A+ A A-

av: Rita Almaas Valstad

Almaas Valstad 2

Rita Almaas Valstad har gitt oss denne betraktningen.

Mamma-hva betyr dommedag?

Seksåringen ser på meg med et bekymret uttrykk. Hun har overhørt en nyhetssending hvor noen visstnok skal ha uttalt at omikron kan bety dommedag for menneskeheten. Samtidig tikker det inn nyhetsmeldinger: «Farevarsel-ekstremnedbør i vente. Brannvesenet ber folk sjekke sluk og takrenner.» Og et par dager senere: «Svært kraftig vind varslet i Trondheim:-Helt uvirkelig» og «Politiet ber alle holde seg inne og sikre løse gjenstander.»

Hva skal en mor svare?

Vi bor på gård. Den har vært i slekta siden min tippoldefar kjøpte den på auksjon i 1930. Historien skal ha det til at han og min oldefar, da som liten gutt, kom gående over Reppeåsen etter å ha sett på en annen gård de skulle kjøpe, da min tippoldefar fikk øye på det vakre åkerlandskapet som bredte seg utover Reppeflata, pekte ned på gården og sa: «Den gården skal jeg ha.» Og slik ble det.

Siden den tid har mine forfedre drevet gården gjennom generasjoner. Og nå er det altså min tur. Sluket ja. Hvordan åpner man egentlig det? Jeg må ringe pappa. Jeg vet jo at han nitidig har ruslet ut og ordnet dette hver gang det har vært meldt mye nedbør. Han bare fulgte med på værvarselet og gjorde det. Jeg tror ikke han ventet på oppfordringer fra brannvesen og politi.

Det er kveld. Ute blåser det opp til storm. Plutselig går strømmen. Åtteåringen roper fra senga si med skingrende stemme. MAMMA! HVA ER DET SOM SKJER? Plutselig går det opp for meg. Han har levd i åtte år, og har aldri opplevd et strømbrudd før. Jeg må forklare han at et tre har blåst ned over strømkabelen, og at noen holder på å reparere det. Det er litt rart dette, sier jeg. For i gamledager, da jeg var ung, så skjedde dette hele tiden. Men nå har mange av strømkablene blitt lagt under bakken og folk har blitt så flinke til å rydde unna trær at det skjer ikke så ofte lenger.

Før var det nok at noen slapp en fis, så gikk strømmen! Ungene ler og går tilbake til sengene sine.

Klokken er ett på natta. Jeg sitter våken på stua. Får ikke sove på grunn av vinden som uler rundt hushjørnene. Og må uansett ut og se til hestene på løsdriften med jevne mellomrom. Sluddet pisker mot vindusglassene som bøyer seg faretruende i vinden. Det er på tide å gå ut. På med fjøsjakka jeg har arvet av pappa og ull-lua mi. Ute tar vinden tak i den litt for store jakka, og jeg må virkelig lene meg inn for å komme meg fremover. Sluddet treffer ansiktet som små nålestikk. Kommer plutselig til å tenke på historien jeg har hørt så mange ganger om min farmor som måtte bære min farfar ned fra traktoren og inn til huset etter at han hadde vært ute og brøytet i vinterstormen.

Traktoren hadde ikke tak, og leddene til farfar var så kalde at de hadde stivnet så han ikke kom seg av traktoren for egen hjelp.

Ute på løsdriften har hestene trukket inn i stallen. Noen står og hviler i halvsøvne. Andre tygger rolig på høyet sitt. Og jeg tenker: folk har da vært ute en vinterdag før.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Flott 1. omgang, men ---

09-05-2022 Hits:171 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Det er faktisk lenge siden jeg har sett en bedre 1. omgang enn det Ranheim gjorde i kveld mot Stabæk. Så er ofte slik som Frank sier:...

Les mer...

Lenes reddet poengene

25-04-2022 Hits:233 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Lenes reddet poengene

tekst: Kjell A. Arntzen Det er godt å ha Eurosport Player når man skal følge Ranheims bortekamper. Det kan så absolutt ikke sammenlignes med å sitt på tribunen hjemme på Extra...

Les mer...

GÅFOTBALL for Old Boys og Old Girls

23-04-2022 Hits:392 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

GÅFOTBALL for Old Boys og Old Girls

tekst: Kjell A. Arntzen Vår gode venn og en stø Ranheimsupporter kaster fram en utfordring om GÅFOTBALL, Det starter på mandag i Aktivitetshallen. Steinar Rokkones har tipset Ranheimsavisa om at han og...

Les mer...

Herlig med 3 poeng!

19-04-2022 Hits:433 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Herlig med 3 poeng!

tekst og foto:: Kjell A Arntzen En tidligere fotballhelt, Harald Martin Brattbakk, blir godt tatt imot av to ivrige supportere, Anne-Grethe og Jon-Arne   I sommersola på Extra Arena var ca. 800 tilskuere...

Les mer...