A+ A A-

fra: Per Svendsen

Per jordbr intro

En stolt "småbruker" viser fram et eksemplar av jordbær fra sin egen avling.

Endelig var vi kommet til september, og jeg ventet på brev fra min venn øverst i Olderdalen. Han har hatt mer enn nok å gjøre i sommer med sin store hage, bærdyrking, potet, jordskokk og hva det nå heter alt det som gror fram i hagen. Jeg tør vel si at jeg har avlagt «bonden» og «gårdskjerringa» flere besøk i sommer. Kaffe og lefse ved bordet med utsikt til jorbæråkeren med Senga Sengana, bringebærbusker som har stått krumbøyd av vekta til store bær, jordskokkplanter så høye som palmer og alt det andre som pryder denne plantasjen øverst i Sverre Svendsens vei. Nedenunder kan dere lese Pers «Septemberbrev»:

Tre måneder sidens siste brev

Det har gått hele tre måneder siden sist det ble sendt brev fra Olderdalen til Ranheimsavisas redaktør. Årsaken til skrivetørken ligger i nødvendig prioritering av hagearbeid, men mest, redusert fysisk som åndelig kapasitet hos den gamle. To hendelser fikk meg tilbake i skrivemodus. Den ene hendelsene er knyttet til et økende behov for å skrive meg ut av en tærende og vedvarende irritasjon over at Adresseavisens sportsredaktør ikke hadde Martin Stokken med på sin liste over betydningsfulle trønderske idrettsutøvere.

Bakeriet Rosenborg

Snart kommer en avdeling av det ærverdige bakeriet til Ranheim.

Den andre hendelsen, og den er viktigst: Gladmeldingen i Ranheimsavisa for noen dager siden, - nytt møtested på Ranheim. Fra 1. oktober kan jeg invitere Inger på konditoribesøk i vår egen bydel. (Inger ser mest fram til en lettere julebakstjobb). Et kjempebra tiltak som jeg håper at hele bydelens beboere vil benytte, og slik sørge for at det blir et trivelig møtested for oss på Ranheim. Bakeriproduktene eltet på 120 års erfaringer, vet jeg etter besøk i deres lokaler i Rosenborggata rett bak Industribygget, er av høy kvalitet. Håper at det særegne miljøet som møter oss i disse lokalene vil bli videreført til det nye møtestedet ved Vikelva.

Litt lokal kaféhistorie

Det er vel få av nettavisas lesere som husker kafébesøk hos Anna Marie Bremseth på Hansbakken. Kafélokalene lå vegg i vegg vest for gamle Ranheim skole, eller Jakobsli skole som noen historieløse beslutningstakere har satt som navn på bygningene.

Innflytteren, Kjell, ga oss et meget trivelig tidsbilde fra kaféen på Folkets Hus, hvor «karbis» med løk og erter tilhørte mange ungdomsgenerasjoners glad-opplevelser.

«Løkka» ble foreslått benytter som bydelskafe

Da Odd Paulsen flyttet fra Løkka til vårt sykehjem, foreslo vi to gamle i Olderdalen at kommunen måtte sikre eiendommen som et møtested for bydelen med muligheter for en kopp kaffe. Det ble ingen bydelskafé på Løkka. (Heller ikke noe av forslaget om ei gartnerløkke på Odds mangeårige potetåker vest for husene på Løkka).

IMG 2347

"Kaffekroken" i det gamle samvirkelaget fikk dessverre ikke noe langt liv her på Ranheim.

Så skjedde det utrolige: Gammeldags kafédrift i Ranheim Samvirkelags tidligere lokaler der hvor Inga Brekke Nilsen øste opp nysilt og skummet melk i kundenes medbrakte melkespann. Historien om denne korte men så trivelige kaféhistorie, plassert rett inn i Ranheimshistorien, har jeg forsøkt beskrevet i tidligere brev fra Olderdalen til Ranheimsavisa, også i artikkel i Årbok 2018.

Til historien hører med et lite, men umåtelig populært møtested, primært for noen godt voksne, i blomsterhandelen Lavendels lokaler ved Coop Grilstad. Jeg må også nevne og anbefale kafétilbudet Dromedar, hvor de har trivelig betjening, gode bakeprodukter samtidig som vi her er på Olderdalens, ja hele Ranheims flotteste utsiktspunkt.

Sistnevnte kafé ligger rett opp for Storflata på Overvik, hvor skriveren når han drikker sin kaffe der, alltid flytter seg 75 år tilbake i tid med minner fra høykjøring med hesten Gidion. (Ingen plasser i Trøndelag så du høy -hersene stå tettere enn på Storflata.)

I min kaféhistorie har jeg ikke glemt de utmerkede spise- og møteplassene både på Folkets Hus, i Ranheim Samvirkelags lokaler og Grilstad. De faller utenfor mitt hovedbudskap om viktigheten og verdien av samtalen med venner rundt en kopp kaffe og et brød.

Utabygds kafébesøk

Det var noe stort ved barndommens kafébesøk. Min far hadde sin arbeidsplass i Kjøpmannsgata. Hans medbrakte matpakke ble fortært på Ansgard kafé i Søndre gate. (Minnes at det lå mange kaféer på østre siden av denne gata). Det hendte jeg i meget ung alder fikk reise alene med tog fra Presthus stoppested og med mål; et glass saft og ei lefse på fars stamkafé i Søndre gate. Senere ble det bybesøk med mor, (motvillige byturer for kjøp av klær) hvor kafé Norrøna alltid var hennes valg. Her møtte vi ofte kjente fra Ranheim som var på bytur.                                   

Jeg har også noen dunkle minner fra kafébesøk hos Brurok på Belbuan. Minnene fra kafébesøkene på toppen av Gjevingåsen, de er ikke dunkle, men skinnende klare også i dag 70 år senere. Her lå det to kaféer, en på hver side av veien, med de fantastiske navnene Shang Ri- La og Bellevue. Per Ivar i Olderdalen hadde tidlig egen bil, noe som ga større kafémobilitet. Som Kjell fortalte fra kafébesøkene i Folkets Hus, også her var menyen alltid «karbis», løk og erter. Ekstra bonus ved disse kafébesøkene var at vi her kunne se på andre jenter enn de fra vårt nærmiljø. (Det ble med å se på, for nesten samtlige gutter fra min ungdomsgruppe fant sine partnere fra Ranheimsmiljøet).

Oppsummert: Skriveren, og her er jeg så fri å ta med alle Ranheimsavisas lesere, er glade for å få et konditori, men også et nytt møtested i bydelen vår.

Hvor ble det av Martin Stokken?

Martin Stokken

Martin Stokken manglet på lista over de fremsta trønderske idrettsheltene. Martin er jo av de aller største! (foto: Adresseavisa)

Det jeg skriver her er egentlig veldig «selvdiggende», og mest trolig av liten interesse for nettavisas lesere, spesielt de yngre lesere. Flere undersøkelser viser at det skal være positivt å «slippe ut» oppdemmet argskap. Som nevnt innledningsvis fant Adresseavisens sportsredaktør på den krevende og nesten umulige oppgave å rangere de mest profilerte og mest betydningsfulle trønderske idrettsutøvere. Jeg ventet og ventet, når presenteres Martin Stokken?

Den idrettsutøver som jeg mente måtte plasseres langt oppe på listen. Min idrettshelt og klart største utøver, kom ikke engang på sportsredaktørens liste. Hvor historieløs kan en sportsjournalist være?

Sportsredaktøren skulle ha tatt kontakt med sin eldre kollega, historikeren, også med stor viten fra idrettens historie, Per Christiansen, som i sin utmerkede bok om «Stadions historie» plasserte Martin Stokken på bokas omslagsside. Christiansen beretter for oss om Martins første løp på Stadion rett etter krigen hvor han, med turnsko på beina og på et eventyrlig dårlig underlag, oppnådde en tid på 3000 meter som den gang var sensasjonelt god.

I nevnte bok fortelles det om Martin, som var klart den som ga inspirasjon til våre to egne løpere Øistein Saksvik og Ernst Larsen, vant nesten samtlige NM-titler på fem og titusen meteren i en lang tidsperiode etter krigen. Martin Stokken var også en fremragende skiløper med OL-sølv i 1952 og VM- bronse i Lake Placid i 1950 på stafett.

Et forsøk på oppsummering:

Martin erobret 24 NM-titler i friidrett og fem i langrenn. Han deltok i fire olympiske leker, satte 18 norske rekorder i friidrett. I 1948 ble han nummer fire på 10 000 meteren i London OL, og i 1949 løp han denne distansen som den fjerde utøver under den magiske grensen på 30 minutter.

Martin ble tildelt følgende utmerkelser:

  • Aftenpostens gullmedalje
  • Egebergs Ærespris
  • Holmenkollmedaljen
  • Sportsjournalistenes statuett.

Etter endt idrettskarriere ble han også nyttet som trener.

I 2019 ble det avduket en statue av Stokken på Krogstadøra i Snillfjord.(Nå Orkland kommune).

Norsk Biografisk Leksikon sier i sin oppsummering: «Martin Stokken var en av landets beste idrettsutøvere fra 1946 til 1957, og den aller største helårs idrettsutøver vi noen gang har hatt».

Er det forståelse for min irritasjon der ute?

Jeg må ta med at Martin ikke bare var stor på løpebanene og i skiløypa. Han var også i motsetning til mange av dagens helter, fri for å framsnakke seg selv. Selv etter at han ble en av norsk idretts enere, var han fortsatt den jordnære, den ekte, gutten fra småbruket i en av distriktets mest grisgrendte grender i Snillfjord kommune.

Etterord:

Hvem som er best, størst, dyktigst, mest populær er egentlig helt avhengig av egne interesser og livsløp. En historie fra vårt Hitra er et eksempel på det. Øistein Saksvik hadde besøk av Martin Stokken, og hva var mer naturlig enn en felles treningstur.

Alf Prysen

"Heia Alf Prøysen", ropte 5-åringen da Martin Stokken kom joggende med Øistein Saksvik. Prøysen var stor han også!

Bildet er tatt av Chell Hill i 2012 og viser Sivert Donalis statue av Prøysen ved Prøysenhuset.

De passerte Ingers hjem (nærmeste nabo). Ved Ingers side sto en fem år gammel gutt som heiet på de to landskjente idrettsutøvere. «Heia, heia, Alf Prøysen» var guttens rop til løperne. Prøysen var for han den største. De store idrettshelter, ja selv Hjallis, vil om få generasjoner være glemt. Men visene til femåringens helt, Alf Prøysen, vil bli sunget i barnehagene på Ranheim i langt flere generasjoner framover.

Nå har jeg skrevet argskapen ut av hodet, og nå har jeg lagt Martin Stokken-saken bak meg.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

TAP mot bunnlag!

24-10-2020 Hits:143 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Av: Kjell A. Arntzen Vi hadde alt å vinne før kampen ble satt i gang. Etter kampen kan vi slå fast at vi slett ikke grep sjansen. Når våre venner på...

Les mer...

Bra med 1-1 mot Lillestrøm

18-10-2020 Hits:162 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Kjell A. Arntzen Det hadde ikke vært noe å si på om Ranheim hadde stukket av med 3 poeng i dagens kamp mot formsterke Lillestrøm. To supersjanser i 1. omgang...

Les mer...

Tap for et av de nederste lagene

11-10-2020 Hits:201 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Ranheim dro på seg et surt hjemmetap for Ullensaker/Kisa i serieomgang 15. Det ble 2-3 til gjestene på Extra Arena. I omgang 20 møtte vi det samme...

Les mer...

Godt å slå Sogndal

03-10-2020 Hits:259 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Godt å slå Sogndal

  tekst: Kjell A. Arntzen                          foto: RIL Lagets nybakte pappa, Michael Karlsen, sørget for målet som ga oss 3 poeng i kveldens kamp mot Sogndal.  Konfirmasjon i familien betød en omprioritering for mitt...

Les mer...