A+ A A-

tekst: Kjell A. Arntzen                          foto: fra Charlottenlund skole

Chlund skole

Elever ved Charlottenlund Ungdomsskole har startet en innsamlingsaksjon for demenssaken. Vær med å bidra med noen kroner.

Forleden ble vi oppringt av elever fra Charlottenlund Ungdomsskole som spurte om Ranheimsavisa kunne hjelpe dem med en sak. Saken var absolutt interessant for oss da vi fikk høre om formålet. Jentene Eirin Bremseth Hollås, Kristine Holen Sørensen, Gabrielle Guyon Myklebust og Stella Grunnan har faget «Innsats for andre» og har da valgt å satse på en henvendelse de hadde fått fra Demensforeningen.

Et godt opplegg

Eirin forteller at en gruppe ved skolen hadde i 2019 i opplegg som var utarbeidet av Demensforeningen. – Vi fikk rapportert fra disse elevene at Demensforeningen hadde et veldig bra opplegg. Kanskje var det noe for oss også, sier hun. – Vi diskuterte litt rundt dette og falt ned på at vi går for en innsamlingsaksjon til Demensforeningen. Det var et flott tiltak for en lidelse som det er viktig å rette søkelys på, og for oss var det en fin måte å bli kjent med en frivillig organisasjon på.

-          Før vi startet den praktiske innsamlingen fikk vi besøk av en dame som jobber i Demensforeningen. I møtet med oss hadde hun med seg en mann som fikk påvist demens for 2 år siden. Begge fortalte gripende om demens og hva demens var. For oss virket dette veldig interessant, fortsetter Kristine.

Demens kan ramme alle

Jeg spør om det er noen av jentene som har noen i egen familie eller kjente som har demens? Gabrielle er rask på labben og sier: - Ja, det er flere av oss som er berørt av denne sykdommen på en eller annen måte. Blant annet så døde morfaren til en av oss av Alzheimer for et par år siden. Han levde med sykdommen i hele 10 år før han døde og da var han bare 71 år. Det er jo veldig trist når noen som står deg nær dør i så tidlig alder,

-          Demens går som oftest i arv. Det kan bety at hvis farmoren din har- eller har hatt demens så er det en sjanse for at faren din eller du får det, forteller Stella som fortsetter: - I dag finnes det dessverre ingen effektiv medisin for demens. Så arter det seg slik at om man har lider av en demenssykdom og fram til man dør av det, så blir vedkommende bare yngre og yngre i tankegangen. Det blir slik at det som har skjedd tidligere i livet blir det framtredende. Det som skjedde i går huskes gjerne ikke.

Å bli yngre og yngre

Eirin fortsetter med dette; - Måten man oppfører seg på blir også lik adferden til de som er yngre. De tar gjerne fatt på ting som de ikke klarer noe med. Helt på slutten blir flere av de som lider av en demenssykdom som små barn som hverken kan spise selv, gå selv eller til og med ha veldig vanskelig for å snakke.

Flere typer av demens

Vi vet at det finns flere typer av demens. Den vanligste er Alzheimers sykdom. Demens er en hjernesykdom som man oftest får i 70-årsalderen, noen også tidligere og noen senere. De vanligste symptomene for demens er svekket hukommelse, dårligere orienteringssans og vansker med oppfattelsen.

Over 77.000 har demens i dag

Fra Demensforeningen får vi opplyst at over 77.000 mennesker lider av demens i dag. Av disse er rundt 4.000 under 65 år. Det er få demente som ligger på sykehus. De bor gjerne hjemme så lenge det går. Et besøk på et av våre sykehjem forteller at her er det en god del som dessverre er rammet av sykdommen

Er det viktig at dere står på for dette?

Jeg spør jentene om de syns det er viktig at de engasjerer seg i dette? Da svarer de i kor: - JA! Mitt oppfølgelingsspørsmål er da: Hvorfor? Jentene er like samstemte i svarer når de sier: - Det er vi unge som er framtiden. Hvis våre foreldre blir rammet av sykdommen så er det veldig bra at vi vet noe om sykdommen og hvordan den arter seg. Det er veldig bra at det blir forsket på demens slik at det kanskje kommer en medisin som fungerer mot dette etter hvert.

De forteller at legeparet Moser forsker på dette og de har allerede funnet ut ganske så mye om hvordan hjernen fungerer og hva demens er.

Hvor mye skal dere samle inn?

Stella sier at de har satt seg som mål å samle inn 30.000 kroner. – Klarer vi det så er vi fornøyde, men klarer vi mer så blir vi kjempefornøyde og de som skal nyte godt av pengene blir veldig glade!

– Vi har allerede fått inn 2.250,- kroner, sier Gabrielle som håper at målet er nådd før avslutningsdagen den 15. oktober. Pengene som kommer inn skal samlet gå til forskning på demens.

Vipps eller til bankkonto

Ranheimsavisa tror at mange av dere som leser dette vil være med på denne aksjonen. Sykdommen kan ramme oss alle. Alle håper selvfølgelig å unngå dette, men en ting er sikkert; - slik situasjonen er i dag kan vi få familiemedlemmer, venner og andre kjente som rammes.

Store og små beløp er velkomne. Vipps til nummer: 503160 eller overfør din støtte til konto 4202 13 95565

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

TAP mot bunnlag!

24-10-2020 Hits:145 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Av: Kjell A. Arntzen Vi hadde alt å vinne før kampen ble satt i gang. Etter kampen kan vi slå fast at vi slett ikke grep sjansen. Når våre venner på...

Les mer...

Bra med 1-1 mot Lillestrøm

18-10-2020 Hits:162 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Kjell A. Arntzen Det hadde ikke vært noe å si på om Ranheim hadde stukket av med 3 poeng i dagens kamp mot formsterke Lillestrøm. To supersjanser i 1. omgang...

Les mer...

Tap for et av de nederste lagene

11-10-2020 Hits:201 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Ranheim dro på seg et surt hjemmetap for Ullensaker/Kisa i serieomgang 15. Det ble 2-3 til gjestene på Extra Arena. I omgang 20 møtte vi det samme...

Les mer...

Godt å slå Sogndal

03-10-2020 Hits:260 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Godt å slå Sogndal

  tekst: Kjell A. Arntzen                          foto: RIL Lagets nybakte pappa, Michael Karlsen, sørget for målet som ga oss 3 poeng i kveldens kamp mot Sogndal.  Konfirmasjon i familien betød en omprioritering for mitt...

Les mer...