A+ A A-

tekst og foto: Kjell Arntzen

IMG 2600På min daglige tur til kirkegården for å prate med våre syriske venner som steller kirkegården også i år, fant jeg på å spasere en tur ned stien mot Hansbakkfjæra. For å holde mot og humør oppe var dette en dumt påfunn! Om jeg ser det i et miljøperspektiv var det en opplevelse, en grusom sådan. Jeg hadde ikke før kommet meg innenfor gjerdet ved jernbanebrua før jeg merket at trær, busker og gress var vissen og ødelagt. Jeg fant ikke noe fornuftig svar på hva som kunne være årsaken til skadene og fant det best å ringe til Trondheim kommune, IPS. Ranheimsavisa har lenge hatt et positivt og tett samarbeid med etaten, så det kjentes riktig å forhøre meg med dem.

Ringte IPS, men møtte en mobil som ba med legge igjen beskjed

Ranheimsavisas faste kontakt hos IPS, Odd Arne Nilsen, har dessverre gått av med pensjon og avsluttet sin mangeårige samvittighetsfulle tjeneste innen avdelingen. Vi har forøvrig vært nære kolleger i 15 år før jeg selv pensjonerte meg. Odd Arne har gitt meg navn og telefonnummer på vedkommende som har overtatt hans jobb og ansvar i kommunen.

IMG 2597

Dette ser jo ikke særlig friskt og vakkert ut?

Jeg ringte vedkommende på det oppgitte mobilnummeret, men dessverre fikk jeg han ikke i tale. Det jeg klarte var å legge igjen en beskjed på hans telefonsvarer: «Hei, det er Kjell Arntzen fra Ranheimsavisa. Jeg har fått opplyst at det er du som har overtatt etter Odd Arne. Det er derfor jeg ringer deg». Så fortalte jeg svareren hva jeg hadde sett og la igjen et spørsmål om IPS hadde gjort noe i området eller om han visste hva som kunne ha skjedd?.

Kan området være skadet av gift?

Jeg kom til å gruble på dette synet utover dagen mens jeg ventet at kommunens mann skulle ringe meg tilbake. Det skjedde ikke på onsdag. Det kan da ikke være noen som med vitende og vilje hadde sprøytet gift eller giftstoffer på planter og trær her på stien som barnehagebarn, SFO-barn, turgåere med og uten hunder legger lufteturen sin?

Tanken om at det her var snakk om uvettig bruk av giftstoff slapp ikke taket. Jeg hadde vel en gang for 10-15 år siden brukt noe Roundup eller hva det nå het for å bli fri noe skvallerkål på vår egen eiendom. For å sikre meg opplysninger om bruk av dette giftstoffet fant jeg dette:

«Til totalbekjempelse på grusplasser, industriarealer, langs veier, jernbaner, kraftlinjer, gjerder etc. I moden byggåker uten gjenlegg (ikke i åker til såkorn). I gran- og furufornyelse, i skogplanteskoler, ved stubbe- og stammebehandling. Ved skjermet sprøyting i frukthager, prydtrær og pryd- og bærbusker.

Tas raskt opp gjennom bladverket og transporteres til vekstpunktene i skudd og røtter. For optimal kvekevirkning er det en forutsetning at en sprøyter på velutviklet bladverk (3-4 blad). Virkningen vises etter 1-2 uker avhengig av temperatur, dosering og ugrasart. Jordarbeiding foretas 3-4 dager etter vårsprøyting av stubbåker. Om høsten i stubben 14 dager. Oppholdsvær i noen timer etter sprøyting er viktig for å unngå avvasking og redusert virkning. Ved redusert jordarbeiding gir produktet god mulighet for å kontrollere «nye» problemugras. Brytes raskt ned i jord.

 

Dette produktet krever autorisasjon for kjøp og bruk.

Den informasjon som er gitt er basert på forsøk og erfaring. Variasjon i værforhold og biologiske forhold medfører at vi ikke kan garantere at man alltid får forventet effekt.

Det er den som bruker plantevernmiddelet som er ansvarlig for at produktet brukes i samsvar med gjeldende regelverk. Godkjent og oppdatert etikett finnes på Mattilsynets nettsider. Les alltid etiketten før bruk».

Etter å ha lest dette slo jeg meg bedre til ro med at dette måtte være et kommunalt uhell ved rydding rundt stien. Jeg følte imidlertid behov for å få dette stadfestet av en av de fra IPS i Trondheim kommune. Det kom ikke noen telefon fra IPS denne dagen. Mulig at vedkommende kontakt er ute i ferie?

Telefon til kommunens miljøenhet

IMG 2597

Her går det mange skole- og barnehagebarn hver dag. Mange av barna putter ofte noe i munnen. Det kan ikke skje her før vi har fått klarlagt hva dette kan være forårsaket av.

Etter en ny tur til området i dag formiddag slo det meg at dette var en så alvorlig hendelse at jeg måtte få rede på hva som hadde skjedd. Jeg tok en telefon til kommunens miljøenhet og snakket med en hyggelig dame i resepsjonen. Hun ble forklart hva jeg hadde observert og at noen i miljøenheten kunne hjelpe meg. – Jeg vet ikke hvem som er riktig person for dette, sier hun i den andre enden av telefonen. – Det er ferie her også nå, men selvfølgelig skal jeg klare å finne en som du kan snakke med.

Jeg ble satt over til naturforvalter Anette Fenstad. Hun var mer enn villig til å hjelpe meg. – Jeg kan ikke så dirkete på telefonen fortelle deg hva dette er, men jeg vet at IPS er i gang med et prosjekt som skal fjerne uønsket vekst bl.a. på Ranheim, sier hun. Jeg forteller henne hvor dette området befinner seg og hun slår opp et kart over det området jeg har skissert på sin skjerm. – Nei, jeg tror ikke det er her i et område IPS vil ha bort uønskede vekster, sier hun. – Jeg kan dessverre ikke svare deg mer konkret enn dette. Først må jeg sjekke med IPS om det har noe kjennskap til dette. Jeg lover å gjøre det med det første og skal gi deg tilbakemelding så snart jeg vet noe, sa Fenstad. – Jeg tror vi tar det derfra, avslutter hun.

Jeg kjenner på meg at hun tok dette på alvor og ser fram til å høre nærmere om dette. Hvordan dette utvikler seg eller hva det er, kommer Ranheimsavisa tilbake til så snart vi hører noe nytt.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Fotballtur til Tyrkia - Forza Ranheim gi…

26-02-2020 Hits:667 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Fotballtur til Tyrkia - Forza Ranheim gir deg sjansen

av: Kjell A. Arntzen                                 foto: Memoshome Kjøp sesongkort på Forzatribunen så er du med i treknigen av billetter til kampen mot Alanyaspor i Tyrkia. Premien er verd 11.400,- kroner Forza Ranheims leder...

Les mer...

Robert og Memoshome ordner tur til Tyrki…

21-01-2020 Hits:2079 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Robert og Memoshome ordner tur til Tyrkia

av: Kjell A. Arntzen Memoshomes representant i Trondheim er Robert Hilstad. Han er også Fagsnekkern og en ivrig Ranheimssupporter. Nå skal Robert og 188 andre til Tyrkia for å se det...

Les mer...

Godkjent og mer enn det

01-12-2019 Hits:937 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Kjell A. Arntzen Det var godt med Ranheimssupportere som virkelig ga lyd fra seg på Lerkendal. Laget som entret en dårlig Lerkendalmatte var tent og klar for å gjøre sin...

Les mer...

En bydel med tre lag i elitserie

14-11-2019 Hits:1505 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Jeg kunne tenkt meg å spørre: Hvilken bydel i Norge er det overskriften peker mot? Dere brukte vel ikke lang tid til å tenke før svaret kom?...

Les mer...