A+ A A-

tekst: Kjell A. Arntzen

APSelv om det fortsatt er noe uvisst om hvem som skal ha enkelte utjevningsmandater er Stortingsvalget avgjort. De rødgrønne partiene gjorde det i sum bedre enn forventet. Det ble en kalasseier som ga de rødgrønne 100 mandater og de blå bare 68. I tillegg kom Finnmarkslista, Pasientfokus, inn med ett mandat. Jeg regner med at Irene Ojala finner sin plass på rødgrønn-side og sikrer listas hovedsak, sykehus i Alta.

Hvilken regjering får vi?

Jeg må innledningsvis understreke at Ranheimsavisas redaktør ikke er noen Aslak Eriksrud i TV2. Redaktøren er såpass politisk interessert at han har fulgt tett med på valgene de siste 55 åra. Flere av dem som valgmedarbeider og statistikkfører i Ranheim stemmekrets.

I skrivende stund er ikke regjeringsspørsmålet avgjort. Jeg frykter at dette kan bli mer spennende enn det vi kunne forestille oss på valgnatten. Støre hadde (og har) sin «drømmeregjering». Den består av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Etter mitt syn en helt naturlig kobling og sammensetning. Når Støre, i tillegg skal samtale også med Rødt og MDG, kan vi få en solid side til venstre for den snart avgående regjeringen.

Hvor ender Senterpartiet?

Senterpartiet har fattet landsmøtevedtak på at Trygve Slagsvold Vedum er deres statsministerkandidat. Dette har de uttalt helt fram til nå. Partiet har også sagt at de ikke vil i regjering med SV. Det sier de fortsatt! Jeg frykter at dette vil de holde fast ved under de samtalene som nå føres.

Som jeg kjenner Senterpartiet er dette partiet det mest maktbegjærlige ut fra sine valgresultater. Både i kommunestyrer og fylkesting har de krevd og forhandlet seg fram til både ordførere, varaordførere og andre sentrale posisjoner. Når mektige røster i partiet fortsatt hevder at det ikke skal åpnes for SV, blir jeg bekymret. Senest i går uttalte sjefen selv at det var uaktuelt. Det samme sier vel Ola Borthen Moe og Marit Arnstad.

På motsatt side har vi Senterpartiets fylkesleder i Trøndelag som sier velkommen til SV. Det samme gjør Liv Signe Navarsete, Per Olaf Lundteigen og den mektige fylkeslederen i Hordaland, Jostein Ljones.

Foruten noen politiske uenigheter mellom SP og SV, hvilke store saker har de for å være like kompromissløse nå? AP og SP alene i regjering vil ikke være den beste løsningen for landet. Også SV må få sin plass i regjeringen om de selv ønsker det.

Ros til Erna, Bent og den avgåtte regjeringen

Støre var raskt ute og takket Erna Solberg for innsatsen. Det tror jeg var ærlig ment. Hun og hennes regjerning har stått overfor store utfordringer som de har løst godt. Spesielt har de stått støtt og tillitsskapende fram under pandemien. Jeg vil faktisk savne både Erna og helseminister Bent Høie som nå forsvinner fra politikken. Begge har de stått fram som bautaer i pandemien. Hvor de har tatt kraften fra må Gudene vite!

Når jeg også velger å gi resten av regjerningen ros så er det for at de har stått sammen i et kollegium som har ledet landet godt ut fra deres eget ståsted.

De kommende dager blir viktige

Dagene fram mot helga blir det ført viktige samtaler rundt regjeringsplattform og hvilke partier som skal inngå i denne. Kanskje det vil gå noen dager av neste uke også? Om det skulle skje at SP sier ja til at SV ønskes inn i en kommende regjering er neste steg en «folkeavstemming» blant SVs medlemmer om dette ønskes.

Da kan jeg stille spørsmålet: «Er ikke SVs ledelse demokratisk valgt»? Hvor langt skal man strekke en avgjørelse som ledelsen går for?

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Hvem avanserer fra 3. runde?

21-09-2021 Hits:124 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Hvem avanserer fra 3. runde?

tekst: Kjell A. Arntzen             foto: fra klubbene   Det brygger opp til storkamp på Extra Arena i kveld. Klokka 18.00 møtes Ranheim og Ålesund til et åpent...

Les mer...

Kjedelig, men 3 poeng

18-09-2021 Hits:169 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Kjell A. Arntzen Det skulle gå hele 92 minutter før vi fikk noe å juble for. På mest uheldig vis satte Robin Bjørnholm-Jatta ballen i eget mål og Ranheim kunne...

Les mer...

Fra ARTIG til TRIST

15-09-2021 Hits:255 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Det ble vanskelig å mobilisere energi til å gi et bilde på kampen i Sandnes. Ranheim var ikke til å kjenne igjen fra sist lørdag. Nå var...

Les mer...

Dette var artig!

11-09-2021 Hits:280 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Kjell A. Arntzen Det hadde ikke gått mer enn 4 minutter før den første ballen gikk forbi Steffan Hagerup i «Kisa-målet» og det sto 1-0 til Ranheim. Det var Marcus...

Les mer...