A+ A A-

tekst: Kjell A. Arntzen foto: Sølvi Kvam

Skjermbilde 2020 03 27 kl 133635

Propellen på Presthus frivilligsentral, Sølvi Kvam, har både tanker og evne til å sette tankene ut i livet. Nå trår hun og frivillige til for ansatte ved Ranheim helse- og velferdssenter

«Singersnella» springer ut fra Presthus frivilligsentral og Ranheim språkkafé. Bak dette igjen finner vi den kreative og handlingsorienterte Sølvi Kvam. Sølvi er leder for Presthus frivilligsentral og har sin plass på Presthus Gård. Her er det de også syr dette smittevernutstyret. Sølvi forteller at de fikk en henvendelse om dette fra Ranheim helse- og velferdssenter, dermed startet dette arbeidet. Ranheimsavisa har vært på Presthus Gård og snakket med folk i «fabrikken».

Integreringstiltak – Ranheimsavisa er med
En interesseundersøkelse som ble gjort på Språkkaféen våren 2019 viste at flere av de syriske og eritreiske jentene ønsket å sy eller få opplæring i dette. Ranheimsavisa tente selvfølgelig på denne ideen og kjøpte inn 3 symaskiner og 1 overlock til dette tiltaket. Det ble ordnet med plass i «Fiber 'n» i Folkets Hus og det hele var i gang.

Senere er frivilligsentralen blitt bevilget noen kroner av IMDI-midlene som Trondheim kommune har til disposisjon for integreringstiltak. Disse midlene har gått til kjøp av en ny overlock så maskinparken har økt til 5 maskiner.

Stelle- og smittevernfrakker
Enhetsleder ved helse og velferdshjemmet, Siri Martinussen, spurte noen dager ut i koronakrisen om det var mulig av¨t Presthus frivilligsentral kunne hjelpe hjemmet med smittevernutstyr. Martinussen mente at sykehjemmet var litt dårlig «påkledd» i tilfelle koronaen skulle nå dem. Det var behov for flere smittvernskapper og stellefrakker.

IMG 3600 2

Laila Hove og Astrid Guldbrandsen har trukket i smittevernvsfrakkene mens Micheli og Diaa tar en pause fra symaksinene. Dette er flott og nyttig arbeid mener de alle.

Så kom telefonen fra frivilligsentralen til oss i Ranheimsavisa. Spørsmålet var om vi kunne kjøpe inn det stoffet som var nødvendig. For oss var formålet helt glimrende, først fikk vi være med å bidra i den forferdelige situasjonen vi opplever under Covid-19, dernest så ble vi med på å engasjere noen av Presthus frivillsentrals korps av frivillige, deriblant våre venner fra Syria og Eritrea. Det ble plussfaktorer i bøtter og spann! Ranheimsavisa kunne ikke la være å kjøpe inn det stoffet som var nødvendig.

Selvfølgelig var Siri i «fyr og flamme» da Sølvi ga henne tilbakemeldingen om at dette skulle «Singersnella» ordne. – Dette vil jo være et kjempeflott integreringstiltak, sier Sølvi. – Vi har jo folk fra Syria som både har hatt slik fabrikk i Syria og som kan sy. Jeg føler meg sikker på at de vil være med på dette.

Ikke bare-bare
Ranheimsavisa tok seg en tur opp til Presthus gård for å se hvordan det hele gikk. Her møter jeg selvfølgelig Sølvi, men de beskjedne lokalene var fulle i henhold til smittevernsbestemmelsene. Her var Ranheimsdamene Laila Hove og Astrid Guldbrandsen. Bak maskinene satt også syrerne Micheli Makdesi og Diaa Ekko. Lina (kona til Micheli) kom også innom for å ta et tak. Produksjonen var i full gang. I løpet av dagen skulle de 15 første frakkene leveres sykehjemmet.

Jeg måtte først ta en prat med «propellen» Sølvi. Sølvi Kvam er ikke bare leder av Presthus frivilligsentral. Hun er en usedvanlig kreativ person som alltid har mange baller i lufta. Tidvis mener jeg at det kan være for mange slike baller, men hun er i stand til å få ned de fleste hun kaster ut. Det er ikke måte på hva som roterer seg inne i dette kvinnehodet! Det meste dreier seg om Ranheim og hvordan vi skal ha det her. Hun vil alt det beste for bydelen, vi som bor her og de flyktningene som har kommer hit.

Sølvi forteller at det ikke bare var å kjøpe stoff for å sette i gang. – Nei, så enkelt var det ikke, sier Sølvi. – Jeg tok ingen sjanse på at det stoffet jeg hadde planlagt å kjøpe ikke kunne benyttes i smittevernshenseende. Turen gikk derfor til smittevernrådgiveren for Trondheim kommune, Gørill Tranås, med stoffprøver slik at hun kunne bedømme det. Det ble grønt lys og stoffet ble innkjøpt. Det ble ruller med gult og blått stoff. Blått stoff skulle bli til stellefrakker og gult stoff til smittevernfrakker, sier hun og fortsetter: - Ikke nok med at stoffet måtte godkjennes, det måtte også på Storvask for skikkelig vasking. Så da det kom hit til Presthus var det nyvasket og krøllet.

Vi måtte flykte fra Aleppo
IMG 3555 Lina Lina følger med på mannen mens han bruker overlockmaskinen. De måtte begge   flykte fra   fabrikken de eide i Aleppo

Bak to av symaskinene finner vi Micheli Makdesi og Diaa Ekko. Jeg ser at begge er veldig drevne i faget. Arbeidet går fort unna og sømmene blir som de skal være. Micheli drev egen fabrikk i Aleppo der de sydde barneklær. Her hadde han 25 kvinner i arbeid og kona Lina som sjef. Begge er utdannet som designere og drev det godt med fabrikken sin. Det varte helt til Bashar al-Assads styrker gikk til angrep og bombet hele fabrikken sønder og sammen. 25 syriske kvinner mistet jobben, noen også livet og familien mistet det de eide.

Micheli er nå blitt 64 år og hadde drevet fabrikken i Aleppo i 30 år. Flukten, som endte opp i Norge og tilslutt her på Ranheim, var strabasiøs, vond og farefull. – Nå har vi det godt, sier Micheli. – Etter å ha vært 1 år i mottak kom vi i 2016 til Ranheim. Her trives vi godt i vår leilighet i Ranheimsfjæra og sammen med folk på Ranheim. Det har vært veldig hyggelig for oss å få være med på Språkkaféen og turene som de har hatt. På den måten har vi blitt kjente med mange og fått sett noe av det landsdelen har å vise. Alt er helt forskjellig fra Syria, men jeg syns det er til det bedre. Selvfølgelig savner vi hjemlandet vårt, men nå er det tatt fra oss, sier han litt sorgtung i stemmen.

Diaa Ekko kom til Norge i 2016. Han er også fra Aleppo og hadde jobb som tekstilarbeider i hjemlandet. Til Ranheim kom han i 2017 og fikk leilighet i samme blokk som familien Makdesi i Ranheimsfjæra. Diaa har 19 år bak seg med tekstilarbeid i Aleppo. Han er bare 35 år. – Jeg har det veldig bra her, sier han på et ganske bra norsk. – Jeg skulle ønske at jeg fikk meg en jobb her i Trondheim. Om det har skjedd har livet vært helt perfekt for min del, sier han med et forhåpningsfullt smil. Også han måtte flykte fra president al-Assads regime og den forferdelige krigen som har rammet Aleppo og folket der hardt. - Hele byen ligger mer eller mindre i ruiner, sier han og hutrer.

15 frakker til sykehjemmet på tirsdag
Det var en stolt gjeng syere og syersker som hadde gjort ferdig smittevernsfrakk nummer 15. Nå var første levering til Ranheim helse og velferdssenter klar. I følge Sølvi skal det produseres flere. Etterspørselen er stor både fra Ranheim og annet hold i Trondheim. – Her er jeg litt usikker på hva vi kan gjøre, sier Sølvi. – Kanskje er det noen som mener vi trår i «andres bed»? Inntil videre vil vi fortsette her på Presthus så lenge de frivillige er med. At Astri og Laila er med sammen med syrerne gjør jo også sitt til at norsken utvikles også hos Micheli, Lina og Diaa. Dette er et veldig godt integreringstiltak som betyr mye for våre nye landsmenn, avslutter hun.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

3 poeng og tabelltopp!

13-07-2020 Hits:134 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

3 poeng og tabelltopp!

Tekst og foto: Kjell A. Arntzen Ranheimsflagget gjør seg like godt i Horgveien som det gjør i Tydal. Nok en seier til vårt lag! Det er 27 kamper igjen å spille i...

Les mer...

Fra 1-3 til 5-3 og 2.plass på tabellen

06-07-2020 Hits:244 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Svært skuffet ruslet 200 tilskuere, 16 spillere, trenere, støtteapparat, verter og klubbens ledelse inn til pause. Nykomlingene i OBOS-ligaen, Grorud, hadde sjokkert et seierssikkert hjemmelag med å...

Les mer...

Et laaangt gjesp

09-06-2020 Hits:352 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Det var en treningskamp som ble spilt på Lerkendal i kveld. For å si det mildt; - det var ei svært dårlig treningsøkt. Rosenborg fikk et mål...

Les mer...

Fotballtur til Tyrkia - Forza Ranheim gi…

26-02-2020 Hits:835 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Fotballtur til Tyrkia - Forza Ranheim gir deg sjansen

av: Kjell A. Arntzen                                 foto: Memoshome Kjøp sesongkort på Forzatribunen så er du med i treknigen av billetter til kampen mot Alanyaspor i Tyrkia. Premien er verd 11.400,- kroner Forza Ranheims leder...

Les mer...