A+ A A-

av: Kai Sandvik og Christine Winther

3

Porselenkrone på plass. Laget ferdig på ett besøk

Ranheimsavisa ønsker å knytte seg nærmere sine annonsører og støttespillere. Det gjør vi gjerne ved å tilby plass for egenproduserte artikler (annonser) som ikke bryter med de regler vi jobber under. Denne gang har vi tatt turen til en av våre mangeårige støttespillere, Bakke Tannlegekontor. Vi har derfor bedt to av de som er ved tannlegekontoret om å formulere noe rundt tannhelse og de teknikkene som brukes.

Økt fokus på tannhelse

-        I de siste årene er det blitt større fokus på tannhelse og ivaretakelse av egne tenner. Noe av årsaken til dette er at tannlegene har drevet mye forebyggende arbeid de siste 20 årene. Det er forskning innen tannhelse som har gitt oss muligheten til at vi kan få til nettopp dette, sier Kai Sandvik. – Sammen med ny forskning har det også blitt utviklet ny teknologi innen tannlegefaget.

Røntgen

Tann 1-       Tennene blir designet i dataprogram

     3D-teknolgi gir oss nye muligheter, fortsetter Christine Winther. – Ved behov kan vi nå ta 3D-bilder ved hjelp av et CBCT-apparat. Bildene vi får vil være nyttige innen felt som:

  • Implantatbehandling når det f.eks. gjelder vurdering av beinmengde (bredde og høyde). Det gjelder også plassering av nye implantat og lokalisering av gamle.
  • Oral kirurgi – lokalisering av visdomstenner, lokalisering av nerver og kjevebrudd.

Det gjelder også rotfyllinger, rotresorpsjoner, øre-nese-hals-kasus og kjeveproblematikk. Hos oss vurderes det av radiolog (en røntgenspesialist) om det skal tas et CBCT-bilde eller ikke. Om bildet tas vil det deretter bli analysert og tolket av radiologen.

Framstilling av nye tenner

tann 2-      Tilslipt tann, klargjrot for scanning

     Med nye materialer og teknikker er vi istand til å hjelpe våre pasienter raskere enn tidligere og vi kan unngå lange ventetider med midlertidige løsninger. Ved hjelp av 3D-teknikk, såkalt CEREC og CAD/CAM, er det mulig å lage en krone på ett tannlegebesøk. Det krever lite fjerning av tannsubstans fordi materialene kan limes til tannen, forteller Kai Sandvik videre. – Vi slipper å ta tradisjonelle avtrykk av den slipte tanna ved hjelp av denne metoden. I stedet tas 3D-bilder med et spesiallaget kamera. Bildet lastes inn på en datamaskin som lager en 3D-modell av tennene og kronen. Basert på datamodellen freses kronen ut av en porselenblokk i passende farge, fortsetter han før Christine fyller på med:

-        En slik teknologi forenkler arbeidshverdagen for alle behandlere. Jeg kan vel også ta med at dersom en behandling dreier seg om å endre et smil, vil forutsigbar behandling som dette gi store fordeler for pasienten. Tenner kan designes på forhånd og endres om pasientene ønsker det, avslutter Christine Winther.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

BEST, men 0 poeng

18-08-2019 Hits:106 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Et rekordstort publikum hadde møtt fram til kampen mot Molde. Mange hadde forventning om at her skulle Ranheim klare å sikre seg poeng. Bortelaget viste klare svakheter...

Les mer...

En viktig borteseier!

11-08-2019 Hits:158 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell Arntzen Det ble ulidelig spennende å følge Haugesund mot Ranheim TF her fra Stugudal. Når dommeren i tillegg la til hele 5 minutter som forlenget spilletid ble det tidvis...

Les mer...

Vi gir oss ikke, - nye gratisbilletter

07-08-2019 Hits:253 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Kjell Arntzen At Adresseavisa bruker to sider på å «nedsnakke» Ranheim TF ved god hjelp av en innhyret ekspert, skal det en god rygg til for å stå imot. Er...

Les mer...

Det ble vanskelig og 5-1

13-07-2019 Hits:189 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell Arntzen Vi kunne ha fått en drømmestart på Aspmyra i denne «midnattsolkampen», men Mads Reginiussen var langt fra heldig med sin avslutning på kampens første sjanse. Flott forarbeid førte...

Les mer...