AtB og Tore O. sier: NEI - NEI - del 2
tekst: Kjell A. Arntzen
Jeg fortsetter orienteringen fra Brukerutvalgets arbeid, gir mine kommentarer til svarene fylkesordføreren ga Svein Otto Nilsen (PP) i fylkestinget og hva AtB reagerer med på våre konstruktive forslag. Vi skulle kanskje forvente at både AtB, fylkesordføreren og andre politikere hørte mer på oss brukere?
«Slik situasjonen er i dag for Ranheim Øst har vi en buss nr. 44 som går mellom Væretrøa og Ranheim Metroholdeplas. Bussen knytter ikke sammen Ranheim som bydel da man innenfor samme bydel/skolekrets må bytte buss på Ranheim Metrostasjon for å komme seg videre. Denne korrespondansen har vist seg særdeles problematisk for mange. Ordet korrespondanse er nok en feil betegnelse da linje 1 med ankomst/avgang hver 10. minutt møter en buss som størsteparten av døgnet går en gang i timen. Dette er ikke en praktisk løsning for de som ønsker å ta bussen. Dette samsvarer heller ikke med grunnene som AtB og Miljøpakken fremmet for at folk skal benytte bussen som framkomstmiddel».
Den nye Byvekstavtalen har nye mål for arbeidet
Mål 1: Det skal slippes ut mindre CO2. Utslipp fra transport skal reduseres i tempoet som er nødvendig for å oppfylle Paris-avtalen, og i tråd med lokale klimamål.
Mål 2: Flere skal reise miljøvennlig. Økningen i miljøvennlige reiser i avtaleområdet skal være større enn befolkningsveksten.
Mål 3: Samordnet areal- og transportplanlegging skal redusere transportbehovet og gjøre det lett og tryggere å velge miljøvennlige transportmidler i en velfungerende bo- og arbeidsregion.
Mål 4: By- og tettstedsområder skal bli mer tilgjengelig for alle.
Mål 5: Antall trafikkulykker med drepte og hardt skadde skal reduseres. Antall trafikkulykker totalt skal reduseres.
Mål 6: Nasjonale mål og forurensningsforskriftens krav til luftkvalitet skal overholdes.
Mål 7: Trafikkstøy innendørs og utendørs for støyfølsom bebyggelse og virksomhet skal reduseres.
Mål 8: Næringstransporten skal bli grønnere og mer effektiv.
Mål 9: Øke brukertilfredsheten av tiltak i miljøpakken.
De utfordringer og hindre vi møter
Folkehelse for alle
Muligheten for å komme seg ut - Isolasjon - kommer ikke seg på aktiviteter - Sosiale aspekt faller bort - Mestring – Angstfylt - Sykdom
Skolebarn
Bussen 0805(Før 0810) har hver eneste dag i hele februar kommet 5-25 minutter for sent. Dette var ikke et problem da den gikk 0810 - sak meldt inn
Barn ned i 5-6års alder som har krav på buss skal klare dette med bytte
Barn blir stående ute å vente lenge
Forvirring på holdeplass - hvilken buss går til Væretrøa - feil har skjedd
Lek på holdeplass
Steinerskolen - barn må ta tre busser - Sjelden merking på bussen - det står ofte www.atb.no -Trygghet for alle aldersgrupper - Forutsigbart - du skal vite når buss går
Digital verden - apper osv for å klare treffe på riktige busser. Dette er ikke lett for alle aldersgrupper. Flere eldre uttrykker at de blir redd. Flere eldre sier også at de lar være å ta buss fordi de er redd for hvilke problemer transporten vil medføre
Det er ofte at det er forsinkelser på ruta. Skjer for ofte. Da er det knyttet til at bussen kommer fra et annet sted. Sjåfører bekrefter dette.
Det er skummelt å stå på et øde busstopp som Ranheim Metro er nå. Det er ingenting på dette stedet og mange føler seg utrygg på grunn av lange ventetider, spesielt på kveldstid.
Tilgjengelighet til butikker, offentlige kontorer idrettsanlegg osv
På Ranheim har vi butikksenter på Grilstad med lokalt apotek, blomsterbutikk, dagligvarebutikk, frisør, treningssenter, cafeer osv. I tillegg har vi offentlige kontorer på Kulturtribunen.
Fotballanlegget server over 1000 spillere ukentlig i alle aldre.
Folkets Hus - Helse- og Velferdssenter – Restauranter – Tannlege – Bibliotek – Barnehager – Idrettshall – allaktivetshall
Praktiske
Veldig få avganger fra Væretrøa. Meste parten av døgnet 1 gang i timen
Viss forbedring i rush, men store deler av døgnet er avgangene for få og avgangstidspunkt er ukurant. Eksempelvis 2 minutter over hel noen tidspunkt på ettermiddag. Aktiviteter på Ranheim begynner/slutter hel og halv.
Stor variasjon i avgangstidene, vanskelig å lære seg bussruta
Vi vil ha økt Trafikksikkerhet
Betydelig redusert biltrafikk
Barn som tar buss = færre biler ved skoleporten. Å blande biler og barn er en dårlig ide. Skolen er stedet flest barn og biler møtes samtidig i løpet av en skoledag.
Trafikksikkerhet er en av hovedgrunnene til at foreldre velger å kjøre sine barn (Reisevaneundersøkelse gjennomført av Miljøpakken gjennom meldeboka til Trondheim kommune i 2017/2018)
Andre ting
Vaner gjeninnføres. Folk som setter seg tilbake i bilen pga et dårlig tilbud er vanskelig å få tilbake på bussen.
Ranheim skole er den skolen med flest gående, syklende og bussende barn i byen (Tellinger gjennomført av Miljøpakkens mobilitetsrådgivere). Lite ønskelig at denne trenden skal endres til at flere barn blir kjørt.
Forslag til løsning
Buss 44 erstatter buss 20 fra Grilstad og går Ranheimsveien forbi Rotvoll etter den tidligere linje 6 sin trase. 44 ender på Strindheim og returnerer samme vei tilbake til Væretrøa. Buss 20 starter på Strindheim og går sin rute derfra til Romolslia med retur etter samme trase. Buss 44 får - gjennom døgnet - et intervall på 20 minutt.
Svein Ottos spørsmål avslørte mye
Svein Otto Nilsen rettet et spørsmål til fylkesordfører Tore O. Sandvik i fylkestinget like før jul. Hans spørsmål endte i hva fylkesordføreren mente om en ny kombinasjon for linjene 44 og 20. Forslaget var tilnærmet likt det «Brukerutvalget» framla og drøftet med AtB i mars 2020. Det som er interessant er å se på fylkesordføreren svar på Svein Ottos spørsmål. Tore O Sandvik svarer nesten ordrett likt med det AtB svarte oss! Fylkesordføreren blottlegger her sin egen viten om situasjonen på Ranheim øst og Grilstad. Kan vi lov til å forventet at han hørte med noen som bor i området? Jeg tror han vet hvem undertegnede er?
Sandvik svarer: «Innbyggerne på Væretrøa kan velge mellom buss nr. 44 som kjører opp Væretrøa – Ranheim hver halvtime på morgenen og hver time fra formiddagen til utpå kvelden, eller buss nr. 79 som kjører Strindheim – Vikhammneråsen på gamle E6 med høy frekvens i rush og timefrekvens ellers. Busstilbudet til og fra Væretrøa med rute 44 benyttes av ca. 94 passasjerer pr. dag.
Fylkesordføreren er kjent med at AtB fikk innspill om ønsker og behov for endringer i rutetilbudet til og fra Væretrøa etter innføring av Metrobuss høsten 2019, og at dette ble fulgt opp med en egen kundeundersøkelse høsten 2019. Basert på undersøkelsen justerte AtB rutetilbudet på strekningen fra 3. februar 2020.
Videre opplyser AtB at de i lengre tid har hatt dialog med beboerne i området basert i ønske om at 44 forlenges til Ranheim skole og Grilstad. Dette for å unngå at skoleelevene må ha omstigning i tillegg til å betjene det som oppleves å ha blitt et bydelssenter på Grilstad. Tiltaket er estimert å koste ca. 1 mill. og er foreløpig ikke finansiert.
AtB har vurdert Nilsens forslag og vurderer konsekvensene ved å følge hans ønskede løsning er at flere passasjerer på rute 20 vil få omstilling (min merknad: SPRØYT), flere busstilbud enn i dag vil kjøre parallelt og tiltaket vil utløse en merkostnad på ca. 5 mill. årlig, pluss behov for infrastrukturtiltak. Rute 20 benyttes av ca. 270 passasjerer pr. dag».
Så sier han noe om at AtB har registrert beboernes ønsker og at de har gjennomført tiltak for å forbedre rutetilbudet på Være og AtB er i dialog med beboerne der det vurderes ytterligere tiltak.
Mine kommentarer:
Det synes helt umulig å komme noen vei med AtB som vil forbedre vårt rutetilbud. Vi kan håpe på at den nye avgangen for 44 etter skoletid kan bli ordnet i april/mai.
Når selv fylkesordføreren ikke ser at han er et ombud for folket og dermed ikke dykker noe ned i problemene når en fylkestingsrepresentant serverer et spørsmål som er viktig for oss, så tror jeg det forteller mye om det politiske hjelpa vi kan forvente?
AtB forteller Sandvik at det blir parallellkjøring langs Ranheimsveien med linje 44 og linje 1. Det skal være et av argumentene de har for å unngå en slik løsning. Spørsmålet som må stilles er: Hvor mange parallellkjøringer har de i Kongens gate, Prinsens gate, Innherredsveien, Byåsveien osv? Her på Ranheim blir det parallellkjøring på 4 holdeplasser. Skal vi tro tallene fra AtB om at det er 94 passasjerer per dag dette gjelder, så er det vel ikke all verden? At linje 79 har noe med forbindelsen innen Ranheim å gjøre er det vel bare fylkesordføreren som mener!
Det hadde vel vært på sin plass at AtB kunne ha fortalt Sandvik at det er nedsatt et brukerråd/brukerutvalg som jobber med saken og at de til nå ikke har fått gjennomslag for noe! Jeg er i ferd med å gi opp denne nytteløse kampen mot AtB og selskapets beskyttere i det politiske miljøet.
En av «Brukerutvalgets» (som er elev på Ranheim skole) sa til sin far: «Kan dere ikke invitere Rita og Tore O. til å sitte på Metroholdeplassen som vi må gjøre? Her sitter vi og venter på linje 44 som kommer om 58 minutter for å ta oss hjem til Væretrøa». Det er et veldig godt forslag, men jeg er redd ingen av dem vil utsette seg for denne lidelsen?