A+ A A-

av: Kjell A. Arntzen

Finland vinterkriv

Selv ikke episoder under den finske vinterkrigen tok ikke Pekka og Toivonen innover seg!

Takk for positive tilbakemeldinger og interesse for min første artikkel om Pekka og Toivonen. Det var hyggelig. Responsen tilsier at dette fortsetter jeg med, men med noe mellomrom. Annen stofftilgang er vrien å få tak på i disse corona-tider så det blir det dessverre noe mindre av en stund framover. Noe blir det allikevel, men også det «annenhver nå og da». Kanskje kan dere lesere utveksle forslag til aktiviteter som kan utføres hjemme? Selv har jeg laget en quiz om hva vi husker fra «barne- og ungdomstid» i Sporveisbygget. Denne legger jeg ut annenhver dag i Sporveisbyggets lukkede facebook-gruppe. Denne har også fenget interesse blant de jeg vokste opp sammen.

Vi må forholde oss som myndighetene sier

Fra vinduet og mine sjeldne turer til butikken ser jeg at her på Ranheim forholder vi oss etter bestemmelsene. Vi holder avstand til hverandre, vi samler oss heller ikke i store grupper og vi har avlyst alt det som samler folk. I tillegg tror jeg mange av dere har hjemmekontor, har valgt å holde dere mest mulig inne, går en liten luftetur i områder der det ikke er folksomt osv.

Pekka og Toivonen oppfører seg ikke slik

Nå var det heller ikke noe corona-virus eller slike adferdsbegrensinger på den tida de to finske vennene «levde» på jorda. Livet de førte var ganske så annerledes enn det vi fører i dag. Kanskje var det også svært annerledes enn da vi festet i Folkets Hus, på Fykenborg, Vidarheim eller på Klett?

På fylla igjen

En dag under den finske vinterkrigen mellom 1939 og 1941 var igjen de to vennene på tur med brennevin og damer. De dro faktisk rundt om i hele Finland og brydde seg lite om de finske soldater som kjempet en heroisk kamp i de finske skoger mot Stalins tallrike soldater. Det var under de russiske soldatenes angrep på Helsingfors, eller Helsinki, at de hadde vært på en voldsom rangel som varte i «fyra veckor».

Russerne hadde bombet hele Helsinki sønder og sammen da Pekka og Toivonen våknet på et hotellrom i byen. Pekka dro opp rullegardinen og så utover en stund før han sa til Toivonen: - Du Toivio, det hâr kan vi pârkâle inte betala»!

Så var det avholdsagitatoren som var i Ivalo og talte til publikum om den store faren det var med sprit. - Sprit âr en gift som drâper lângsomt! tordnet taleren. Pekka, som var blant tilhørerne, ropte til agitatoren: - Vi finnar har ju ingen hast hâller»!

Et par fra Unni Lindell

-          Både bestemor og bestefar er døde, forteller Johan. – Jeg savner dem, men det er ganske praktisk, for da kan familien utveksle gaver på kirkegården julaften.

Ida sier: «Bestemora mi er ikke så gammel som det hun ser ut som, og det kan hun være glad for».

Oscar forteller: «Farfar har operert en liten metallbrikke inn i hjertet. Der sitter den og tikker som ei lita bombe. Den passer på at hjertet hans ikke glemmer å slå takten».

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

TAP mot Sandnes-Ulf

03-08-2020 Hits:136 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Jeg skal ikke si at dette var et «ufortjent» tap. May-Helen lærte meg det etter kampen mot Tromsø; «det finnes ikke ufortjente tap. Det laget som scorer...

Les mer...

Hvorfor så spennende?

31-07-2020 Hits:189 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Min Odds-kupong var klar på resultatet av kampen Ranheim vs Kongsvinger. Det kunne ikke bli annet enn en soleklar H tenkte og tippet jeg. Det ble det...

Les mer...

UFORTJENT TAP

21-07-2020 Hits:252 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen  Etter 6 minutter ledet Tromsø 0-1 etter svakt forsvarsspill av Ranheim. Ganske enkelt fikk Kent Antonsen spasere gjennom og legge ballen til side for Lenes i Ranheimsmålet...

Les mer...

3 poeng og tabelltopp!

13-07-2020 Hits:272 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

3 poeng og tabelltopp!

Tekst og foto: Kjell A. Arntzen Ranheimsflagget gjør seg like godt i Horgveien som det gjør i Tydal. Nok en seier til vårt lag! Det er 27 kamper igjen å spille i...

Les mer...