A+ A A-

av: Kai Sandvik og Christine Winther

3

Porselenkrone på plass. Laget ferdig på ett besøk

Ranheimsavisa ønsker å knytte seg nærmere sine annonsører og støttespillere. Det gjør vi gjerne ved å tilby plass for egenproduserte artikler (annonser) som ikke bryter med de regler vi jobber under. Denne gang har vi tatt turen til en av våre mangeårige støttespillere, Bakke Tannlegekontor. Vi har derfor bedt to av de som er ved tannlegekontoret om å formulere noe rundt tannhelse og de teknikkene som brukes.

Økt fokus på tannhelse

-        I de siste årene er det blitt større fokus på tannhelse og ivaretakelse av egne tenner. Noe av årsaken til dette er at tannlegene har drevet mye forebyggende arbeid de siste 20 årene. Det er forskning innen tannhelse som har gitt oss muligheten til at vi kan få til nettopp dette, sier Kai Sandvik. – Sammen med ny forskning har det også blitt utviklet ny teknologi innen tannlegefaget.

Røntgen

Tann 1-       Tennene blir designet i dataprogram

     3D-teknolgi gir oss nye muligheter, fortsetter Christine Winther. – Ved behov kan vi nå ta 3D-bilder ved hjelp av et CBCT-apparat. Bildene vi får vil være nyttige innen felt som:

  • Implantatbehandling når det f.eks. gjelder vurdering av beinmengde (bredde og høyde). Det gjelder også plassering av nye implantat og lokalisering av gamle.
  • Oral kirurgi – lokalisering av visdomstenner, lokalisering av nerver og kjevebrudd.

Det gjelder også rotfyllinger, rotresorpsjoner, øre-nese-hals-kasus og kjeveproblematikk. Hos oss vurderes det av radiolog (en røntgenspesialist) om det skal tas et CBCT-bilde eller ikke. Om bildet tas vil det deretter bli analysert og tolket av radiologen.

Framstilling av nye tenner

tann 2-      Tilslipt tann, klargjrot for scanning

     Med nye materialer og teknikker er vi istand til å hjelpe våre pasienter raskere enn tidligere og vi kan unngå lange ventetider med midlertidige løsninger. Ved hjelp av 3D-teknikk, såkalt CEREC og CAD/CAM, er det mulig å lage en krone på ett tannlegebesøk. Det krever lite fjerning av tannsubstans fordi materialene kan limes til tannen, forteller Kai Sandvik videre. – Vi slipper å ta tradisjonelle avtrykk av den slipte tanna ved hjelp av denne metoden. I stedet tas 3D-bilder med et spesiallaget kamera. Bildet lastes inn på en datamaskin som lager en 3D-modell av tennene og kronen. Basert på datamodellen freses kronen ut av en porselenblokk i passende farge, fortsetter han før Christine fyller på med:

-        En slik teknologi forenkler arbeidshverdagen for alle behandlere. Jeg kan vel også ta med at dersom en behandling dreier seg om å endre et smil, vil forutsigbar behandling som dette gi store fordeler for pasienten. Tenner kan designes på forhånd og endres om pasientene ønsker det, avslutter Christine Winther.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Hvorfor så spennende?

31-07-2020 Hits:152 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Min Odds-kupong var klar på resultatet av kampen Ranheim vs Kongsvinger. Det kunne ikke bli annet enn en soleklar H tenkte og tippet jeg. Det ble det...

Les mer...

UFORTJENT TAP

21-07-2020 Hits:229 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen  Etter 6 minutter ledet Tromsø 0-1 etter svakt forsvarsspill av Ranheim. Ganske enkelt fikk Kent Antonsen spasere gjennom og legge ballen til side for Lenes i Ranheimsmålet...

Les mer...

3 poeng og tabelltopp!

13-07-2020 Hits:253 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

3 poeng og tabelltopp!

Tekst og foto: Kjell A. Arntzen Ranheimsflagget gjør seg like godt i Horgveien som det gjør i Tydal. Nok en seier til vårt lag! Det er 27 kamper igjen å spille i...

Les mer...

Fra 1-3 til 5-3 og 2.plass på tabellen

06-07-2020 Hits:331 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Svært skuffet ruslet 200 tilskuere, 16 spillere, trenere, støtteapparat, verter og klubbens ledelse inn til pause. Nykomlingene i OBOS-ligaen, Grorud, hadde sjokkert et seierssikkert hjemmelag med å...

Les mer...