A+ A A-

av: Kjell Arntzen                                 foto: TV-aksjonen

TV plakatSøndag 21. oktober rulles årets TV-aksjon ut over hele landet. Den første landsomfattende innsamlingsaksjonen fant sted i oktober 1974, altså for 44 år siden. Aksjonen er en årlig riksdekkende norsk innsamlingsaksjon som samler inn store beløp til veldedige formål. Aksjonen arrangeres av NRK i samarbeid med de utvalgte organisasjoner og et stort antall frivillige. Rundt 100.000 bøssebærere går fra dør til dør til nær på alle norske husstander, ca. 1,9 millioner. Det er i stor grad din og min aksjon, altså folkets aksjon. I tillegg til det som samles inn fra oss er også en lang rekke bedrifter med, privatpersoner, regjeringen mv. FORTSATT MANGLER DET BØSSEBÆRERE! Vil du være med så gå inn på: blimed.no 

Verdens største innsamlingsaksjon

Om vi måler de innsamlede midler per person er NRKs TV-aksjon verdens største innsamlingsaksjon. TV-aksjonen har siden 1974 samlet inn noe i overkant av 9 milliarder kroner til veldedige formål.

I 1974 gikk innsamlingsbeløpet på 22,5 millioner til Flyktninghjelpen. Aksjonen bla kalt «Flyktning 74». Siden den gang har beløpet økt jevnt og trutt. I 1986 passerte TV-aksjonen 100-millionersgrensen (Kirkens Nødhjelp)og i 2006 passerte aksjonen 200-millionsgrensen (Leger uten grenser). Rekordbeløpet stammer fra aksjonen i 2014 da hele 253 millioner ble samlet inn. Beløpet gikk også den gang til Kirkens Nødhjelp og aksjonen «Vann forandrer alt».

I år er det Kirkens Bymisjon

I år er det Kirkens Bymisjons arbeid som drar nytte av pengene. Aksjonen retter seg mot Kirkens Bymisjons arbeid for å skape et varmere samfunn. Dette skal gjøres ved å åpne dører og skape flere møtesteder for mennesker som har falt utenfor.

Arrangement i tilknytning til aksjonen er allerede i gang

Hildegunn

Hildegunn Gutvik leder innsamlingsaksjoen i Trondheim. I år er det Kirkens Bymisjon som har fått TV-aksjonen

Under en samling i forkant av en Ranheims-kamp kom jeg i kontakt med lederen av innsamlingsaksjonen i Trondheim, Hildegunn Gutvik. Hildegunn fortalte under denne samlingen om den forestående TV-aksjonen og hvordan Kirkens Bymisjon skulle benytte innsamlingsbeløpet. Ranheimsavisa fikk sin egen prat med henne etter møteslutt.

-        Vi er godt i gang med forberedelser foran innsamlingsdagen den 21. oktober,  og de frivilligge i TV-aksjonen jobber nå for at aksjonsdagen skal kunne gjennomførees i hele Trondheim søndag 21. oktober. forteller hun. – Men det er fortsatt en stor jobb som skal gjøres og vi trenger fortsatt mange bøssebærere! Vi er dessverre langt fra å fylle opp det behovet vi har så vi trenger at Ranheimsavisas lesere setter av to-tre timer denne søndagen. Det hadde vært flott om mange av dere melder dere som bøssebærere på blimed.no. TV-aksjonen er årets store dugnad og alle er velkommen til å gå årets viktigste søndagstur som bøssebærer!

-        Det hadde jo vært helt supert om årets aksjon har resultert i et beløp på størrelse med de beløp som har kommet inn de siste årene. Uansett beløpsstørrelse er jeg helt sikker på at Kirkens Bymisjon vil forvalte beløpet godt og gi hjelp til mange som har falt utenfor. Vi vet jo at det er mange barn, unge og de som ikke er helt unge som er «skjøvet» ut eller som ikke har funnet sin plass i fellesskapet. Dessverre ser vi alt for ofte i avisene og TV-nyhetene at slik utenforskap kan ende i fortvilelse og forferdelse. Alle har mer eller mindre behov for å bli sett og være med blant oss andre.

Bryter ned barrierer

Som en del av sitt arbeid på gata har bymisjonen etablert sjakk som en aktivitet. Dette er en type arena hvor mennesker kan møtes. Her kan barrierer brytes og her kan det skapes inkludering i samfunnet. Lørdag 22. september ble det arrangert gatesjakk ved Vår Frue kirke. Dette var en «Gatesjakkfestival» i betydningen av sjakk «på gata». Det var stort oppmøte og sjakkspill med mange deltakere.

Ganske morsomt var det at Egmond Gabriel fra Romania vant finalen mot byens gateprest, Odd Halvor Moen.

TV sjakk

Det var mange som tok plass ved sjakkbrettet utenfor Vår Frue kirke. 

Hildegunn sier at sjakkbrett på gata er et unikt treffsted i tråd med Bymisjonen sine verdier. – Å skape et varmere samfunn med basis i gode møter og meningsfylte aktiviteter er positivt. Den tapende finalist, gatepresten, kommer inn i samtalen: - Jeg må fortelle at vi spiller sjakk i Vår Frue kirke hver onsdag. Dette har blitt en populær aktivitet som omfatter mange. Denne aktiviteten har så utvilsomt truffet og blitt populær. Her har vi mange faste spillere samt de som tilfeldigvis er på besøk hos oss i kirka, sier Odd Halvor Moen. – Her kan du finne en direktør i dress som møter opp for å spille sjakk i lunsjpausen sin. Han spiller gjerne mot en syrisk flyktning eller en fra rusmiljøet i byen, forteller Odd Halvor.

Vi treffer Ivan som forteller at han spiller sjakk i kirka hver onsdag formiddag. Ivan har vært arbeidsledig i lang tid og setter stor pris på det sosiale samholdet over sjakkbrettet. – Jeg finner samhold og spenning over sjakkbrettet. Her er vi uavhengig av språkkunnskaper, kultur og andre sosiale barrierer. Her er vi sjakkspillere og liker det. Odd Halvor sier: - Å spille sjakk med noen man aldri har kommet til å prate med ellers, og som kommer fra en helt annen bakgrunn enn deg selv, gjør noe positivt med måten vi ser hverandre på.

Hildegunn henger seg på og sier: - Det er nettopp slik som dette årets TV-aksjon skal rette seg mot. Vi skal bli bidra til rausere holdninger i samfunnet, skape møteplasser som dette for å hindre det vi nå kaller utenforskap. Vi skal fremme inkludering!

Konsert fredag den 5. oktober

Hildegunn ber meg promotere fredagens støttekonsert for årets TV-aksjon. Det er ikke vanskelig når vi kjenner formålet og ser artistlisten. Hildegunn forteller at det er Siri Schnell Juvik som både har tatt initiativ til denne konserten og som har jobbet med dette siden august. – Dette er noe vi har lyst til å dele med leserne av Ranheimsavisa og alle de andre, smiler hun.

-        Jeg er stolt av at så mange lokale artister stiller opp for å støtte årets TV-aksjon. Med inntektene fra støttekonserten skal Kirkens Bymisjon gi flere mennesker en jobb å gå til eller noen å snakke med, et måltid eller muligheten for å delta i fritidsaktiviteter. Resultatet av TV-aksjonen vil helt sikkert bety mye for mange som vil få et møtested å gå til, men målet er også at aksjonen skal bidra til at du, jeg og alle de andre skal bidra til rausere holdninger i møte med ulike mennesker og grupper.

-        Når det gjelder støttekonserten vil den foregå i Vår Frue kirke fredag 5. oktober klokka 20.00. Billetter kan kjøpes på www.spleis.no/vaarfrue. Billettprisen er kr. 250,- med mulighet for å gi ekstra donasjoner. Velg billett når du er inne på siden.

Til konserten er det satt sammen et «husband». Dette «husbandet» består av Åsmund Flaten, Stian Lundberg, Morten Berger Stai og Odd Halvor Moen tar med seg sitt trekkspill slik at bandet får full instrumental besetning!

Det er ikke bare «husbandet» som vil opptre? – Nei, på konserten får dere et møte med Nidarosdomens Guttekor, Kari Rueslåtten, Kirsti Huke, Adrian Jørgensen, Trond Wiger, Kathrine Strugstad, Anne Fossen og Jovan Pavlovic, Myrtoula Røe, Null Filter and the rock chicks fra Sjraffen Kultursenter, Jugs of Mirjam, Marianne Meløy og Siri Schnell Juvik. – Her skal vi ikke kunne klage verken på artistgalleriet eller spekteret i sjangre.

Ranheimsavisa håper at flere av dere setter av tid til å overvære denne flott konserten!

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Vi fyller opp tribunene!

22-06-2022 Hits:143 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Vi fyller opp tribunene!

tekst: Kjell A. Arntzen På torsdag skal Ranheim møte Nardo FK i cupens 2. runde. Vi må ta turen til Nardo og Nissekollen. Det gleder hvert Ranheims-hjerte at det går bra med...

Les mer...

Gode 3 poeng med hjem

20-06-2022 Hits:145 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Kjell A. Arntzen Det var et heltent Ranheims-lag som entret Åsane Arena for å sikre seg de poengene som var til fordeling. Ranheim innledet 1. omgang med å skape sjanse...

Les mer...

Flott 1. omgang, men ---

09-05-2022 Hits:278 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Det er faktisk lenge siden jeg har sett en bedre 1. omgang enn det Ranheim gjorde i kveld mot Stabæk. Så er ofte slik som Frank sier:...

Les mer...

Lenes reddet poengene

25-04-2022 Hits:322 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Lenes reddet poengene

tekst: Kjell A. Arntzen Det er godt å ha Eurosport Player når man skal følge Ranheims bortekamper. Det kan så absolutt ikke sammenlignes med å sitt på tribunen hjemme på Extra...

Les mer...