A+ A A-

tekst og foto: Kjell A. Arntzen

IMG 2679

Ahmad (på klipperen) og Abdullah med noe av utstyret de bruker i jobben.

28. september løp arbeidskontrakten ut for våre syriske venner på kirkegården. I nok en sommer har de klippet, luket ugress og holdt orden på Ranheim kirkegård. Dette er det tredje året Ahmad og Abdullah har denne jobben. Fra flere hold har jeg fått skryt for den jobben de to guttene gjør på kirkegården. Ord som «jeg har mine foreldre liggende på xx, men det er ikke så godt stelt der som det er her på Ranheim», har jeg hørt flere ganger. Jeg skal slett ikke bedømme andre kirkegårder, men slå fast at mange er veldig tilfredse med hvordan det er her på Ranheim. Jeg tok en tur bort for å drikke kaffe med guttene og slå av en prat om sesongen som nå er over.

De liker jobben

De er samstemte i at jobben med å holde kirkegården i orden er en fin jobb. – Vi trives hver dag. Det er ikke bare med jobben vi trives, men mye av vår trivsel kan knyttes opp mot den kontakten vi får med folk som er her for å stelle for sine. Vi føler egentlig av det er vår kirkegård, sier de to. – At folk er fornøyde med det vi gjør på kirkegården er ekstra lønn for oss og gir oss både glede og energi, legger Ahmad til. - Det er godt at folk hilser, smiler og takker oss for den jobben vi gjør. Det betyr mer for oss enn hva dere aner, sier Ahmad. – At folk tar seg tid til å prate med oss er også til hjelp i vår norskopplæring. Så må folk ha oss unnskyldt om det er noe vi ikke forstår og det synes jeg de besøkende gjør.

De er begge fra Syria og har bodd ulike steder i Norge i noen år nå. Abdullah forteller at han har bodd i Stamsund i Lofoten og i mottak på Haslemoen. Til Norge kom han på sykkel fra Russland og over grensa ved Storjord i Finnmark. Ahmad har tidligere bodd i Oslo, i Kristiansund og på andre plasser i Norge for kortere tid. De er ikke i tvil om hvilken by som er best, det er og blir Trondheim!

Ahmed skal aldri tilbake til Syria

De trives begge godt i Norge. De er stolte over å ha fått oppholds- og arbeidstillatelse i Norge. – Det betyr mye for oss, sier Abdullah. – Nå har jeg en flott og fleksibel jobb her på kirkegården og så jobber jeg på en restaurant i byen. Det er viktig for både Ahmed og meg at vi får være med å bidra i Norge, at vi får betale vår skatt til samfunnet og at vi har blitt så godt mottatt som vi har blitt her. Jeg skjønner at vi har vært heldige som har kommet oss noe ut i arbeid og får gå på skole slik at vi kan bli attraktive til jobber senere.

Ahmad har en klar oppfatning av at han ikke skal tilbake til sitt hjemland. – Syria tok fra meg mer enn de ga meg, sier han og er veldig bekymret over det som har skjedd og det som nå skjer i i Syra. Abdullah vet ikke om han kommer til å dra tilbake. – Om forholdene i Syria blir normalisert og at det blir trygt for meg å reise tilbake, mår jeg vurdere om det er aktuelt. Slik det er nå så er det helt uaktuelt. Nå har jeg fått jobb og skaffet meg en liten leilighet i sentrum og har det riktig så bra, sier han. - Det er ikke noe jeg går og tenker på nå. Hele familien er her i Trondheim nå, så vi har det fint her.

Ikke slik i Syria

Jeg spør dem om gravferder og kirkegårdene i Syria er som her? – Nei, det er lite som minner om hvordan det er i Syria, sier Ahmad. – Det var en nye opplevelse da du fortalte oss at det ikke var alle som ble begravd. Du fortalte at mange ble brent (kremert). Da du fortalte dette ble jeg det vi kan kalle lamslått. At døde mennesker brennes og at asken legges i ei urne har aldri vært på tale i Syria. I Syria er gravstedene oppbygd med stener og kistene legges inn i hulrom som stenene bygger. Det blir gjerne flere etasjer av dette og noen ganger bredere gravsteder. De døde graves ikke ned i jorda, men ligger i kister i «steinbygningen». Vi har stor respekt for de døde og på gravstedene beveger vi oss fredfullt og varsomt.

Gode venner og arbeidskamerater

IMG 2681

De har gjort en god ryddejobb under nåltreene også.

Ahmad og Abdullah var ikke bekjente da de kom til Trondheim. Etter at begge flyttet til Ranheim og begynte å gå på Språkkaféen i tribunebygget ble de godt kjent med hverandre. Vennskapet har utviklet seg etter de fikk sommerjobb hos Kirkelig Fellesråd og ble knyttet til Ranheim kirke. Den ene er muslim og den andre kristen. Jeg spør om dette har hatt noe betydning for arbeidet. – Nei, det har det ikke, svarer Ahmad. – Vi er gode arbeidskamerater og det er blitt slik at når jeg feirer Ramadan og hverken spiser eller drikker, så er Abdullah med meg mens vi er på arbeid. Han setter seg ikke ned og spiser i pausene vi tar. Han gjør ikke fastetiden til en utfordring for meg og skjønner hvorfor jeg følger min tro, sier han.

-        Vi har fått en fleksibel arbeidstid, men har et fastsatt timetall for uka. Vi får tarifflønn og har det helt fint og en super lokal «sjef», sier de begge. - Fleksibiliteten er helt nødvendig for oss. Jeg har skole og Abdullah har jobb på kjøkkenet til restaurant Konâ. Det medfører at vi må innordne arbeidet på kirkegården slik at det går opp med skoletid og annet arbeid, sier Ahmad. – Det går veldig fint, men det fører også til at det kan bli noen lange arbeidsdager for begge. Når det er blitt slik har vi funnet det greit å dele opp det arealet som skal klippes slik at jeg har ansvaret for A og Abdullah har ansvaret for B. Vi er jo sammen på arbeid for det meste, men ikke alltid. Da er det greit å ha ansvar for hvert sitt område, fortsetter Ahmad.

Noe som gjør ting vanskelig på kirkegården?

Denne sommeren har vært preget av lange perioder med sol og varme, men også perioder med øsende regnvær. - I de varme periodene har det vært så tørt at vi har vannet de områdene som har vært mest tørre. Vi har ventet med plenklipping slik at gresset har fått vokse slik at ikke mosen har fått overtaket, sier Abdullah. – Så har det vært mye regn nå i september. Tidvis har det vært så ille at Kjell har sett seg nødt til å gi oss andre arbeidsoppgaver enn klipping. Det har vært rydding i tornekratt, rydding under det store nåletreene, rydding og luking i minnelunden og ved trappene og inngangspartiet til kirka. Det har vært umulig å komme ut på pla\enområdet med våre traktorer. Jeg tror dette har vært bra og ikke gått ut over plenene på kirkegården.

-        Om vi skal nevne noe som har gjort klippingen rundt støttene vanskelig er at mange har plassert spader, vaser, kransstativ og andre ting bak støttene. Dette gjør det vanskelig for oss å klippe tett inntil støttene som vi er bedt om. Tidvis kan gresset være litt høyt bak støttene, noe som gjør det ekstra vanskelig å se om det er noe som ligger der, sier Ahmad. – Kanskje kunne de som steller gravene redusere mengden av ting som legges der eller sette det synlig så vi ser det og kan gjøre en så god jobb som ønsket?

Nå gjenstår et par uke med løvblåsing når det blir aktuelt i høst. Tid for dette er ennå ikke bestemt, men løvet faller snart av de mange trærne rundt- og på kirkegården. – Den jobben skal vi ta før vi sier et endelig takk for oss denne gang. Om du skriver noe om dette i Ranheimsavisa så må du huske å takke alle vi har vært i kontakt med denne sommeren, avslutter Abdullah og Ahmad.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Fotballtur til Tyrkia - Forza Ranheim gi…

26-02-2020 Hits:677 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Fotballtur til Tyrkia - Forza Ranheim gir deg sjansen

av: Kjell A. Arntzen                                 foto: Memoshome Kjøp sesongkort på Forzatribunen så er du med i treknigen av billetter til kampen mot Alanyaspor i Tyrkia. Premien er verd 11.400,- kroner Forza Ranheims leder...

Les mer...

Robert og Memoshome ordner tur til Tyrki…

21-01-2020 Hits:2093 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Robert og Memoshome ordner tur til Tyrkia

av: Kjell A. Arntzen Memoshomes representant i Trondheim er Robert Hilstad. Han er også Fagsnekkern og en ivrig Ranheimssupporter. Nå skal Robert og 188 andre til Tyrkia for å se det...

Les mer...

Godkjent og mer enn det

01-12-2019 Hits:945 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Kjell A. Arntzen Det var godt med Ranheimssupportere som virkelig ga lyd fra seg på Lerkendal. Laget som entret en dårlig Lerkendalmatte var tent og klar for å gjøre sin...

Les mer...

En bydel med tre lag i elitserie

14-11-2019 Hits:1515 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Jeg kunne tenkt meg å spørre: Hvilken bydel i Norge er det overskriften peker mot? Dere brukte vel ikke lang tid til å tenke før svaret kom?...

Les mer...