A+ A A-

tekst: Kjell Arntzen              foto: Jannicke Dahl

julehuset 1

Kajsa, Tone og Bjarne har gjort det koselig i Olderdalen før jul.  Byens flotteste julehus?

Siden 2006 har vi kunnet fryde oss over et noe julepyntet hus med adresse til Reidar Raaens vei. Det må allikevel sies at huset viser sin jul bedre fra Sverre Svendsens vei. Jeg hadde i alle fall små problemer med å se det fint dekorerte lyset fra rundkjøringen på «gammelriksveien» ved Prix. Fristelsen ble for stor, - jeg måtte bare avlegge Tone og Bjarne et besøk.

Om det var et julepyntet hus ute så var det ikke uten julepynt inne heller. Kajsa kunne fortelle meg at mormor hadde 153 nisser plasser rundt i det flotte huset. - I tillegg er det all slags julepynt, dekorasjoner som mormor har laget selv, store og små nisser, juletre og juledufter, forteller hun. - Det er som det skal være i jula i møblerte hjem, skyter Bjarne inn da han stikker hodet gjennom døra med strø fra kaninburene rikelig spredd i håret.

Inne i det som må kalles «finstua» er det jul over alt. Selv det flotte juletreet er pyntet og tent. Jeg kommer fram mellom all pynten og koser meg der jeg går og kikker. Det er skikkelig jul her, tenker jeg. Min egen kone har også mange nisser i stuer og rom når jula nærmer seg, men ikke så mange som her, men koselig er det med et normalt (pluss) antall og de 153 som bor her.

Bjarne tar plass ved bordet. Strøet fra kaninburene er børstet ut og mannen ser fresh ut. Nå sitter vi der Tonje, Kajsa og Bjarne. På bordet står det både julebakst og konfekt, og kaffe ble skjenket. Praten var straks i gang inne i huset som også var ferdigpyntet til jula setter inn for alvor. Tone forteller at hun har huset og julepakkene klar til 1. desember. Det tror jeg henne på, for maken til duften og kosen med jul før 2. søndag i advent er ikke hverdagskost. På tross av leddgikt i begge hendene er Tone et unikum til å lage juledekorasjoner, vaske og holde huset i orden, pynte et stort hus innvendig og lage fortreffelig julebakst. Jeg fatter ikke at hun klarer det, men det gjør hun altså. – Jeg ordner inne og Bjarne ordner det meste ute. Han er vel mer stødig enn det jeg er i stigen som må til for å komme opp til takrenna og pipa. Nissen har jo sin plass på mønet før han skal ned pipa med sine pakker, smiler hun og ser bort på «sprekingen» selv, Bjarne. Jeg blir vist rundt inne i huset. Det er jul overalt!

Julehuset

Utvendig er det ikke mange flekkene som ikke har former for lysdekorasjoner på seg. Det er mere nå enn det tidligere har vært, sier jeg til Bjarne. – Ja, det har vel kommet til noe nytt for hvert år som har gått, svarer han. – Det er jo ikke så mange år siden da Olderdalinger var i byen og skulle med drosje hjem. For at sjåføren skulle vite hvor passasjerene skulle sa de ofte: «Vi skal litt ovenfor det lysende reinsdyret på stabburet på Ranheim». Alle drosjesjåfører visste om dette og hadde drosjeturen klar etter stedsangivelsen.

-        Til denne desembermåneden må jeg innrømme at det er kommet noe til. Jeg klarer simpelthen ikke å gå forbi en butikk som selger noe vi ikke har, I år kan du se en ny hjort, et nytt God Jul, en stor snømann, fargede lys på kaninburene og så har jeg skaffet tilveie enhjørningen også. Familien er jo fotballgal også, innrømmer Bjarne, så enhjørningen er kjøpt etter at Kolbjørn på Overvik sponset Ranheim Fotball og hadde enhjørningen på brystsida av drakten.

Tone forteller at det er over 500 meter kabel som skal til for å forsyne pærene med strøm. Jeg bemerker at strømregningen må bli stor i desember? – Nei, sier Bjarne. – Litt større en vanlig er den, men ikke betydelig. Det er ledpærer alt sammen og de er strømgjerrige skal jeg si deg, men jeg kan nok innrømme for deg at det ligger noen kroner i alt det Tone og jeg har montert her.

Hvor mange kroner som er lagt ned vil han ikke snakke om. – Det er morsomt for oss. Så får vi vite at barn og voksne i nabolaget synes dette er greit og morsomt. At noen «sei at æ e toillat» leve æ godt med, sier Bjarne «for kæm e itj toillat av å te?» I følge Bjarne skal vi være mer eller mindre rare i julemåneden, for den er ikke som de andre månedene. I desember skal det være lys og glede. Vi skal også ha et ansvar for å sørge for at andre også kan glede seg i adventstida.

Får oppmerksomhet og takkekort

Tone forteller at det hver dag stopper både biler og folk som kommer gående. Da blir de stående og beundre huset og lysene. De tar gjerne opp mobilen og knipser bilder, tar «selfies» sammen med det lysende reinsdyret og sender meldinger med bilde. - Noen kommer også og banker på for å fortelle oss hvor fint dette er. Kajsa får ofte spørsmål fra elever på skolen og andre venner om de kan få være med hjem til mormor og morfar får å se!, forteller Tone. Hun viser meg ei tegning av julehuset som de fikk av to barn som kom sammen med sin far. Det var hilsen om en god jul på den ene siden. På den andre hadde de tegnet reinsdyr, julenisse og lysslynger med TAKK skrevet med store bokstaver. – Dette satte vi veldig stor pris på, sier hun.

Tenning av lysene

julehuset 2

Det er vanskelig å unngå og kjenne på julestemning om du går forbi julehuset i Sverre Svendsens vei

Ingen må tro at det er noen tilfeldigheter når det gjelder tenning av de hundrevis av pærer som sørger for lyssettingen. Nei, her er det system og orden. – Noe annet enn skikkelig orden på dette går ikke, kommenterer nissefar. Nøyaktig klokka 17 den 1. desember er det klart for tenning. Da har familien Dahl fylt stua med 30 gjester og et sted mellom 50 og 100 forventningsfulle har tatt plass på gata Sverre Svendsens vei.

Inne i huset har Tone tatt plass ved bryterne i stua. Bjarne har tatt trappa ned til kjelleren og tatt hånd om de tre bryterne der nede. Kajsa står for nedtellingen for mormor og morfars plikt, slå på bryterne på slaget 17. Ti sekunder før leder Kajsa nedtellingen som de som er inne og de som er ute tar del i. 10 – 9 – 8 – 7 og ned til 0, lysene tennes og det klappes mens Lilja (et annet barnebarn) går rundt og serverer pepperkjeks. Det er også pølser og gløgg til de fleste av de som er tilstede. Inne er det nissegrøt og spekemat for familien og nære venner.

Vi koser oss veldig

Kajsa, Tone og Bjarne sier de koser seg veldig under tenningen og gjennom hele julemåneden. – I år kom det faktisk folk helt fra Molde for å være med på dette, forteller en oppstemt Bjarne. – De sa det skulle bli en årlig tradisjon å komme til tenningen av julelyset. Nå er jeg litt betenkt over det, men om Ranheim banker Molde i Eliteserien så skal de ønskes velkommen, sier han med et bredt smil.

Er det noen som klager på dette?, spør jeg. - Nei, svarer de to voksennissene Tone og Bjarne. – Vi har ikke hørt et eneste negativt ord om dette. Derimot får vi mange godmeldinger som er hyggelige.

Jeg er temmelig sikker på at da jeg dro fra huset satte de seg ned og plana hvilke nye ting de skulle skaffe til jula 2019. For det var en ting jeg ble fullstendig klar over under mitt besøk; I dette huset tenker de jul hele året. Takk for at jeg fikk stikke innom!

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Ranheim G 16 mot Ålesund

02-06-2019 Hits:516 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Ranheim G 16 mot Ålesund

Tekst og foto: Sigbjørn Hoff Ranheim Gutter 16 år (G16) spilte lørdag 1.juni NM-kamp mot Aalesund på Color Line Stadion. Ranheim G16 består av 53 blide og ivrige gutter med ankelsokker og...

Les mer...

Herlig med 3 poeng!

27-05-2019 Hits:159 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av. Kjell Arntzen Det ble endelig en ny hjemmeseier til et tidvis godtspillende Ranheimslag. Det startet i kjent 2018-stil med raske kontringer og kantspill. Etter hvert ble vi litt feige og...

Les mer...

STOLT av dåkker!

19-05-2019 Hits:234 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Kjell Arntzen Det å slå Sarpsborg 08 hjemme på Sarpsborg Stadion er enormt! Det klarte et heltent Ranheimslag i kveld. En overbevisende borteseier med 1-3 var så fortjent så fortjent...

Les mer...

Kan vi se opp til Roseborg BK????

19-05-2019 Hits:576 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Kan vi se opp til Roseborg BK????

tekst: Kjell Arntzen                  foto: arkiv Er det mulig å behandle Bendtner slik Rosenborg gjør? Mitt svar er: NEI! Dette har strengt tatt ikke noe i Ranheimsavisa å gjøre. Når redaktøren allikevel blir...

Les mer...