A+ A A-

av: Kjell A. Arntzen                   foto: fortsatt ukjent

Hammerverksveien

Dere får kalle veien det dere vil. Ranheimsavisa fortsetter med å skrive Hammerverksveien. Om nå den anonyme innleggsskribenten får samlet underskrifer som forteller meg at et flertall på Ranheim vil ha veg, - ja, da bøyer jeg meg for flertallet som den demokrat jeg er. 

Jeg kan nok ikke dy meg for å besvare det anonyme innlegget som ble sluppet til i Ranheimsavisa for noen dager siden. La meg ta utgangspunkt i at den anonyme også framhever i sitt innlegg: «Hvorfor veg i Strinda og vei i Trondheim har jeg hørt kjente historiske har hatt vansker med å forklare. Kan det være et etterslep fra sterke – for lengst gått ut av tiden – samnorskpolitikere fra gamle Strinda kommune som vi ser spor etter her?»

Det er spor etter dette og Strindingen

I mitt arbeidsliv, som faktisk startet i 1964, var det akkurat det året Strinda kommune ble innlemmet i storkommunen Trondheim. Det skjedde før årets første dag at herredskommunene Leinstrand, Byneset og Tiller, sammen med nevnte Strinda ble deler av Trondheim. Jeg hadde jobb på Sporveien den gang og jobbet der sammen en hurv med Strindinger. De samme folka forble Strindinger fram til de «gikk ut av tiden».

Jeg vil ikke gå så langt at jeg påstår at det var noe galt med dem som tidligere hadde bodd i Strinda kommune, men en ting kan jeg slå fast; - de var og ble Strindinger med påstander og meninger som var fremmed for oss Trondheimere. Vi var imidlertid storsinnet nok til å godta dette uten at det ble store diskusjoner om at Klæbuveien var en veg eller vei. Klæbuveien hadde sitt løp i Trondheim kommune og Strinda kommune. Det er faktisk slik i dag også, Klæbuveien er fortsatt en VEI. Det samme kan sies om Jonsvannsveien, Innherredsveien, Strindveien med flere. Dette nevnes for å belyse noe av rotet med veinavn i Trondheim.

Som en gryende ungdomspolitiker fra tidlig på 1960-tallet syntes jeg dog at det ikke var riktig at Strindingen jobbet i Trondheim og skattet til Strinda. At de som var bosatt i Trondheim måtte betale for sine kladdebøker, viskelær og blyanter mens Strindabarna fikk dette betalt av Strinda kommune, var også noe som skurret hos meg. Etter kommunesammenslutningen ble det slutt på dette.

Hva har jeg selv gjort for å få VEI?

Selv ikke en tydelig våken anonym klarer å finne en historiker som kan gi svar på temaet. Jeg har all respekt for Terje T.V. Bratberg. Det er få som kan måle seg med han når det gjelder byens historie. Selv han kan ikke svare på hvorfor det benevnes som VEG i gamle Strinda og VEI i Trondheim.

Jeg har flere ganger tatt det opp med ulike etater i Trondheim kommune. Ingen svarer annet enn at dette henger igjen etter kommunesammenslutningen i 1964! Til det har jeg replisert at det er lenge siden 1964 så kanskje er det på tide å få gateskilt der det står VEI. Det er både ulogisk og feil at vi bruker to begrep innenfor Trondheim kommune.

Svaret det gjerne ender opp med er: «Det blir for dyrt å lage nye skilt». Når jeg svarer at det på de nye veiene som bygges i gamle Strinda kommune kan lages skilt som merkes med «Pers vei» så er det det samme svaret jeg får; det er for dyrt å endre de gamle»,

En tid var jeg også mektig lei av Statens Vegvesen. Her skulle det vel hete i Statens Veivesen i «bokmålland»? Men nei, ikke her! Nå ser jeg til min glede (selv små ting kan glede) at i Bergen, Drammen, Tønsberg, Tromsø, Skien og Molde har de tatt navnet Statens Veivesen. Her er det å merke seg at selv i nynorskområdet ved Molde bruker de VEI.

Nå har jeg imidlertid gitt opp kampen om å få Trondheims veier til bare å ende med vei. Et ny trøkk fikk jeg da jeg leste i den anonymes artikkel at hele Ranheim var med han. Som om ikke det var ille nok, så fortalte vedkommende at hele Strindas befolkning var på hans/hennes side. Til orientering opplyser jeg den anonyme at Strinda kommune sluttet å eksistere 31. desember 1963 klokka 00.00.

Alle store veier heter VEI

Jeg har tro på at den anonyme skribenten har merket seg at statens og fylkets veier skrives riktig. Det heter EuropaVEI, det heter FylkesVEI og det heter RiksVEI. Dette kjennes riktig for en som har bodd i ei gate og som har hatt veier like ved.

Så får jeg bare avslutte med å si:-  jeg fortsetter å bruke vei og Ranheims veier.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Fotballtur til Tyrkia - Forza Ranheim gi…

26-02-2020 Hits:677 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Fotballtur til Tyrkia - Forza Ranheim gir deg sjansen

av: Kjell A. Arntzen                                 foto: Memoshome Kjøp sesongkort på Forzatribunen så er du med i treknigen av billetter til kampen mot Alanyaspor i Tyrkia. Premien er verd 11.400,- kroner Forza Ranheims leder...

Les mer...

Robert og Memoshome ordner tur til Tyrki…

21-01-2020 Hits:2092 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Robert og Memoshome ordner tur til Tyrkia

av: Kjell A. Arntzen Memoshomes representant i Trondheim er Robert Hilstad. Han er også Fagsnekkern og en ivrig Ranheimssupporter. Nå skal Robert og 188 andre til Tyrkia for å se det...

Les mer...

Godkjent og mer enn det

01-12-2019 Hits:944 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Kjell A. Arntzen Det var godt med Ranheimssupportere som virkelig ga lyd fra seg på Lerkendal. Laget som entret en dårlig Lerkendalmatte var tent og klar for å gjøre sin...

Les mer...

En bydel med tre lag i elitserie

14-11-2019 Hits:1515 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Jeg kunne tenkt meg å spørre: Hvilken bydel i Norge er det overskriften peker mot? Dere brukte vel ikke lang tid til å tenke før svaret kom?...

Les mer...