A+ A A-

av: Gerd Wold

Ranheimsavisa har fått tilsendt denne kronikken fra Høyres 12. kandidat ved kommunevalget i Trondheim. Jeg var lenge i tvil om jeg skulle publisere dette innlegget. Årsaken til det at det ikke direkte kunne knyttes opp mot valget i Trondheim. Etter nærmere vurdering finner jeg ut at dette er et viktig politisk tiltak som omhandler eldre uansett hvor de bor i landet. Gerd Wold forteller meg at dette har hun også pratet for i Høyres landsmøte.

Kvalitetsreformen «Leve hele livet»  som har flere gode tiltak for en bedre eldreomsorg og en bedre hverdag for oss eldre, fases nå inn i den enkelte kommune. Reformen inneholder flere viktige tiltak for aldersgruppen som vokser mest i landet vårt. Tallet på oss over 67 år nærmer seg raskt en million. Tall fra SSB viser at det vil være mer enn 1,4 millioner mennesker over 65 år i landet vårt i 2040.

Bent Hie

Gerd Wold og Helse- og omsrogsminister Bent Høie har begge vært aktive i arbeidet med reformen.

Reformen tar nettopp utgangspunkt i de utfordringer vi står ovenfor i eldreomsorgen. Økt livskvalitet og gode forebyggende helsetilbud er viktig i en god eldreomsorg. Det handler om hverdagsrehabilitering, verdighet og mening i livet for vår generasjon som har bidratt gjennom et langt liv med erfaring og kompetanse til ulike samfunnstjenester.  Grunnleggende for en god eldreomsorg er et godt helsetilbud, tilgang på næringsrik mat og tilbud på sosiale aktiviteter og ikke minst fellesskap.

En forutsetning for et aldersvennlig samfunn er universell utforming og fysisk tilrettelegging. Det er ikke bare et spørsmål om å ta vare på de som er pleietrengende, men det må også settes inn betydelige ressurser for å forebygge og rehabilitere.

Det betyr at alle som trenger det, må få den hjelpen de trenger. Det være seg på sykehjem, hjemme og i ulike former for pleieinstitusjoner. Alt dette skal kvalitetsreformen ta hensyn til. Den skal medvirke til at vi eldre får en verdig alderdom der vi føler oss sett og verdsatt. Vi skal ha muligheten til å velge og føle oss involvert. Det skal heller ikke ha noen betydning hvor vi bor eller hvilket ståsted vi har. Alle skal få like god behandling og omsorg uansett oppholdssted, og her ligger nok de største utfordringene.

Høyre har gått i bresjen for innføringen av reformen. Vi er opptatt av at alle skal ha muligheten for å ta selvstendige valg. Det vil likevel være avgjørende for at den skal ha tilsiktet virkning, at det legges direkte føringer på Kommunene fra Regjeringens side. Og det må stilles krav til forbedringer i de kommunene som ikke følger opp.

Vi vet at mange kommuner er presset på økonomi, og det er veldig lett å omprioritere midler til andre områder og formål. Statlige midler som direkte overføres til tiltakene i reformen, er en løsning i så måte. Det må videre etableres et støtteapparat og settes av ekstra ressurser nå i gjennomføringen. Kvalitetsundersøkelser og åpenhet rundt disse er viktig, og det bør gjennomføres en årlig evaluering av reformens virkning.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Fotballtur til Tyrkia - Forza Ranheim gi…

26-02-2020 Hits:7 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Fotballtur til Tyrkia - Forza Ranheim gir deg sjansen

av: Kjell A. Arntzen                                 foto: Memoshome Kjøp sesongkort på Forzatribunen så er du med i treknigen av billetter til kampen mot Alanyaspor i Tyrkia. Premien er verd 11.400,- kroner Forza Ranheims leder...

Les mer...

Robert og Memoshome ordner tur til Tyrki…

21-01-2020 Hits:1539 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Robert og Memoshome ordner tur til Tyrkia

av: Kjell A. Arntzen Memoshomes representant i Trondheim er Robert Hilstad. Han er også Fagsnekkern og en ivrig Ranheimssupporter. Nå skal Robert og 188 andre til Tyrkia for å se det...

Les mer...

Godkjent og mer enn det

01-12-2019 Hits:662 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Kjell A. Arntzen Det var godt med Ranheimssupportere som virkelig ga lyd fra seg på Lerkendal. Laget som entret en dårlig Lerkendalmatte var tent og klar for å gjøre sin...

Les mer...

En bydel med tre lag i elitserie

14-11-2019 Hits:1184 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Jeg kunne tenkt meg å spørre: Hvilken bydel i Norge er det overskriften peker mot? Dere brukte vel ikke lang tid til å tenke før svaret kom?...

Les mer...