A+ A A-

av: Ivar Paulsen, innledning: Kjell Arntzen

Parken

Fest i Ranheimsparken til musikk av Ranheim Musikkforening

For et par år siden hadde vi flere artikler som var tatt fra Ranheim Bydels Museums årbøker. Artiklene bør ha interesse for mange av dere som er ukjent eller mindre kjent med Ranheims historie. Denne gang har vi plukket ut en artikkel som er signert Ivar Paulsen gjengitt i årboka fra 2005. Ved å gjenoppta noen publiseringer fra «gamle Ranheim» ønsker vi å slå et slag for museets årbøker, nå årboka fra 2018 som fortsatt fås kjøpt i museets åpningstid på søndager og i forretningene på Ranheim. Her er det samlet mye Ranheimshistorie som kan være godt å ha med seg for de som nå har bosatt seg i bydelen. Jeg gir ordet til Ivar Paulsen.

RANHEIMSPARKEN

«Humlehaugen er nå i ferd med å bli et nytt, fullt utbygd boligområde på Ranheim. I mange år har dette området vært en grønn lunge i bydelen, med noen få boliger i ytterkantene. I ca. 40 år ble den nord-vestlige delen av Humlehaugen benytte som arena for friluftsfester og konserter under navnet Ranheimsparken. (Navn som Friluftsstedet, Danseplatten og Ranheims Park ble også brukt de første årene).

Det hele startet med et arrangement i 1917. Disponent Axel Lundberg ved Ranheim Papirfabrikk skulle feire sin kones 50-årsdag. Alle ansatte ved fabrikken med sine respektive ble invitert til fest i skogen på Humlehaugen, lørdag bare for de voksne og dagen etter for hele familien. Til lørdagsfesten var det engasjert et musikkorps fra byen, men på søndagen var det mange som mente at Ranheim Musikkforening burde stå for underholdning og dansemusikk, og slik ble det. Det sies at det var regnvær og god stemning den første dagen, godvær og endre bedre stemning den andre dagen. Senere dette året ble virksomheten i Ranheim Musikkforening lagt ned, og det samme skjedde med flere av organisasjonene på stedet på denne tiden, bl.a. Ranheim Idrettslag. Dyrtid og varemangel nevnes som de viktigste årsakene til denne negative utviklingen.

I 1922 ble korpset reorganisert, som det heter i protokollene, og man så seg om etter muligheter for å skaffe seg inntekter til drift av korpset.

Den vellykkede 50-årsfeiringen i 1917 gjorde at korpset søkte om å få arrangere flere fester og konserter i de idylliske omgivelsene som var på Humlehaugen. Det ble skrevet avtale med grunneieren, Ranheim Papirfabrikk, og fra nå av ble Ranheimsparken en av de viktigste inntektskildene for korpset i mange år framover. Dette krevde imidlertid mye innsats fra korpsets medlemmer og alt skulle selvfølgelig skje på dugnadsbasis. I helgene var det spilling, vakthold, ordensvern, restaurantarbeid og rydding, og ellers var det utbedringer og vedlikehold av anlegget. I Ranheim Musikkforenings gamle protokoller kan vi for eksempel lese følgende:

I 1924 ble det anlagt gjerde rundt hele området. Dette ble gjort på dugnad av korpsets medlemmer (til sammen 878 dugnadstimer) mot at fabrikken skaffet alt materiell og utstyr. I 1933 sendte korpset en søknad til fabrikken om å få redusert den årlige leien av parken fra kr. 50,00 til kr. 5,00. Om søknaden ble innvilget nevnes det ingen ting om.

I 1934 ble danseplatten utvidet slik at den ble dobbelt så stor. Det ble også montert nye kroker i alle WC-dører.

I 1939 ble den nye restaurantbygningen satt opp. Det ble arrangert gratisaften med mye musikk og allsang, kulørte lykter og fyrverkeri som slo meget godt an.

Sankt Hansaften 1945: Fredskonsert i Ranheimsparken. Foruten Ranheim Musikkforening deltok Ranheim Mannskor, Ranheim Blandetkor, Reppe Blandetkor, Rotvold Blandetkor og Blandetkoret «Skogsklang». Flott arrangement med veldig mye folk. På kvelden var det dans.

22. juni 1946: Lite folk på festen, men meget god orden. Politi tilstede for første gang, men heretter vil det bli det for bestandig. (Som et apropos: Under en fest på 1930-tallet ble det så mye slåssing og bråk at formannen i festkomiteen bestemte seg for å ringe etter lensmannen. Underveis til nærmeste telefon kom han imidlertid på at det ikke var sendt søknad til lensmannen om å få arrangere festen. Det var da bare å dra tilbake til parken og prøve å roe gemyttene med egne folk og krefter).

8. september 1946: Konsert i Ranheimsparken i anledning 4.-rundekampen i fotball mellom Sarpsborg og Ranheim som ble kringkastet dere oppe. (Sarpsborg vant 3.-2 e.e.o.)

Parken 1

Flere kor var samlet til konsert i Ranheimsparken etter krigen.

Ranheimsparken ble etter hvert et populært sted både for Ranheimsfolk og tilreisende. I storhetstiden var det fester både lørdag og søndag, og det sies at enkelte overnattet der i friluft for å få med seg begge dagene. Det var vanlig med 5-600 deltakere på disse tilstelningene. Ett av høydepunktene i parkens historie var stevnet til Sør-Trøndelag Musikkrets i 1936. Ranheim Musikkforening hadde dette arrangementet i forbindelse med sitt 30-årsjubileum dette året, og mer enn 2.000 besøkende var tilstede på arrangementets to dager. Fredskonserten sommeren 1945 var også et arrangement som gamle Ranheimsfolk ennå husker med glede.

Dansemusikken ble de første årene besørget av korpsets egne medlemmer, senere med innleide musikere, eget grammofonanlegg og ikke minst «Kjempens Røst». I sin tid var «Kjempens Røst» et begrep rundt om på friluftsarenaer i Trondhemsområdet. Det var en varebil som firma Olaf T. Ranum hadde utstyrt med platespiller i varerommet og en kjempestor høyttaler på taket, altså et mobilt diskotekanlegg. De siste 2-3 årene i parkens historie ble musikken som oftest besørget av Ranheims egne danseorkestre, nemlig Lasses Kvintett og Flamingokvintetten.

Ranheimsparken hadde sin storhetstid fra 1920- til 50 tallet, det vi si den gang apostlenes hester og sykkelen var de vanligste fremkomstmidlene. På 60-tallet ble bilen etter hvert allemannseie, og parken mistet sin betydning fordi den ikke hadde en eneste parkeringsplass. I 1962 ble det arrangert kun en fest, og det var den siste i Ranheimsparkens historie.

Festplasser er det vel nok av på Ranheim i dag, men etter denne mimringen er det nærliggende å håpe at stedet en gang kan få en musikkpaviljong. Kanskje i Stasjonsparken?

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Det ble vanskelig og 5-1

13-07-2019 Hits:146 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell Arntzen Vi kunne ha fått en drømmestart på Aspmyra i denne «midnattsolkampen», men Mads Reginiussen var langt fra heldig med sin avslutning på kampens første sjanse. Flott forarbeid førte...

Les mer...

Adresseavisa helt på jordet?

05-07-2019 Hits:889 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Adresseavisa helt på jordet?

av: Kjell Arntzen Samuel Adegbenro var utvilsomt kampens beste spiller på torsdag. Adresseavisen skriver at om Samuel hadde vært Ranheimspiller ville Ranheim ha vunnet kampen! La meg innlede med å si at...

Les mer...

Vi hadde fortjent uavgjort!

04-07-2019 Hits:216 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell Arntzen Nesten 3.000 tilskuere hadde møtt fram til lokalderbyet på Extra Arena. Stemningen og håpet blant hjemmefansen var til å ta og føle på i timene før kampen. Da...

Les mer...

Torsdag - Ranheims "El Clasico…

03-07-2019 Hits:189 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Kjell Arntzen Alle fotballvenner gleder seg til torsdagens kamp mellom Ranheim og Rosenborg. Dette er vår egen El Clasico og gjerne større en Barcelona mot Real Madrid. Selvfølgelig er det...

Les mer...