A+ A A-

tekst: Kjell Arntzen                             foto: Per Arne Johnsen

Odd 2

Odd var både en tenker og praktiker. Alt til glede for Ranheimsamfunnet

Da Olav ga meg beskjed om at hans far, Odd, døde torsdag 13. desember gikk det mange tanker og toner gjennom meg. Det første jeg kjente på var en nydelig og klangfull plystring, en plystring som var nøyaktig slik den vi hørte fra Odd Paulsens lepper. Foruten den store personligheten Odd var, så var plystringen et kjennemerke ved han. Plystret gjorde han mer eller mindre alltid. Selv da han kom til Ranheim Helse- og velferdssenter var denne egenskapen med han. Kom vi på visitt til noen hørtes plystringen fra en fornøyd Odd som satt på «stolen sin» like ved inngangen.

Odd Paulsen rakk å bli hele 99 år. De som kjenner Odd vet at disse årene har vært rike. Rike for Odd og rike for alle oss andre på Ranheim. Han var en HØVDING i familien og for oss andre inntil helsa sviktet og alderen tynget.

Odd vokste opp i en søskenflokk på 10 barn. Det var 15 år mellom eldste og yngstemann. Jeg referer til det Odd Brynjar Helgeton skriver i historielagets årbok fra 2003: «I en periode på 1930-tallet bodde de alle på 2 rom og kjøkken. Det hendte ikke sjeldent at det lå fire unger i samme seng, to rettveien og to vrangveien.» De bodde da i en dårlig isolert leilighet i Pompen». Det gikk det også på den tid, ei tid Odd likte å fortelle om. Jeg husker vagt en høstkveld på slutten av 1960-tallet da Odd og jeg traff hverandre i Folkets Hus. Vi var ukjente for hverandre og han ville vite hvilken kar jeg var? At jeg ikke var fra Ranheim var han sikker på, for her kjente han alle.

Vi ble stående en stund for å prate. Under praten forsto jeg at det ikke bare var å komme hit til Ranheim. Her måtte alle ta del i arbeidet for å gjøre bydelen best mulig for alle som bodde her. Det skulle ikke ta lang tid før jeg forsto at Odd var en slik kar, en kar som ga mye til sitt kjære Ranheim.

Odd 4 Lkka

På Løkka bodde Odd og familien i mange år.

Odd Paulsen jobbet i fabrikken, var engasjert i Ranheim Musikkforening, i fagforeninga på fabrikken og i arbeiderlaget. Odd var den med lengst ansiennitet i musikkforeninga. I hele 62 år var han aktiv musiker, hvorav fem år som formann,som det het på den tiden. Han var også leder for Trøndelag Hornmusikkforbund i tre år. Selvfølgelig var han veldig opptatt av Ranheim Skolemusikkorps hvor han satte spor etter seg som instruktør. I Ranheim Pensjonistforening var han leder i hele 17 år. Det forteller mye om den Odd som nå har reist fra oss. Æresmedlem ble han i musikkforeningen, i skolekorpset og i pensjonistforeningen.

Odds politiske karriere strakk seg til 4 år i Strinda herredsstyre og en lang rekke år med tillitsverv både i fagforeningen på fabrikken og i Ranheim Arbeidersamfunn. Odd var en kar som både hadde vilje og kunnskap nok til å ta ansvar der dette var nødvendig.

Min egen kjennskap til Odd var etter familien hadde flyttet til Løkka. Her var han hjemme. Odd var til stadighet å se ute, både i hagen og ute ved husene på Løkka. Alltid blid og klar for en prat når du gikk forbi. Jeg lærte alltid noe om Ranheim og folk da jeg pratet med han. Han visste jo alt! For en bygutt som ønsket å ta del i den jobben Odd gjorde for Ranheim, var alle samtalene med Odd nyttig og gode. Selvfølgelig krydret han enhver samtale med lystig plystrring.

Som leder av pensjonistforeningen var Odd enestående. Stor aktivitet i ei forening som vokste seg stor under Odds ledelse. En annen ting som Odd etterlater seg er omsorgen for barn og spesielt barnehagen ved Trægården. Ofte ble barnehagebarn invitert til pensjonistforeningens møter til stor glede for pensjonistene og barna. Denne kjærligheten overfor barn utviklet seg slik at han ble en type vaktmester og omsorgsperson for barnehagebarna, barnehagens bygninger og de ansatte.

Hver dag tok han turen opp til Trægården etter at dagen i barnehagen var slutt. At dørene var låst, vinduer lukket og lysene slått av, sjekket han daglig. Var det ugreie med noe av dette ble det rettet på stedet. På vinteren ble trappa måket og var det glatt strødde han. «Ingen skal skade seg etter fall når det kan unngås med sand,» sa Odd.

Jarle Torgersen og Odd Paulsen var alltid tilstede under feiringen av 1. mai

Odd 5 1.maiOdd var en pertentlig kar. Etter at han la instrumentene på hylla var han en trofast gjest på ulike arrangement i bydelen. 1. mai var en ekte helligdag for han. Vi kunne se han i mørk dress pyntet med årets 1.mai-merke. 17. mai var også dressdag, som hver en valgdag var det. Jeg tror Odd likte å være pyntet og det var han gjerne.

Olav har fortalt meg om en av farens siste stemmegivninger. Han var nå kommet i rullestol og måtte ha fører fram til stemmelokalet. Vel inne ønsket han hjelp til å ta seg fram inne i avlukket, og det var tydelig oppslått at man måtte være alene i avlukket. Men Odd ba om at Olav måtte få være med, han så dårlig i det dunkle lyset og var redd for å fomle med valglistene. Etter hvert ga valgfunksjonæren tillatelse til at de kunne gå inn begge to. Da sa Odd høyt til Olav; «Du må finn frem Arbeiderpartiets liste å gi mæ dein.» Hemmelig valg, sa du? Odd var lojal mot sitt parti helt til det siste.

Det er utrolig mye som kan sies om Høvdingen Odd. Han hadde for det meste godt humør og en høyt utviklet humor. Så hadde han den egenskapen at det aldri var hans skyld om ting gikk galt. En historie var da han kjørte inn i en jorddunge så bilen rullet rundt flere ganger. Var det Odds skyld? Nei, det var det ikke. Det var Ranheim Idrettslag som hadde tippet jorddungen der mens han var borte. Skylda var idrettslagets. En annen hører også med: Han kom hjem, trolig fra Folkets Hus, og skulle rygge bilen på plass. Krasj, sa det i bakenden. Han hadde rygget bort i en bil som sto parkert. Hvem sin skyld var det? Ikke Odds. – «Han andre hadde jo parkert der jeg bruker å rygge!»

Vi vil alle savne Odd. En likandes kar, en samfunnsbygger, en kamerat og en hedersmann har forlatt oss. Vi lyser fred over hans minne og takker for det han har gjort for oss på Ranheim.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Ranheim G 16 mot Ålesund

02-06-2019 Hits:516 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Ranheim G 16 mot Ålesund

Tekst og foto: Sigbjørn Hoff Ranheim Gutter 16 år (G16) spilte lørdag 1.juni NM-kamp mot Aalesund på Color Line Stadion. Ranheim G16 består av 53 blide og ivrige gutter med ankelsokker og...

Les mer...

Herlig med 3 poeng!

27-05-2019 Hits:158 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av. Kjell Arntzen Det ble endelig en ny hjemmeseier til et tidvis godtspillende Ranheimslag. Det startet i kjent 2018-stil med raske kontringer og kantspill. Etter hvert ble vi litt feige og...

Les mer...

STOLT av dåkker!

19-05-2019 Hits:233 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Kjell Arntzen Det å slå Sarpsborg 08 hjemme på Sarpsborg Stadion er enormt! Det klarte et heltent Ranheimslag i kveld. En overbevisende borteseier med 1-3 var så fortjent så fortjent...

Les mer...

Kan vi se opp til Roseborg BK????

19-05-2019 Hits:576 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Kan vi se opp til Roseborg BK????

tekst: Kjell Arntzen                  foto: arkiv Er det mulig å behandle Bendtner slik Rosenborg gjør? Mitt svar er: NEI! Dette har strengt tatt ikke noe i Ranheimsavisa å gjøre. Når redaktøren allikevel blir...

Les mer...