A+ A A-

av: Kjell Arntzen                                 foto: Per Arne Johnsen

Lennart og Ingeborg

Det svenske ekteparet Ingeborg og Lennart Rydebâck på 102 og 100 år feiret atombryllup i 2015.

Om en 70-åring skal fortelle om sitt barne- og ungdomsliv vil nok de fleste kjenne tilbake på familien og den tryggheten de følte. Det var helt vanlig, ja nærmest «uakseptabelt» at et barn vokste opp i et hjem med bare en mor eller bare en far. Gift skulle man være, og gift ble de fleste som fødte barn. Før jeg setter meg ned og skriver denne artikkelen har jeg bladd i utallige statistikker og lest mange artikler om familieliv, ekteskap og splittede ekteskap fra den tiden. Bildet framstår klart; nær alle som hadde barn var gifte. Skilsmisseraten var lav, nesten ikke eksisterende de første 30 åra av ekteskapet. I dag forteller statistikkene at de tidlig inngåtte ekteskap har en gjennomsnittlig varighet på 7 år. Det betyr at de har kunnet feiret papirbryllup, bomullsbryllup, lærbryllup, trebryllup, sukkerbryllup og ullbryllup før skilsmissen inntreffer. En stor del av de ca. 23.000 som gifter seg årlig skiller lag lenge før de første 7 åra har gått.

Jeg skal ikke spekulere i hvorfor det er slik. Når jeg trekker fram utviklingen i ekteskapets varighet er det for å framheve den «prestasjonen» eller kjærligheten som ligger i et ekteskap som varer fram til sølvbryllup, gullbryllup smaragdbryllup og videre. Jeg leser meg fram til at årlig kan ca. 15.000 par feire gullbryllup etter 50-års ekteskap.

75 års ekteskap er atombryllup

Norgesrekorden i «ekteskapslengde» er 79 år og holdes av ekteparet Anna og Harald Strand. De feiret sin siste bryllupsdag 3. mai 1994. Den 9. juni samme år døde Anna så noen ny rekord ble det ikke på dem.

Jeg kan også ta med at verdensrekorden er utrolige 86 år! Historien bak dette er at to indiske 5 åringer ble gift i 1853. Mannen i ekteskapet, Temulji Nairman, døde i 1940.

Odd Reidun Berg edited 1

Her er et bilde fra Reidun og Odds fellesfeiring av sine 90 årsdager

75 års ekteskap betyr feiring av atombryllup. Det er svært få i Norge som er forunt å leve så lenge i et parforhold. I min søken etter ekteskap som kvalifiserer for atombryllup finner jeg Gustav Håkonsson og hans kone Betty fra Rana, De feiret sitt atombryllup i 1983 (begge er døde nå), I 2009 feiret Carl Henrik og Sidsel Bache-Wiig sitt atombryllup i Oslo. Lydia og Johan Hovland fra Bergen feiret sitt atombryllup i 2012 med daværende Bergensordfører Trude Drevland tilstede som gjest. De har senere også feiret 77 år som ektepar!

I dette celebre selskapet kan også Ranheim få sine representanter. Den 22. november er datoen for Reidun og Odd Berg på Stemorsenga. Det hadde vært fantastisk morsomt og særs fortjent om de får feire denne fantastiske dagen! De blir da en del av norsk ekteskapshistorie. Det er svært få som får oppleve noe slikt. Ranheimsavisa ser fram til å få dekke begivenheten.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Så UFORTJENT!

16-09-2018 Hits:311 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell Arntzen Det var så fordømt urettferdig det som skjedde på Extra Arena i kveld! Fra det 10. minutt dominerte Ranheim kampen fullstendig uten at det fortjente andremålet kom. 1-0  sørget...

Les mer...

SØNDAG møtes vi på KAMP!

13-09-2018 Hits:408 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

SØNDAG møtes vi på KAMP!

av: Kjell Arntzen                                 foto: Frank Lidahl På en overbevisende måte forteller Svein Maalen at alt er mulig. Så langt har Ranheim vist at det er slik! Et fantastisk frokostmøte for sponsorer og...

Les mer...

Lær selvforsvar - Ranheim Taekwon-Do

11-09-2018 Hits:198 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Lær selvforsvar - Ranheim Taekwon-Do

av: Kjell Arntzen                             foto: Ranheim Taekwond-Do Fra en trening t gymnsastikksalen på skolen Ikke alle vet at du kan...

Les mer...

En godkjent kamp av Ranheim

02-09-2018 Hits:203 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av. Kjell Arntzen Etter den flotte seieren over Molde i forrige serieomgang så vi fram til kampen på Brann stadion mot det gullkjempende Brannlaget. Kunne det hende av vi nok en...

Les mer...