A+ A A-

Noen nyttårsforsetter vi hadde for 2017

tekst og foto: Kjell Arntzen

Fyrverkeri 2019

Nyttårsaften er tiden for ønsker for det nye året. Slik var det i 2017 også.

Jeg starter året med en reprise som ble publisert like over nyttårsskiftet 2016-2017. Ønskene var noe annet da enn det de er for mange av oss denne gang? Dette er en reprise i ei tid det er tungt å sette seg ved tastaturet. Skredkatastrofen i Gjerdrum og den urovekkende smittespredningen har så mange konsekvenser.

De fleste av oss har nok hatt forsetter for nye år. Nyttårsaften var kvelden der vi skulle bli så mye bedre på det meste og slutte med våre laster. Om vi skal være ærlige med oss selv må vi trolig si at de fleste forsetter vi satte oss sprakk i løpet av kort tid. Det holdt noen dager med å holde seg unna røyken, trimmingen ble det også slutt med etter en stund. Selv slankingen måtte vike plass for god mat og drikke i januar og de etterfølgende månedene. Nå har de fleste røykerne etter hvert lagt tobakken på hylla, flere forsøker å holde kroppen i brukbar form og vekta er kanskje ikke så ublid når den viser sine tall? Vi tok en prat med noen om det fortsatt er nyttårsforsetter å strekke seg etter:

Tor Erik Holberg

-      Egentlig har jeg vel ingen nyttårsforsetter, innleder Tor Erik. – Det var mer i «gamle dager» jeg holdt på med slikt for å bryte dem i løpet av kort tid. Hei, jeg har faktisk ett mål for 2017! Du skjønner jeg spiser så mye marsipan. Jeg er nærmest en verdensmester i marsipanspising, mmm det er så godt at jeg ikke kan motstå det. Nå har jeg hørt at det også er skadelig og da må jeg slutte. Jeg har stilt meg spørsmålet; trenger jeg marsipan?

-      Svaret jeg hører fra mitt indre er ikke entydig, men det er en overvekt av indre stemmer som sier STOPP! Sukker er mer skadelig enn det vi liker å høre. Det er ille for en som er så besætt glad i marsipan. Jeg er en «seriespiser». Å være «seriespiser» betyr at når du har en pose marsipan foran deg så spiser du helt til den er tom og du har skaffet deg en ny!

-      I heimen har jeg også ei søster som er lik meg med hensyn til marsipan. Vi har nå inngått en pakt som går på at vi begge skal slutte. Til nå har det gått veldig bra. Ikke en kule marsipan eller en liten rosa marsipangris har vært i munnen siden nyttår. Du kan si at hver dag som går uten marsipan er en seier. Selv min søster, Elisabeth, takler fristelsene.

-      Du kan gjerne le, men for meg er dette en liten livskrise. Du vet godt at jeg for noen år siden hadde et midlertidig bosted på Bali. Der drev jeg med oppdrett av smågris. På en måte kan jeg forklare trangen etter marsipangriser med denne epoken i mitt liv. Jeg ble gald i de små rosa grisene jeg alet opp. Så hver gang jeg har puttet i meg en rosa marsipangris, vips der var jeg på Bali igjen. Nå har jeg bestemt meg; ikke flere marsipangriser eller annet av marsipan skal inn i denne kroppen, avslutter han og klapper seg fornøyd på magen.

Kirsti Rossbach

-      Jeg er vel heller ikke av de som setter meg nyttårsforsetter. Ikke for meg selv, i alle fall, sier Kirsti. – Selvfølgelig er det mye jeg ønsker for det nye året, men det meste av det jeg håper på er nok utenfor min egen rekkevidde. Noe av det jeg ønsker er at vi alle skal være snille med hverandre. Det skulle egentlig ikke være så vanskelig. Vi kan jo begynne med de som står nær oss og de som bor her på Ranheim. Kunne ikke det være en grei start?

-      Når jeg ser hvordan vi behandler dyrkamark får jeg vondt i magen. Det er jo der matreservene våre ligger, sier hun. – Jeg syns det er trist at det snart ikke finnes jorder og dyrkbare områder her på Ranheim. Det meste er brukt til boligbygging. Kanskje er det for mye å håpe på når jeg sier at jordbruksområdene rundt Støre, oppover lia der golfgreiene ligger, områdene på Være og andre dyrkbare områder her på Ranheim nå blir skånet?

-      Det er helt klart «pengene som rår», men det må da finnes andre verdier enn penger, fortsetter Kirsti og virker litt oppgitt. – Tenk om de som tar i bruk de dyrkbare områdene kunne fått utlevert spade, hakke, trillebår og en horv for å opparbeide tilsvarende areal som de ødsler bort? Det ligger veldig mye slit fra flere generasjoners side i det vi har rundt oss. Utbyggerne skulle få erstattet områdene nøyaktig på den samme måten som våre forfedre gjorde.

-      Vi er blitt veldig selvgode og er lite opptatt av å dele med de som lite har, sier hun. – Selv skatten som vi betaler klages det på! Vi må da en gang forstå at den velferden vi lever i koster penger, store penger. Jeg betaler min skatt med glede og mener at det burde vi alle gjøre. Nå er det mange av oss som har reist litt rundt i verden. På disse turene har vi alle sett at det er ikke mange i andre land som har det så bra som det vi har. Vi lever som «kongen på haugen» og tror at slik vil det forbli for alltid! Nyttårsønsket blir at vi tar bedre var på det som er framtidens matkammer, at vi blir mer rause mot andre, at vi deler med de som lite har og betaler vår skatt med glede, avslutter Kirsti.

Jon-Arne Kambuås

john arne supporter

Jon-Arne ba meg spørre fastlegen sin om ønskene han hadde for det nye året.

Jeg spør «maler’n» fra Olderdalen» om han har noen forsetter for 2017. Svaret kommer uten særlig betekningstid; - det må du spørre fastlegen min om! Det er Nikolai Mæhlum ved Ranheim legesenter som vet hvordan ståa er og som må svare på hvilke grep jeg må ta i 2017.

-      Om jeg skulle tro noe om det han kommer til å sette som nyttårsforsetter for meg så er det vel vekta, godmaten og alt det som er koselig det må reduseres på? Om han skulle finne på å si at jeg måtte redusere bilkjøringa til fordel for beina, så vil jeg vurdere å skifte fastlege, slår Jon-Arne fast. – Nå er jeg virkelig spent foran mitt neste besøk på legesenteret, men jeg frykter at ting må skje. Kanskje er det grunn til å lytte til det han beordrer av nyttårsforsetter for min del, avslutter han med sitt sedvanlige smil.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

En svak forestilling, men det ble 3 poen…

15-05-2021 Hits:207 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

En svak forestilling, men det ble 3 poeng

tekst: Kjell A. Arntzen               foto: Ranheim Fotball Ranheimavisa kårer Jakob Tromsdal til Ranheims beste i kveldens kamp mot Grorud. Kanskje var mine forventningene spent for høyt...

Les mer...

Rosenborg mot Ranheim i 2018

05-05-2021 Hits:278 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Rosenborg mot Ranheim i 2018

tekst og foto: Kjell Arntzen / Frank Bo Lidahl Hvem kan glemme dette? Det har gått bare 3 år og en dag siden vi spilte en minnerik og stor fotballkamp mot den...

Les mer...

Fortjent Ranheimseier!

02-05-2021 Hits:515 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Fortjent Ranheimseier!

tekst og foto: Kjell A. Arntzen Ranheimsavisa tror at Ranheim er i rute! Om Rosenborg er det, - vet vi ikke? Vi hadde så vidt rukket å sette oss ned da Daniel...

Les mer...

RANHEIM gatelag

13-04-2021 Hits:519 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Ivar Sandvik Ranheim har siden desember planlagt med oppstart av Gatelag i 2021. Gjennom Fotballstiftelsen, som er paraplyorganisasjonen for alle gatelagene i norske toppklubber, har vi brukt tid på å...

Les mer...