A+ A A-

Tekst: Øystein Kristian Johnsen                             arikvfoto

Ranheim Musikkforening ble stiftet 08.08.1906 og har med det en lang historie også lenge før krigsårene. Musikkforeningen ønsker med denne artikkelen å gi dere et sammendrag av sin historie fra krigsårene og 8. mai- markeringen i 1945. I og med at det er 75 år siden frigjøringsdagen markerer RMF dette på kirkebakken 8. mai klokka 17.00.

Det er viktig for oss å markere denne dagen, men grunnet tiden vi nå er inne i stiller vi ikke med fullt korps, men med smågruppe iht. gjeldende føringer. Vi vil også streame markeringen på korpsets facebookside slik at folk kan få dette med seg uten å møte opp.

Korpset er fortsatt under aktiv prosess i planleggingen, men følgende stykker er satt opp, men med forbehold om endringer:

  • Ja Vi Elsker
  • Gud Signe Vårt Dyre Fedreland
  • Fagert Er Landet

Det er også med i planleggingen at korpset stiller med ei gruppe på stasjonen.

1939

I 1939 hadde foreningen 21 faste medlemmer og 8 elever, Årsberetningen som ble godkjent på årsmøtet 18. februar 1940 vitner om stor aktivitet spesielt i Ranheimsparken Det var til sammen 12 tilstelninger i Parken og 4795 betalende besøkende, og som det sindig står i beretningen: ... det må man si er ganske flott i forhold til den forholdsvis dårlige sommer med stadig regn og kold luft. 7. september ble det spilt i anledning innvielsesfesten av det nye Folkets Hus.

Krigsårene

Utover høsten 1940 ble det stadig vanskeligere å drive øvelser, og på øvelsesmøte den 24. november ble det besluttet å innkalle til ekstraordinært årsmøte søndag 1. desember i Ranheim Papirfabrikks nye spisebrakke. Leder var Tormod Barstad.

Følgende skriv fra formannen ble tatt til følge på møtet: Da det under de nuværende forhold viser seg å oppstå mange uforutsette ting som gjør det meget vanskelig for Ranheim Musikkforening å fortsette sitt virke som før, og interessen hos medlemmene er meget dårlig, tillater jeg meg å foreslå for styret at Ranheim Musikkforening blir oppløst for at medlemmene dermed for å stå helt fritt.

Hvert medlem fikk beholde sitt instrument, uniform, noter, notestativ og del av kassen, samt foreningens eiendeler i Ranheimsparken. Alle medlemmene reiste seg og formannen gikk gjennom foreningens virke de 34 1/2 år den hadde holdt på. Han takket for det gode kameratskapet. Samtlige 30 som var tilstede skrev så under på protokollen. Under krigen tok medlemmene vare på instrumentene og øvde i smug.

Søndag 27. august 1944 ble det sammenkalt til møte i Ranheimsparken. Spørsmålet var om en skulle oppta øvelsene igjen, på tross av krigen og Nasjonal Samlings stadige forespørsler om musikk til sine møter og tilstelninger. 16 var tilstede. På møtet ble det vedtatt å starte med gruppeøvelser i all hemmelighet, hver gruppe sørget for seg selv. Musikkløitnant Ole Myklebust fra Trondheim ble bedt om å komme og dirigere så snart krigen var slutt. Det tok fortsatt 8 måneder før det endelig ble fred.

Fredsdagen

8. mai 1945 spilte korpset fra kirkebakken, og fredssommeren 1945 ble en sammenhengende jubelfest, med tilstelninger hver helg i Parken og ellers over alt. Årsberetningen omtaler fredsvåren slik:

«Vår første offentlige opptreden var fredsdagen 8. mai hvor det blev spilt ved kirken etter at kirkeklokkene hadde ringt inn freden, og det samlet seg en kolossal folkemengde utenfor kirken for å høre på musikken og alle var elleville av begeistring dels over freden også over å få se musikkforeningen i fuld uniform som sto og spilte koraler. Kongesangen og "Ja vi elsker" blev også spilt og alle blottet sine hoder og sang unisont til, et ufattelig syn som aldrig glemmes. Ved anledningen dukket plutselig foreningens æresmedlem Hr. Stationsmester Olaf Jansen frem og i rørende ord takket foreningen for at den gjennom de 5 krigsår har forstått å holde seg vedlike, tiltrods for at den blev nødt til å legge ned sin virksomhet offentlig. Etterpå kommer Karl Selmer frem og spør etter formannen i musikkforeningen, han spør om vi er oppmerksom på at det kommer et tog med fanger fra Falstad og om vi ville gå på stationen å spille til dem, og det blev resolut opstilling, og for fuld musikk blev det marsjert direkte ned på stationen hvor hele folkemengden strømmet med, dette også et uforglemmelig syn, men så var det da også den første fredsdagen på 5 år. Etterpå skulle det være Fredsgudstjeneste i kirken hvor vi også møtte op for å spille koraler forran kirkeindgangen. Dermed var det slut på musikken denne dag og alle har fått sitt ønske opfylt, nemlig fred på jord».

8 mai RMF

RMF ved Ranheim Kirke på fredsdagen, 8. mai 1945 1. rekke: Hergeir Haarberg, Tormod Barstad, Ole S. Barstad, Paul Nervik, Petter Rendalsvik, Einar G. Paulsen. 2. rekke: Johan Kambuås, Margido Harper, Steinar Barstad, Olav Kambuås, Jarle Torgersen. 3. rekke: Anders Horrigmo, Arne Kambuås, Ole Kirkvold, Odd Hansen, Arvid Horrigmo, Bjarne Roel?, Harald Solheim, Erling Paulsen, Johan Paulsen, Oskar Paulsen, Erling Nervik, Johan Trøan.

Oppstart

På tross av at korpset hadde ligget nede under krigen, var aktiviteten stor utover året. Arrangementene i Parken fortsatte, og det var 17 denne sesongen. Programmet 17. mai var svært omfattende både på Ranheim og i Trondheim.

Morgenrunden startet fra Ranheimsparken kl. 06.15, oppmarsj sammen med skolen fra skolegården til kirkegården kl 07.30, to runder i barnetoget i Trondheim og på tur tilbake til Ranheim ble det spilt på Strinda sykehus. Etter middag på Ranheim var det ny tur til Trondheim og en runde i borgertoget sammen med Trondhjem Skiklubb.

Andre arrangement denne fredsvåren:

27. mai blev det spilt på Ranheim station for norske fanger som kom fra Tysk fangenskap via Sverige. Kolossalt oppmøte av Ranheims befolkning.

9. Juni spilt for Kronprins Olav på Nyveien ved Reppesbakken på vei fra Værnes til Trondhjem i bil, sto i ca 3 timer og ventet i øsende regnveir.

Fredskonserten i Parken den 23. juni samlet alle 5 sangkor i Ranheims omkrets sammen med musikkforeningen. Det var en verdig åpning av sangen og musikken på stedet etter kapitulasjonen.

Kommentar: Vår æresmedlem, Olav Kambuås, som var med, er i dag 95 år.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

3 poeng og tabelltopp!

13-07-2020 Hits:136 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

3 poeng og tabelltopp!

Tekst og foto: Kjell A. Arntzen Ranheimsflagget gjør seg like godt i Horgveien som det gjør i Tydal. Nok en seier til vårt lag! Det er 27 kamper igjen å spille i...

Les mer...

Fra 1-3 til 5-3 og 2.plass på tabellen

06-07-2020 Hits:245 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Svært skuffet ruslet 200 tilskuere, 16 spillere, trenere, støtteapparat, verter og klubbens ledelse inn til pause. Nykomlingene i OBOS-ligaen, Grorud, hadde sjokkert et seierssikkert hjemmelag med å...

Les mer...

Et laaangt gjesp

09-06-2020 Hits:352 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Det var en treningskamp som ble spilt på Lerkendal i kveld. For å si det mildt; - det var ei svært dårlig treningsøkt. Rosenborg fikk et mål...

Les mer...

Fotballtur til Tyrkia - Forza Ranheim gi…

26-02-2020 Hits:835 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Fotballtur til Tyrkia - Forza Ranheim gir deg sjansen

av: Kjell A. Arntzen                                 foto: Memoshome Kjøp sesongkort på Forzatribunen så er du med i treknigen av billetter til kampen mot Alanyaspor i Tyrkia. Premien er verd 11.400,- kroner Forza Ranheims leder...

Les mer...