A+ A A-

tekst: Kjell Arntzen foto: Per Arne Johnsen

Det går nesten ikke an å ha større flaks når man er ute på oppdrag for Ranheimsavisa. Vi har lenge planlagt et besøk hos Jan Erik på «hans» nye skole i Brundalen, Charlottenlund videregående, men det hadde ikke blitt noe av det før sist fredag. Nå fikk vi slått to fluer i et smekk. Skolen sto som arena for «Gründercampen 2012». Dette var så enormt at vi strakk vårt besøk utover den tilmålte timen til vel tre timer. Ikke angret vi på dette.

Gjennom flere års deltakelse i fylkesvise og nasjonale Gründercamper sier rådgiver Mie Abelgaard i Enova at kunnskapsnivået blant ungdommen er i stadig utvikling. I år har vi gledet oss til å se hva elevene kom til å presentere av energi- og klimaløsninger for framtida.

Oppdraget de 127 elevene fra Sør- og Nord-Trøndelag har fått på denne campen har vært holdt strengt hemmelig fram til kokka halv ett på torsdag. Siden da har disse elevene jobbet hardt med oppgaven. Enkelte har nok benyttet store deler av natta til dette.

Verden er i endring, og det er utrolig viktig at neste generasjon får den kunnskapen om, og kompetansen på hva som er nødvendig for å tilpasse seg best mulig. Energieffektivisering, fornybar energi og klimateknologi kommer til å være overordnede saker når denne generasjonen skal etablere seg, sier Abelgaard og fortsetter:

Gjennom deltakelse i Gründercamp får ungdommen prøvd ut sine ferdigheter innen energi og klima på en nyttig og konstruktiv måte. Her har det vært veldig spennende å se fram til de løsninger som ble presentert i dag.

Det er «Ungt Entreprenørskap» som er den praktiske arrangøren av årets Gründercamp på Charlottenlund videregående skole. Her treffer vi en utrolig energisk Kristine Engan Ræder som er daglig leder i Ungt Entreprenørskap her i Trøndelag. Hun virrer fra sted til sted med beskjeder og kontroller, men har litt tid for oss.Kristine forteller oss at Ungt Entreprenørskap skal stimulere ungdom til å ta i bruk nye tankesett og handlingsmønstre for løsning av oppgaver. Energi og klima er dagsaktuelle tema for ungdom. Gjennom samarbeidet med Enova muliggjør vi denne koblingen mellom energi og kreativitet, fortsetter Kristine. Dette samarbeidet skal også bidra til å skape livskraftige lokalsamfunn og global bærekraftig utvikling. I to dager har elever fra skoler i hele Trøndelag vært samlet for å sette dette på dagsorden og finne løsninger for framtida. Dette har vært kjempespennende og svært motiverende for oss i Ungt Entreprenørskap.

Cathrine Tronshart er lærer og rådgiver i Ungt Entreprenørskap. Hun er spent på elevens forslag som skal framlegges klokka 12. Etter å ha gått rundt i de 37 gruppene som har vært i arbeid, er jeg sikker på at dette blir noe å se fram til. Cathrine forteller at ordfører Rita Ottervik åpnet campen på torsdag med noen velvalgte ord. Ordføreren var veldig stolt over at konkurransen ble lagt hit.
Ungt entreprenør to damer hoved
Ingrid Dahl Furunes og Cathrine Tronshart (t.h) ble fortjent tildelt blomster for sin innsats


Vi har også hatt en gruppe fra Media og kommunikasjon som har fulgt campen gjennom disse to dagene. Noe av det de opplevde er tatt opp på film som vil bli presentert under samlingen rundt premieutdelingen. Før det hele starter vil elever fra den samme studieretningen framføre et kulturinnslag som er bygd på campens tema, fornybar energi, sier Cathrine.

Klokka passerte 12.00 og elevene benket seg i skolens aula. Det sitret i spenning og det ble mumlet om hvilke 6 lag juryen hadde valgt ut som finalister. Juryen besto av fagfolk fra Reinertsen, NTNU, Nord-Trøndelag E-verk og Renatesenteret. Som ventet fikk juryen en vanskelig oppgave med å skille deltakerne og de prosjektene de hadde.

Juryen måtte bruke noe lengre tid enn forventet. Vi måtte smøre oss med tålmodighet og forventningsfull spenning. For deltakerne var nok spenningsnivået noe høyere enn hos oss, men også vi følte spenning med konkurransen og de løsningsforslag som skulle bli presentert.

Den eneste dama i juryen ble selvfølgelig juryens formann. Hun fortalte at arbeidet i juryen ikke var lett. De var alle imponert over det arbeid og de forslag som var framlagt. Alt bar bud om at det ikke skal stå på modne tanker for utvikling i Trøndelag, ikke minst på energiområdet. Juryen ga en uforbeholden ros til alle deltakerne.

Så ble finalistene oppropt i tilfeldig rekkefølge. Første finalist var Skjetlein videregående med sin «Pluss gård». Det vakte stor jubel på Skjetleinbenkene i aulaen. Neste finalist ble lag nr. 8 fra Byåsen videregående med sitt prosjekt «Lys når du trenger det».
Ungt entreprenør tora storm hoved
Tora Storm v.g skoles lag som vant prisen for beste presentasjon


Deretter kom de i rekkefølge Tora Storm med sitt prosjekt SALUUM AS. Elevene presenterte en buss og dens bruk og produksjon av ubenyttet energi. Gruppa utnyttet energi som bussen utløste ved oppbremsing. En metode som skulle redusere bussens energibehov av fossilt brennstoff.

Mære videregående skole fra Nord-Trøndelag kapret også en finaleplass med sitt forslag. Her beklager jeg at skribentens intelekt ikke strakk til for å forstå deres presentasjon. God måtte den i alle fall være siden juryen belønnet skolen med finaleplass.

Gauldal vidergående og et nytt lag fra Byåsen videregående tok de to siste finaleplassene. Gauldal konsentrerte sin besvarelse og idè fra lokalmiljøet i Midtre Gauldal, og Byåsen hadde et kjempeinteressant opplegg med strømsparing bl.a. knyttet til veibelysning.

Hvem gikk så seirende ut av denne framtidsrettede konkurransen? Det var en utrolig elektrisk spenning i aulaen. Hvem skulle det bli? Vi holdt vel en knapp på Byåsen med deres strømsparingsforslag, men det holdt ikke helt inn. De plasserte seg på en meget god 3.plass. Tora Storms SALUUM AS tok en flott 2.plass, en plass de så seg rimelig godt fornøyd meg.

Vinneren ble laget fra Gauldal videregående. Hurra for dem! Sander Rise som var en av deltakerne på vinnerlaget forteller til Ranheimsavisa at de tok utgangspunkt i en reell problemstilling i sitt eget lokalsamfunn. Midtre Gauldal ligger i en landskapssone med mye hurtigvoksende løvskog. Etter all sannsynlighet vil denne løvskogen akselerere med økende temperatur og mindre krøtter som beiter. Løvskog er et lokalt råstoff i store mengder. Løvskogen trenger lite forvaltning, lite transport og er klimanøytral, sier Sander.
Ungt entreprenør gauldal
Gauldal v.g. skoles lag vant hovedprisen, fra v. Sander Rise, Malin Unsgård, Nicklas Rostad, Stein Erik Gorsetbakk og Stine Eriksen Myhren.


Hovedmengden i trestammen benytter vi til framstilling av tre-cellulose som vi foredler til isolasjon. Ved tilsetting av kalk fra lokale fjell og vann vil den være like brannhindrende som dagens isolasjon samtidig som den hindrer mugg.

Restprodukter som bark brukes til pellets. Pellets er jo en energikilde som er laget av treflis og skogsavfall. Treflisa blir kokt og presset sammen under et høyt trykk før dette tørkes. Pellets benyttes i både store og små forbrenningsovner.

Isolasjonen benyttes i lavenergibygg som blir økologisk bygget, samtidig som man benytter pellets til fyring. Vi har alle disse ressursene i Midtre Gauldal. Vi ser at prosessen her kan være energikrevende, men vi kan benytte egenprodusert pellets og vannkraft fra små vannverk i sidevassdraga, avslutter Sander Rise.

Vi ble mektig imponert av alle laga, men det var nok Midtre Gauldal som imponerte mest når vi først fikk skikkelig tak på besvarelsen deres. Nå er skolens elevgruppe direkte kvalifisert fra Sør-Trøndelag til NM i 2013. Fra Nord-Trøndelag ble Mære landbruksskole og Ole Vig vgs. direkte kvalifisert.

Ranheimsavisa retter en stor takk til Kristine Ræder, Cathrine Tronshart, Jan Erik Vold og en alltid tilstedværende humørspreder i «Sofus», for at vi fikk gleden av å være med på dette arrangementet. For vår del oppsummerer vi: Vi har alle noe å lære!

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Uavgjort for første gang i år

28-09-2020 Hits:144 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Av: Kjell A. Arntzen Det er av og til jeg undrer på om jeg egner med som en som referer til fotballkamper. Jeg har aldri vært i faget, men har fulgt...

Les mer...

Byggestart Ranheim Aktivitetshall - pres…

24-09-2020 Hits:643 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Byggestart Ranheim Aktivitetshall - pressemelding

Rune Venås er styreleder i Ranheim Idrettslag og ser fram til de skal starte med Ranheim Aktivitetshall Ranheim IL har nå inngått avtale om bygging av ny fleridrettshall, paraidrettssenter og parkeringskjeller...

Les mer...

3 poeng ble med hjem

21-09-2020 Hits:178 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Ingen skal kunne si at Ranheim dro ned til Oslo for å underholde mot Grorud. Denne gang var det lagt vekt på å holde tett bak samtidig...

Les mer...

Det ble fryktelig TUNGT

14-09-2020 Hits:245 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Det var nok ikke bare jeg som følte det er tungt å være Ranheim-supporter i kveld. Det var så tungt og så ille at det heller ikke...

Les mer...