A+ A A-

av: Kjell Arntzen                                 foto: Per Arne Johnsen

Lennart og Ingeborg

Det svenske ekteparet Ingeborg og Lennart Rydebâck på 102 og 100 år feiret atombryllup i 2015.

Om en 70-åring skal fortelle om sitt barne- og ungdomsliv vil nok de fleste kjenne tilbake på familien og den tryggheten de følte. Det var helt vanlig, ja nærmest «uakseptabelt» at et barn vokste opp i et hjem med bare en mor eller bare en far. Gift skulle man være, og gift ble de fleste som fødte barn. Før jeg setter meg ned og skriver denne artikkelen har jeg bladd i utallige statistikker og lest mange artikler om familieliv, ekteskap og splittede ekteskap fra den tiden. Bildet framstår klart; nær alle som hadde barn var gifte. Skilsmisseraten var lav, nesten ikke eksisterende de første 30 åra av ekteskapet. I dag forteller statistikkene at de tidlig inngåtte ekteskap har en gjennomsnittlig varighet på 7 år. Det betyr at de har kunnet feiret papirbryllup, bomullsbryllup, lærbryllup, trebryllup, sukkerbryllup og ullbryllup før skilsmissen inntreffer. En stor del av de ca. 23.000 som gifter seg årlig skiller lag lenge før de første 7 åra har gått.

Jeg skal ikke spekulere i hvorfor det er slik. Når jeg trekker fram utviklingen i ekteskapets varighet er det for å framheve den «prestasjonen» eller kjærligheten som ligger i et ekteskap som varer fram til sølvbryllup, gullbryllup smaragdbryllup og videre. Jeg leser meg fram til at årlig kan ca. 15.000 par feire gullbryllup etter 50-års ekteskap.

75 års ekteskap er atombryllup

Norgesrekorden i «ekteskapslengde» er 79 år og holdes av ekteparet Anna og Harald Strand. De feiret sin siste bryllupsdag 3. mai 1994. Den 9. juni samme år døde Anna så noen ny rekord ble det ikke på dem.

Jeg kan også ta med at verdensrekorden er utrolige 86 år! Historien bak dette er at to indiske 5 åringer ble gift i 1853. Mannen i ekteskapet, Temulji Nairman, døde i 1940.

Odd Reidun Berg edited 1

Her er et bilde fra Reidun og Odds fellesfeiring av sine 90 årsdager

75 års ekteskap betyr feiring av atombryllup. Det er svært få i Norge som er forunt å leve så lenge i et parforhold. I min søken etter ekteskap som kvalifiserer for atombryllup finner jeg Gustav Håkonsson og hans kone Betty fra Rana, De feiret sitt atombryllup i 1983 (begge er døde nå), I 2009 feiret Carl Henrik og Sidsel Bache-Wiig sitt atombryllup i Oslo. Lydia og Johan Hovland fra Bergen feiret sitt atombryllup i 2012 med daværende Bergensordfører Trude Drevland tilstede som gjest. De har senere også feiret 77 år som ektepar!

I dette celebre selskapet kan også Ranheim få sine representanter. Den 22. november er datoen for Reidun og Odd Berg på Stemorsenga. Det hadde vært fantastisk morsomt og særs fortjent om de får feire denne fantastiske dagen! De blir da en del av norsk ekteskapshistorie. Det er svært få som får oppleve noe slikt. Ranheimsavisa ser fram til å få dekke begivenheten.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Med FORZA til Kristiansund?

15-04-2019 Hits:138 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst og foto: Kjell Arntzen Etter søndagens kamp står Ranheim TF fortsatt uten poeng i årets Eliteserie. Det er ikke en situasjon vi er tilfredse med, men de vil nok bedre...

Les mer...

Vi må ikke miste trua!

14-04-2019 Hits:114 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell Arntzen Sett med Ranheimøyne ble det nok en begredelig kamp på Extra Arena. Begredelig ble den også sett med Ranheimøyne på storskjerm her i Tydal. Kampen sett under ett...

Les mer...

Tapte alle poengene igjen!

07-04-2019 Hits:131 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Tapte alle poengene igjen!

av: Kjell Arntzen Dessverre endte også vår andre kamp med tap. Nå kommer vi sterkere tilbake mot Haugesund! Jeg må bare erkjenne at jeg slet meg gjennom første omgang av kveldens kamp...

Les mer...

Idretts- og kulturanlegg i østbyen

01-04-2019 Hits:404 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Idretts- og kulturanlegg i østbyen

tekst: Kjell Arntzen            foto: Kjell Arntzen og arkiv At Ranheim TF hevder seg i Eliteserien øker barn og unges interesse for fotball, idrett og annen aktivitet. Den østre delen av Trondheim opplever...

Les mer...