A+ A A-

tekst: Kjell Arntzen                              foto: Per A. Johnsen

IMG 1324 kopp

Per Arne Johnsen og redaktøren fikk hver vår kopp som minne om åpningen av tunellen.

Vi tar et historisk tilbakeblikk til den dagen det ble lettere å kjøre bil fra Ranheim til byens sentrale deler. Ranheimsavisa fikk være med på denne begivenheter. Her kommer det vi skrev etter åpningen rundt St. Hans i 2014: Tirsdag 24. juni 2014 er en begivenhetsrik dag for Trondheim. Et meget vanskelig prosjekt med store utfordringer og usikkerhet ble vedtatt av Stortinget i februar 2009 og påbegynt høsten samme år. Innherredsveien ble fylt med skilt om at «Her bygges ny E-6. Åpnes i 2014.» 

Flere år er gått med graving, sprenging, flytting av hus, rivning, store utfordringer med kvikkleire og sprengninger. For oss bilister har dette vært en følsom lang tid. Nå var imidlertid dagen kommet og alt er på stell. Etter å ha vært med på dagens åpning og prøvekjøring av tunnelløpene kan vi slå fast at dette blir fantastisk. For oss på Ranheim vil den nye veien og forlengelsen av Bromstadveien fra Strindheim til Lade, føre til enklere adkomst til sentrum og til Lade. Til en slik begivenhet ble selvfølgelig Ranheimsavisa invitert, - og vi var selvfølgelig på plass.

Velkommen til åpningen av Strindheimtunnelen

Sammen en stor skare presse, TV-folk var faktisk Ranheimsavisa invitert til denne seremonien. Et tallrikt publikum møtte vi ved tunnelløpet på Nyhavna i god tid før seremonien startet. Nidaros Brass Band og et klassetrinn fra Lilleby skole underholdt oss i ventetiden med flott musikk og morsom sang. Lillebyelevene måtte jo gjøre den siste øvelsen på sangen de skulle synge under seremonien. Klokka ble 10 og vel så det. Det kom melding om at statsministeren var noe forsinket. De fleste tok nok dette med fatning, før eller senere kom hun. Forsinkelsen ble ikke lang, men den førte til en bemerkning fra min sidemann; «det ble jo ikke bedre etter regjeringsskiftet.» Vel, dette var nok heller ingen sak regjeringen eller statsministeren blir felt på!

Prosjektleder Harald Inge Johnsen ønsket alle velkommen. Han framholdt at dette måtte være en stor dag for Trondheim som nå kan se det første strekket på ny E-6 mot Stjørdal. - I dag har vi fått storfint besøk av statsminister Erna Solberg, samferdselsminister Ketil Solvik Olsen, byens ordfører, fylkesordføreren og vår egen regionveisjef, sa Johnsen. Han refererte også til den vellykkede åpningen av parken på tunneltaket de hadde på søndag med etterfølgende vandring i tunnelen. Over 3.000 var til stede på parkåpningen. – Det har vært mange og store utfordringer med dette prosjektet, fortsatte Johnsen. Jeg er glad for å stå her og fortelle dere at alt er løst i samarbeid med den ekspertise vi har her i byen, ikke minst på NTNU. Det har vært slitsomme dager, men også dager med stor jubel. Vi er veldig glad for at vi nå står ved dette prosjektets ende. Nå blir det bedre flyt i trafikken, det blir bedre å oppholde seg i Innherredsveien og det blir bedre i hele byen, avsluttet Johnsen og ga ordet til statsministeren.

Erna gratulerte oss

Her foretar Erna snorklippingen. Med er også daværende samferdselsminister Solvik Olsen og fylkesordfører Tore Sandvik.

 Strindheimtunellen 2 2       Gratulerer med dagen kjære trøndere, startet Erna. – Jeg er veldig glad for å stå her i dag skulle være med på åpningen av en 2,5 km. lang tunnel. 2,5 km. er ikke langt, men langt i denne sammenheng. Nå får dere en helt ny og moderne innfartsvei fra øst og nord, dere får en mindre forurenset by og de mange som har vært berørt av denne utbyggingen kan nå puste lettet ut. Etter det jeg forstår har det vært et enestående samarbeid mellom utbygger og naboer, et samarbeid som er et godt eksempel på hva vi kan få til sammen om vi er tett på hverandre. Jeg er selv veldig opptatt av trafikksikkerhet og HMS-arbeid. Nå får vi en vei her i Trondheim som er så trafikksikker som vi kan få det til. Vi har heller ikke hatt store uhell under veibygging siden den katastrofale brukollapsen vi hadde ved Leangen den 8.5.2013, en kollaps hvor to mennesker dessverre forulykket. Dette har vi alle lært på, en dyrebar læring som har gitt oss skjerpet anleggssikkerhet, god tunnelsikkerhet og bedre trafikksikkerhet. I denne tunnelen er det TV-overvåking, kort mellom nødutganger, brannslukningsutstyr, telefoner og det som skal til for å trygge sikkerheten, fortsatte statsministeren. – Jeg må gjerne si det; dette er rett og slett fortjent for dere Trøndere! Litt spøkefullt la hun til; «Dette er mye å si til en Trønder av en fra Bergen.»

«Vi har en grevling i taket»

A Strindheimtunellen 1

Elever fra Lilleby skole deltok med "Vi har en grevling i taket".

Nå var turen kommet til elevene fra Lilleby skole. De sang for full hals Knutsen og Ludvigsens «Vi har en grevling i taket». Flott framført ved en passende anledning. – Jeg tror grevlingen har sitt hus rett under La´mo- kirka, fortalte en av korets gutter meg. – Kødda! Der lurte jeg deg, det er ingen grevling i taket i tunnelen, rettet han det hele inn med. Elevene fikk en velfortjent stor applaus etter sangen.

Så var det Ritas tur

Som seg hør og bør ved en slik anledning var fylkesordfører Tore Sandvik og byens ordfører Rita Ottervik pyntet med sine ordførerkjeder. Begge så ut til å trives i finstasen på en slik dag. – Nå har vi på kort tid foretatt åpningen av tre viktige transportanlegg, innledet Rita. - Det er bygd 6 km. firefelts stamvei fra Nyhavna til Grilstad (4,5 km), 1,5 km. Tunga – Rotvoll, en forlenget Bromstadvei over til Lade og det er bygd hele 7 km. sykkelveier med fortau for gående. I tillegg har vi fått en flott bydelspark her på Lademoen. Det er flyttet hus og det er bygd tunnel i en vanskelig kvikkleire. Slikt ordner seg i landets teknologihovedstad! Fra i dag av får vi en annerledes by, men jeg våger å si; vi får en bedre by. Det blir bedre i byens gater når 2 av 3 biler forsvinner fra Innherredsveien og sentrumsgatene. Det er mange som skal takkes, men jeg velger å rette min takk til byens bilister som har bidratt vesentlig til finansieringen av tunnelen, avsluttet Rita.

Offisiell åpning og snorklipping

Alle de prominente gjestene stilte seg opp ved snora når statsministeren fikk overlevert saksa som skulle klippe snora. Nidaros Brass Band spilte en fanfare, et parti fra «Ormen Lange», som har vært et symbol på tunnelen, før Erna fikk klarsignal. Det klarte hun flott til stor jubel fra tilskuermassene.

Bilkortesje gjennom tunnelen

Da var det klart for en bilkortesje med tilårskomne biler gjennom tunnelen. Det var stort sett det vi kan betrakte som virkelige veteranbiler. Vinneren av «konkurransen om første bil gjennom tunnelen» var selvfølgelig en fra Ranheim, Odd Moen. Med sin røde Packard fra 1929, kjennetegn U-2470, fikk han æren av å kjøre først. En lang rekke veteranbiler fulgte etter, feite amerikanere, gamle varevogner, en bergningsbil fra Falken og brødbilen fra Rosenborg Dampbakeri var noen av det vi registrerte. Deretter fulgte inviterte gjester med i de to bussene som fraktet oss gjennom tunnelen og de andre veiprosjektene som nylig var åpnet.

Markering på «Svartlamon»

Etter turen gjennom den helt nye tunellen ble vi invitert med til et forsamlingslokale på «Svartlamo´n» der vi ble servert en flott buffet. Det passet Ranheimsavisas utsendte, Per A. Johnsen og undertegnede. Som Erna, Solvik Olsen, Rita og de andre inviterte forsynte vi oss fra det flotte buffetbordet. Vi fikk prate med folk som hadde vært med på byggingen og noen av kommunens fagdirektører og politikere. Jeg tror vi kapret noen nye lesere under dette arrangementet.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Flott 1. omgang, men ---

09-05-2022 Hits:171 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Det er faktisk lenge siden jeg har sett en bedre 1. omgang enn det Ranheim gjorde i kveld mot Stabæk. Så er ofte slik som Frank sier:...

Les mer...

Lenes reddet poengene

25-04-2022 Hits:233 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Lenes reddet poengene

tekst: Kjell A. Arntzen Det er godt å ha Eurosport Player når man skal følge Ranheims bortekamper. Det kan så absolutt ikke sammenlignes med å sitt på tribunen hjemme på Extra...

Les mer...

GÅFOTBALL for Old Boys og Old Girls

23-04-2022 Hits:391 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

GÅFOTBALL for Old Boys og Old Girls

tekst: Kjell A. Arntzen Vår gode venn og en stø Ranheimsupporter kaster fram en utfordring om GÅFOTBALL, Det starter på mandag i Aktivitetshallen. Steinar Rokkones har tipset Ranheimsavisa om at han og...

Les mer...

Herlig med 3 poeng!

19-04-2022 Hits:433 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Herlig med 3 poeng!

tekst og foto:: Kjell A Arntzen En tidligere fotballhelt, Harald Martin Brattbakk, blir godt tatt imot av to ivrige supportere, Anne-Grethe og Jon-Arne   I sommersola på Extra Arena var ca. 800 tilskuere...

Les mer...