig blid islending, Kristbjørn Bjarnason, skal lede Ranheim Paper & Board framover. Velkommen skal han være!

Ranheim Paper & Board har fått ny direktør. Helt ny er han ikke, men i forhold til fabrikkens lange og stolte historie er islendingen Kristbjørn Bjarnason ganske ny. Kristbjørn startet i fabrikken i oktober 2016 og ble administrerende direktør i mars året etter. Vi inviterte oss selv bort til en prat med Kristbjørn og noen av hans nærmeste medarbeidere. Det ble halvannen time med god samtale om dagens fabrikkdrift, fabrikkens historie, miljøarbeid, forholdet til bydelens beboere og fabrikkens historiske betydning for bydelens utvikling, organisasjonsliv og det store frivillighetsarbeidet.

Innledningsvis må jeg også ta med noe som ikke har spesielt med fabrikkens virksomhet å gjøre, men som kanskje forteller noe om den endringen som har skjedd i toppledelsen her hos Ranheim Paper & Board? Islandsk energi, pågangsmot, humør og arbeidsmoral har både fabrikken og vi godt av. Et land med 335.000 innbyggere har prestert innen fangst, fiske, øvrig næringsliv, fotball, håndball og kan stolt vise til sin mektige historie under det dansknorske monarkiet. Landet ble selvstendig under den 2. verdenskrig. Den 17. juni 1944 ble Island etablert som republikk.

Jeg ser allerede når jeg starter med innledningen at artikkelen blir lang og må publiseres som to artikler. Denne gang publiserer jeg fra den gjestfrie mottakelsen jeg fikk og en presentasjon av Kristbjørn Bjarnason, en svært så hyggelig islending med stor respekt for fabrikkens historie og tro på fabrikkens utvikling og framtid. Jeg tror det lover godt for fabrikken, de ansatte og Ranheimssamfunnet!

Kæstur hákarl

IMG 0616 hai

Her presenteres dere for den islandske delikatessen (Kæstur hákarl )med den ubeskrivelige eimen lik den som preget lufta i den gamle fiskhallen i Ravnkloa. Det skal være sundt forteller Kristbjørn!

Jeg kan ikke unngå å fortelle litt om direktørens «generøsitet» før samtalene startet. Det var en «gourmetisk opplevelse» jeg må dele med leserne. På veien opp trappa i retning mot bedriftens kantine kjente jeg en eim som ikke hadde noe med fabrikkens produksjon å gjøre. Den var rett og slett ille! Jeg tok plass i kantina for å vente på de jeg skulle besøke. Lukta hadde satt seg fast i nesen. Markedssjef og Ranheimsgutt Kyrre Auran kom hastende inn i kantina. – Kjenner du lukta? spurte han. Beskjeden som jeg kan være svarte jeg: «ja, det lukter jo litt». – Det er direktøren som har med seg fordervet hai fra Island, forklarte han før han fortsatte: - det lukter ille i hele kontorfløyen.

Inn kommer også Magne Guldberg og etter hvert også Kristbjørn Bjarnason. Vi hilser på hverandre. Etter å ha utvekslet håndtrykk og satt oss til bords klarte jeg ikke å unngå å si at det ikke luktet særlig friskt her! Kyrre foreslår at vi tar lunsjen inne i møterommet som ligger vegg i vegg. Vi forflytter oss, men Kristbjørn er ikke med. - Det kan ikke bety annet enn at han er og henter en bit av den råtne haien han har fått sendt fra Island, fastslår Kyrre. Etter noen minutter er sjefen tilbake med Kæstur Hakarl godt innpakket i «Vikur Fretti».

Gavmild som han er skar han av en bit til hver mens vi mer eller mindre holdt oss for nesen og høflig avviste en smak. Høfligheten tok meg. Det er ikke høflig å avvise det som blir frambudt og forklart som islandsk festmat (Gud bedre). Kristbjørn skar av en solid bit til hver av oss og var stolt som en islending ofte har grunn til å være. Kort oppsummert kan jeg si at den var bedre på smak enn det luktet. Dermed har jeg ikke sagt at det var egnet som festmat hjemme i Horgveien eller på hytta. Om noen av leserne ønsker å prøve denne islandske festmaten kan de lese dette:

Oppskrift på Kæstur Hákarl

«Det er ikke bare i den fjerne østen de disker opp med "snåle" retter. Våre gode naboer på Island har også havnet på Askmens liste, med sin delikatesse av hai. Som i osten fra Italia betyr Hakarl også råtten. Kæstur hákarl betyr ganske enkelt, - råtten hai! Så snart haien er fanget blir den gravd ned og ofte legger islendingene sand oppå dem. Å la kjøtt brytes ned er en ganske vanlig måte å bevare maten på i mange kulturer, så også den norske. Etter at kjøttet har ligget i bakken og råtnet i 2 til 6 måneder, graves den opp, fryses ned for å ta knekken på evt. bakterier, tines og kuttes opp i biter. Den serveres kald. Retten skal ha en ganske sterk ammoniakklukt,og en ganske sterk smak. Noen påstår visstnok at det skal smake som ost». I ettertid og nå når ettersmaken er borte vil jeg takke Bjarnason for gesten, men Bjarnason, la med høflig si at du skal slippe å servere dette neste gang jeg kommer på besøk.

Hvem er så Kristbjørn Bjarnason?

Kristbjørn Bjarnason er islending og har solid bakgrunn fra flere virksomheter på Island og sist 4 år som administrerende direktør for Nutrimar AS på Frøya. Det er en bedrift som utførte noe av det Bjarnason brenner for, lage verdier av avfall. – Det har jeg for så vidt drevet med hele livet, sier han. – På Nutrimar skapte vi viktige verdier av biprodukter fra laks i form av proteiner, olje mm. Tidligere bygde jeg bl.a. en fabrikk på Island som produserer Kitin og Kitosan fra rekeskall. Kitosan er polymer som trekker ut fett og benyttes mye til medisin, som slankemiddel og flere ting.

Hva drev du på med før du kom til Frøya? – Jeg var det du kan kalle konsulent innen drift og produksjon. Alltid var det dette med gjenvinning og nyskaping som drev med i jobbene jeg hadde, svarer han. – Jeg ble også tilkalt til en jobb i Kaupthing Bank hvor formålet mitt var å gjenopprette og drifte bedrifter som hadde gått konkurs. Under den internasjonale finanskrisen i 2008 fikk banken betydelige finansieringsproblemer som de andre bankene på Island. Hele banksektoren ble endret over natta og oppgavene som jeg jobbet med forsvant. Kort sagt så ble dette en helt umulig oppgave slik situasjonen var. I 2010 ble det bråstopp og tre av landets største banker kollapset. Blant disse var også Kaupthing Bank som var landets største og i den tid en av de syv største i Europa.

-        Hva skulle jeg gjøre etter dette? Etter rådslagning med min kone ble vi enige om å søke oss til Danmark eller Norge. Vi valgte Norge og det har vi ikke angret på en eneste dag. Vi måtte bare dra fra Island for der hadde mye endret seg som følge av krisen. Som sagt så var jeg noen år på Frøya og hadde det utmerket der. På høsten 2016 kom jeg hit til miljøbedriften Ranheim, sier han med et smil. – Du må også få med at vi produserer av resirkulert råstoff og får ut papir og emballasje av høy kvalitet og med helt ren vanndamp ut gjennom skorsteinen.

-        Jeg startet som direktør på avdelingen for massivpapp. På våren 2017 ble jeg administrerende direktør for hele Ranheim Paper & Board. På nytt hadde jeg fått en jobb i en solid bedrift som var opptatt av å skape verdier av fornybare ressurser som tidligere ble omtalt som avfall. Denne gang var det resirkulering av papp. Jeg kan med stolthet fortelle deg at over 50% av all innsamlet bølgepapp i Norge blir resirkulert og gjenvunnet her på Ranheim, sier Bjarnason.

I en senere artikkel får dere høre nærmere om bedriftens produksjon, markeder, miljøarbeid, forhold til oss som bor i bydelen, nærmiljøengasjementet, Vikelva, energisentralen og noe fra fabrikkens historie.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

3 poeng og tabelltopp!

13-07-2020 Hits:133 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

3 poeng og tabelltopp!

Tekst og foto: Kjell A. Arntzen Ranheimsflagget gjør seg like godt i Horgveien som det gjør i Tydal. Nok en seier til vårt lag! Det er 27 kamper igjen å spille i...

Les mer...

Fra 1-3 til 5-3 og 2.plass på tabellen

06-07-2020 Hits:243 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Svært skuffet ruslet 200 tilskuere, 16 spillere, trenere, støtteapparat, verter og klubbens ledelse inn til pause. Nykomlingene i OBOS-ligaen, Grorud, hadde sjokkert et seierssikkert hjemmelag med å...

Les mer...

Et laaangt gjesp

09-06-2020 Hits:352 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Det var en treningskamp som ble spilt på Lerkendal i kveld. For å si det mildt; - det var ei svært dårlig treningsøkt. Rosenborg fikk et mål...

Les mer...

Fotballtur til Tyrkia - Forza Ranheim gi…

26-02-2020 Hits:835 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Fotballtur til Tyrkia - Forza Ranheim gir deg sjansen

av: Kjell A. Arntzen                                 foto: Memoshome Kjøp sesongkort på Forzatribunen så er du med i treknigen av billetter til kampen mot Alanyaspor i Tyrkia. Premien er verd 11.400,- kroner Forza Ranheims leder...

Les mer...