A+ A A-

tekst: Kjell Arntzen                          foto: Sølvi Kvam

A struts

En av de fremmende fuglene forsøkte like godt å ta seg bort til Pettersenfjæra, men det gikk ikke!

Det er mandags morgen, og telefonen ringer usedvanlig tidlig til en pensjonist. Klokka er ikke mer enn litt over 7. – «Hallo, det e`n Willy som ringe. Æ veit det e tidlig, men æ har nå å fortæll dæ og som du må skriv om i avisa. Du må kom ned hit så får du sjå noe du itj har sjett før» Mer sier han ikke før jeg tar heisen ned til garasjen for å hente Golfen. Jeg kjører innom Ranheimsveien 212 for hente Sølvi Kvam. Hun må være med for å ta bilder om det må tas. Mine egne bilder er som kjent ikke av den ypperste klasse. Jeg får fortalt henne at Willy Grytbakk har ringt meg om noe som har skjedd nede på Grytbakkstranda, noe som han mente var interessant for Ranheimsavisa.

Vi parkerte i gården til Jorid og Willy 

Willy var ikke tilstede da vi ankom, men Jorid var der. – Willy er borte hos Terje Walther. Han ba meg si at dere måtte komme bort dit. Han og Terje er bak «Hotell Hønix», vel vitende om at vi vet hvor «hotellet» er. Vi gikk bortover uten å merke noe underlig. Det skulle imidlertid ikke ta lang tid før vi fikk øye på noe merkelig og ukjent i disse områdene. Vel, vi har jo sett en del merkverdigheter av fugler i hønsegården til Terje, men ikke noe slikt utenfor.

A struts 2Da vi endelig fikk tak i begge så de ut til å trives hos Willy og Terje. Dette blir et trekkplaster for den verndede stranda vår!

Det merkelige var noe som lignet strutser. De var over en meter høye. På hver sin side av disse sto Terje og Willy og holdt hendene på ei laksenot. Det var fuglefangst! Terje hadde byttet ut gitaren med ei fløyte som ga lyd som fugleskrik, noe som skulle lokke de store fuglene inn mot nota. Å se på dette var en utrolig opplevelse for Sølvi og meg. Plutselig hørte vi et rop; - Vi har dem!, skrek Willy. Kjempefuglene var fanget i nota! Nå var det bare å få dem bort i inngjerdingen for hvite italienere, den kinesiske silkehøna, to belgiske Canpianere og en indisk kamphøne. De gamle hanene Obama og Putin er for lengst borte.

Vi fikk bli med på strevet

Da vi først hadde vært så nysgjerrige at vi hadde tatt turen ned til Grytbakkstranda måtte vi også være med på jobben med å få de nye gjestene inn i hønsegården. Vi ble tildelt hver vår posisjon på nota for å bringe fuglene videre inn til inngjerdingen.

Det hele gikk fint for oss og de nye innflytterne, men de ulike hønene der inne var slett ikke så begeistret der de flyktet opp i sine rugekasser.

Ornitolog ble tilkalt og de fikk hans vurdering

Terje Walther var ikke sen om å ringe ornitolog Otto Frengen. Vi måtte dessverre dra fra Grytbakkstranda for andre gjøremål, men lovte å komme tilbake noe senere. Terje hadde fått kontakt med Frengen, som lovte å være der rundt klokka 9.

Vi var tilbake like etter at Frengen var ferdig med sine undersøkelser. Otto Frengen er for øvrig en gammel klassekamerat av meg fra Katta, men vi hadde ikke møtt hverandre siden vi gikk ut der en gang på 1960-tallet. Det ble et hyggelig gjensyn og tid nok for noe mimring fra dagene på Katta.

Otto Frengen

Otto Frengen med en spurvehauk på Nordre i høst (foto: Adressa)

Frengen hadde konkludert med at dette var slettestutser som mest sannsynlig hadde kommet fra Syria. – Slettestrutsen er offisielt utryddet fra Syria og er nå mer lokalisert helt syd i Afrika. Denne fuglen kan ikke fly, så jeg ser det lite sannsynlig at den har kommet fra Syd-Afrika. Kanskje som blindpassasjerer på et skip, men det er lite tenkelig. Jeg tror bestemt at de kommer fra Syria. Her har de hatt tilhold på et noe skjermet sted, men etter hvert som krigen kom nærmere hadde de nok tatt til bens gjennom Europa og opp hit. Jeg har fått rapporter om at en slettestrutsflokk er registrert ved Bjørneborg i Finland, og disse to – som for øvrig er en han og en hun - kan være fra denne flokken. Uansett er dette en utrolig opplevelse for meg og det ornitologiske miljøet, sier Frengen, og ser oppriktig fornøyd ut.

-        Jeg er nokså sikker på at dette er slettestrutser. De har små hoder, lange halser og er det vi kan kalle tykke over resten av kroppen. I tillegg har de strutsens lange ben som gjør at de kan tilbakelegge lange strekninger på ganske kort tid. De kan holde 70 til 75 km/t over lang tid.

-        Det hadde jo vært veldig hyggelig om Det Ornitologiske Institutt vil gi dere noen klekkede egg fra strutsparet. Jeg tar det for gitt at de vil komme og hente strutsene i løpet av denne uka. Om det blir egg og strutsunger skal jeg legge inn et ord for at de kan bli bosatt her i Hotell Hønix, avslutter ornitologen.

Åpent for alle å se

Vi spør de to som har innlosjert disse slettestrutsene, Terje og Willy, om det blir anledning for interesserte å få se strutsene mens de er der? – Ja, det må la seg gjøre, svarer de begge to. – Vi ønsker ikke at «hele byen» skal komme hit, men at folk på Ranheim kan ta turen nedom ser vi fram til. Det er jo kanskje den eneste sjansen de har for å se en slettestruts i levende live, sier Terje.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Det ble vanskelig og 5-1

13-07-2019 Hits:146 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell Arntzen Vi kunne ha fått en drømmestart på Aspmyra i denne «midnattsolkampen», men Mads Reginiussen var langt fra heldig med sin avslutning på kampens første sjanse. Flott forarbeid førte...

Les mer...

Adresseavisa helt på jordet?

05-07-2019 Hits:889 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Adresseavisa helt på jordet?

av: Kjell Arntzen Samuel Adegbenro var utvilsomt kampens beste spiller på torsdag. Adresseavisen skriver at om Samuel hadde vært Ranheimspiller ville Ranheim ha vunnet kampen! La meg innlede med å si at...

Les mer...

Vi hadde fortjent uavgjort!

04-07-2019 Hits:216 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell Arntzen Nesten 3.000 tilskuere hadde møtt fram til lokalderbyet på Extra Arena. Stemningen og håpet blant hjemmefansen var til å ta og føle på i timene før kampen. Da...

Les mer...

Torsdag - Ranheims "El Clasico…

03-07-2019 Hits:189 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Kjell Arntzen Alle fotballvenner gleder seg til torsdagens kamp mellom Ranheim og Rosenborg. Dette er vår egen El Clasico og gjerne større en Barcelona mot Real Madrid. Selvfølgelig er det...

Les mer...