A+ A A-

tekst: Kjell A. Arntzen                              foto: Elisabeth Olsen

IMG 0369 barnehage 1 sppel

Det ble ikke noen tur til Ekornhaugen for barna i Presthus Gård barnehage den 18. mai. Ubetenkosm ungdom ødela denne opplevelsen for dem.

18. mai ikke mange timer gammel før telefonen ringte til Ranheimsavisa. Det er dagen etter dagen, tenkte undertegnede og fryktet at nå kom en melding om ødeleggelser og hærverk i Pettersenfjæra eller andre steder i vårt flotte strandområde. Nei, denne gang var det Presthus Gård barnehage som var på tråden og fortalte om rask, rot og ødeleggelser på Ekornhaugen, barnehagebarnas lekeområde.

Ølbokser, snusesker, knust glass og hærverk

IMG 0372 barnhage

Det bør gå an å rydde etter seg. Om det gjøres er alle velkomne i Chamonix-området

Det var en mann som hadde gått en tur med bikkja i skogen i dag tidlig som meldte om hærverket ved gapahuken og mye rask og rot i barnas lekeområde. Er det noe vi reagerer på med avsky er hærverk og forsøpling i «barnas områder» og at de herpes til. At ungdom som bruker marka og uteområdene ikke skjønner at de er gjester i naturen når de skal kose seg i naturen er vanskelig å forstå. I dette tilfellet er det områder der små barn leker som forsøples og raseres. Dette gjør det farlig for barna å bruke området.

Det var Elisabeth Myren Olsen som var i den andre enden av telefonen. – Jeg ringer deg for å fortelle at vi ved barnehagens åpningstid fikk melding om at det «ikke ser ut» oppe i Chamonix. Jeg håper du har tid til å ta deg en tur oppover slik at du får seg hvordan det er her. Kanskje dette også fortjener en omtale i Ranheimsavisa?

Dette treffer meg. Jeg svarer at jeg er der om en times tid. Olsen svarere tilbake: -Akkurat nå er jeg ute i marka og rydder opp etter ungdommen som har vært her. Jeg vil nok holde på minst en time for å få området i bedre stand enn det er nå, sier hun.

Jeg drar oppover

En liten time etter telefonsamtalen parkerer jeg ved Presthus Gård barnehage. Jeg blir mottatt av barnehagens Hege Broum. Hun kan fortelle meg at Elisabeth fortsatt er oppe i Ekornskogen. Etter en stund er hun tilbake med et par fulle «svartsekker» med ølbokser, snusesker og annet avfall. Blant det som er i sekken med «annet avfall» er et større partytelt som var spent fast i gapahuken og ga den en vesentlig forlengelse. For å få dette til har det vært nødvendig å ødelegge barbehagens bålplass.

Her har foreldre og foresatte laget et perfekt bålplass for barna slik at du kunne kose seg ekstra når de var ute i marka. Pølser har blitt grillet, marshmallows har også blitt varmet og bålet har varmet barna når temperaturen ble ubehagelig. Nå var dette dugnadsarbeidet rasert og ungene frarøvet sin koselige bålplass.

«Vi er gjester i naturen»

-          Både når vi er her oppe og inne i barnehagens lokaler bruker vi mye tid på å lære ungene om naturen og livet der ute. Mer enn en gang har vi fortalt barna at når vi er på Ekornhaugen eller andre steder i marka så er vi der som gjester. Det har gått inn til barna i barnehagen. Lille Hanne sier klart ifra når jeg spør henne hva de gjør når de er i gapahuken og på Ekornhaugen: «Vi er dere som venner av skogen og er skogens og naturens gjester». Hun syns ikke noe særlig om de som har ødelagt turplassen deres.

Hærverk på trær og busker

Olsen fortsetter: - Det er jo ikke bare våre ting de raserer. I dag så jeg også at de har brukket ned busker, hugget store sår i trær og tagget flere trær med farge! For oss og turgåere er det et økende problem dette med forsøpling. Vi lærer barna å ta vare på naturen, men så kommer de som kanskje gikk i barnehage for noen få år siden og river ned det vi doserer.

«Forsøplerne» hadde nok tenkt seg tilbake

IMG 0364 1 barnehage telt

De hadde nok tenkt seg tilbake i disse mai-dagene, men nå er partyteltet borte! Kanskje eierne blir kontaktet av barnehagen?

Jeg har tidligere nevnt at det var montert et partytelt til gapahuken. Her var det teipet og brukt stenger for å «lage seg en samlingsplass». Ved hjelp av en voksen mann fikk de revet ned partyteltet, fjernet teipen og stengene til partyteltet. «Her skal de ikke bli noen samlingsplass for de som ønsker å forsøple naturen», sa min hjelper forteller Olsen.

Som i Pettersenfjæra registrerer jeg at gapahuken er forsøkt påtent! - Det er heller ikke noe vi er glade for, sier Olsen og Broum.

Ungdommen er velkommen

Begge de barnehageansatte understreker at ungdom er velkommen til å bruke de stedene barnehagebarna bruker. Den eneste forutsetningen de setter er at stedet blir holdt i hevd. – Vi ser gjerne at flere enn oss bruker gapahuken og det barnehageforeldre steller til i Ekornskogen, sier de. – Det eneste vi ber om, og det er heller ikke mye; - vi ber brukerne om å rydde etter seg og at de ikke knuser flasker og glass der oppe. Det er heller ikke nødvendig at de setter fyr på noe annet enn bålet. Det går faktisk an å kose seg skikkelig her i skogen «vår» uten å gjøre hærverk.

Natteravnene hadde vært der tidligere

Foreldre har tatt initiativ til at det ble opprettet ei natteravnordning for Jakobsli og Ranheim. Dessverre har er det bare 7 personer som har sagt seg villig til å være med. De forteller at de har over 250 følgere på sin Facebook-gruppe, men bare 7 av dem har sagt seg villig til å være med på å gå natteravn.

Det er mildt sagt alt for dårlig! Natteravnene gjør en fantastisk innsats både for ungdommen og for oss andre. En natteravn er ingen politi, de i gule natteravnvester er ungdommens og samfunnets hjelpere. De gir råd, hjelp og støtte samtidig som de sørger for at bydelen vår er tryggere å bo i for alle.

Når de forteller meg at det er svært få av de 7 som kommer fra det vi kan kalle «Ner-Ranheim» forskrekkes jeg. Her er det mange ungdomsforeldre og andre personer som er glad i Ranheim og Jakobsli! Det er det også på Reppe, Vikåsen, Jakobsli og på Grilstad. Ta kontakt med natteravnene og meld deg til tjeneste. Basen for patruljene er hos Presthus frivillsentral som holder til i Presthus gård.

Natteravnene er organisert slik at de går i grupper på 3 personer. Så langt er det altså nok personer til å ha 2 grupper! Det er for lite til å dekke området nå når godværet kommer!

TA KONTAKT – BLI MED

Jeg tar med en facebookmelding som Natteravn Henriette Nilsen la ut etter helga:

Natteravn CROTakk til alle som gikk Natteravn i helga👍
Vi, Natteravn CRO, ønsker å prøve å få til natteravn til neste helg også, nå som det er meldt litt bedre vær
😉
Vi trenger folk på følgende dager:
Onsdag 20. mai
Torsdag 21. mai
Fredag 22. mai
Lørdag 23. mai

Vi må være 6 stk pr kveld. Vakta går fra kl 20.00 til ca kl 01.00 avhengig av aktiviteten i området vårt.
Send oss gjerne en melding når du kan stille på vakt
😊 Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Håper vi sees til helga!

 La denne henstillingen fra Henriette vekke deg!

Bli med slik at vi får en skikkelig stor gruppe Natteravnere for området Jakobsli og Ranheim.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Fotballtur til Tyrkia - Forza Ranheim gi…

26-02-2020 Hits:677 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Fotballtur til Tyrkia - Forza Ranheim gir deg sjansen

av: Kjell A. Arntzen                                 foto: Memoshome Kjøp sesongkort på Forzatribunen så er du med i treknigen av billetter til kampen mot Alanyaspor i Tyrkia. Premien er verd 11.400,- kroner Forza Ranheims leder...

Les mer...

Robert og Memoshome ordner tur til Tyrki…

21-01-2020 Hits:2092 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Robert og Memoshome ordner tur til Tyrkia

av: Kjell A. Arntzen Memoshomes representant i Trondheim er Robert Hilstad. Han er også Fagsnekkern og en ivrig Ranheimssupporter. Nå skal Robert og 188 andre til Tyrkia for å se det...

Les mer...

Godkjent og mer enn det

01-12-2019 Hits:944 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Kjell A. Arntzen Det var godt med Ranheimssupportere som virkelig ga lyd fra seg på Lerkendal. Laget som entret en dårlig Lerkendalmatte var tent og klar for å gjøre sin...

Les mer...

En bydel med tre lag i elitserie

14-11-2019 Hits:1515 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Jeg kunne tenkt meg å spørre: Hvilken bydel i Norge er det overskriften peker mot? Dere brukte vel ikke lang tid til å tenke før svaret kom?...

Les mer...