A+ A A-

tekst:og foto: Kjell Arntzen     andre foto: ukjent

IMG 3534

Kjøpmann Roger Santi kan være stolt av det han har skapt av butikken i Vikelvfaret. Nå blir han pensjonist på heltid.

Etter 41 år i samme bransje, 21 år som leverandør og 20 år som kjøpmann på Rema 1000 i Vikelvfaret har Roger nå gitt seg. På hans siste arbeidsdag, 30. april 2022, møtte jeg opp på butikken for å få tatt en prat med kjøpmannen som nå går over i sin aktive pensjonisttilværelse. Det ble en lang og god samtale om et hektisk liv og forventninger om en god periode som pensjonist.

Åpnet 15. august 2002

Rema ´n i Vikelvfaret åpnet den 15. august 2002. Det var året der Roger fikk sin egen butikk etter å tatt den nødvendige utdannelsen ved «Rema-skolen». – Jeg husker dagen som dagen i dag, starter Roger etter å ha skjenket kaffe og satt fram kaker. – Jeg kan vel si at de fleste av dagene som har gått siden åpningen har vært gode dager. Jeg underslår ikke at det har vært dager og perioden med mye slit og strev, men når man elsker butikken som jeg har gjort og gjør, så tåler man mye.

-          Skal du få til noe så må du tåle å jobbe både hardt og mye, fortsetter han. – Det finnes ingen snarveier i denne bransjen. Du må jobbe jevnt og trutt sammen med en gruppe dyktige ansatte. Uten ansatte som gjør en god «Rema-jobb» så klarer du ikke det vi har oppnådd her i Vikelvfaret.

Når du forteller dette, Roger, hvor mange ansatte har du hatt gjennom disse åra? – Jeg mener det er rundt 100 personer som har vært innom her og jobbet. Noen har jobbet i relativt kort tid i deltidsstillinger og som hjelp i helgene, men alltid har jeg hatt en god stamme med dyktige folk.

-          I dag er det 22 ansatte her i butikken. 10 av dem går i faste, hele stillinger og de øvrige er her i deltidsstillinger. Jeg ser at studentene liker å jobbe deltid. Det er faktisk den eneste muligheten de har får å tjene noe kroner mens de studerer.

Liker å møte folk

IMG 3531

 

Dette møter de ansatte og Roger nå de entrer butikken

Jeg må spørre deg også, Roger: Hvor henter du motivasjonen fra? – Det skal jeg gjerne fortelle deg, starter han før han oppsummerer: - Jeg er veldig glad til å møte folk. Gleden det er å få jobbe sammen med mennesker. Hver dag møter jeg faste og nye kunder. Alle kunder inspirerer meg. Så er det de ansatte. Det ser ut som de trives godt. Her er det lite sykefravær og et godt arbeidsmiljø som hjelper og støtter hverandre i ett og alt. Så må jeg jo få lov å legge til; det inspirerer veldig å se på den omsetningsøkningen vi har hatt siden starten.

Økt omsetning for hvert år

-          Selv om det er kommet flere forretninger til her på Ranheim siden jeg startet her i Vikelvfaret, går det veldig godt med oss. I det første hele driftsåret i 2003 nådde vi en omsetning på 30 millioner kroner. Da var jeg fornøyde med det, men skjønte at med hardt arbeid ville vi nå bedre resultater. Uten at jeg referer omsetningstall fra 2015 må jeg fortelle at i dette året ble vi kåret som «regionens butikk». Her konkurrerte vi med 75 andre Rema 100-butikker. Det var stor stas både for de ansatte og meg personlig. Så kan jeg ikke unngå å fortelle deg at samme år kom vi blant de 12 Rema-butikken som var i finalen som kåret «Årets butikk». Det må vel kunne sies å være bra i en konkurranse med over 900 andre Rema-butikker?

-          I 2018 hadde omsetningen økt til 118 millioner og i 2019 til 116 millioner. I korona-året 2021 var vi nede på 104 millioner, men inngangen på 2022 synes å være på nivå med året før koronaens satte inn.

Plakater som forteller

IMG 3530På vei inn til Rogers kontor og de ansattes spiserom ser jeg at veggene er prydet med plakater og tekstbobler. Fire bobler i Remas blå farger pryder veggen med ordene: HEI – JA – KOM – HANDEL. Jeg lurer faktisk på hva disse betyr? - Jo, sier Roger. – Ordene forteller hvordan vi skal forholde oss til kundene. Vi skal alltid hilse, ordet NEI skal ikke bruker i butikken. Vi skal være imøtekommende og si JA. Har vi ikke den varen kunden søker, så skal vi skaffe den. Så er det mange som spør om vi har f.eks. rødbeter. De finner ikke rødbetene og må ha hjelp. Da skal vi ikke peke eller si at varen står der eller der. Nei, vi skal følge kunden fram til varen som etterspørres. Så kommer vi til det siste ordet som er i kassen. Vi skal møte kunden med smil enten vedkommende handler mye eller lite. Det høres sikkert rart ut, skyter Roger inn, - men å betale skal også oppfattes som hyggelig.

-          Jeg må også understreke at vi skal holde det rent og ryddig hver eneste dag. Det skal også være nok varer i butikken for alle. Jeg er veldig stolt av mine ansatte som er svært oppmerksom og pliktoppfyllende på alle disse områdene. Jeg håper at også de som kunder har sett dette, avslutter Roger butikkpraten med. Jeg må gjerne innrømme at jeg har opplevde butikken hans slik han selv oppsummerer.

Pensjonist Santi

Blir det vemodig for deg å slutte som kjøpmann her i Vikelvfaret, spør jeg. – Både ja og nei! Jeg har forberedt meg lenge før denne avgjørelsen ble tatt. Jeg tror nok at jeg vil savne kundene og de mange gode samtalene jeg har hatt med dem. Så vil jeg selvfølgelig savne de ansatte. Vi har jo vært en samlet gjeng som har drevet denne butikken over lang tid, jo dem vil jeg savne.

Vil du klare å holde deg borte fra butikken når du nå blir pensjonist? – Jo, jeg skal klare det. Man blir jo «mett» etter non år med mye arbeid, lite fri og stort ansvar, Jeg vil nok klare det, men jeg stikker nok innom på besøk en gang i blant.

Jeg regner med å bli en aktiv pensjonist, fortsetter Roger. – En ting er at jeg nå bor på Ranheim og ønsker å bidra i bydelen. Jeg har 5 barnebarn som sikkert får seg mere til meg og jeg til dem. Vi har hytte på Hemnskjel som vil bli mye brukt, leilighet i Oba som det er behagelig å bosette seg i den kaldeste tiden her hjemme. Så har vi nå også kjøpt oss bobil som sikkert får sine mil etter veien.

IMG 0858 fisk Santi

Ingen stortorsk skal føle seg trygg når Roger er på hytta på Hemnskjel

Vi gleder oss til å legge ut på vår planlagte bobilferie i juni. Da går turen til Sandnessjøen og «øyhopping» på Helgeland. Fiskestanga blir selvfølgelig med. Fiske er av mine største hobbyer. Når jeg først er inne på hobbyer som må jeg erkjenne at jeg er ganske nevenyttig. Han viser meg bilder av ting han har laget i tre, bl.a. en flott kommode. Jeg tror nok at pensjonisttilværelsen skal bli bra, gitt at kona og jeg holder oss friske og rørlige en god stund til. Vi vil nok være ei god stund på Hemnskjel også. Her er det både garn og stangfiske som gjelder. Etter hvert er jeg blitt kjent med de gode fiskeplassene, så det blir gode fangster og nydelige fiskemåltid når vi er der. Vet du? Jeg storgleder meg, avslutter den populære kjøpmannen i Vikelvfaret, Roger Santi. Ranheimsavisa takker for samarbeidet gjennom hele vår egen historie. Vi ønsker Roger Santi og familien mange gode år framover!

Roger forteller at ny kjøpmann på Rema 1000 i Vikelvfaret blir Julia Bratvold Nervik. (Jeg føler meg ikke sikker på at en kvinne liker å bli benevnt som «kjøpmann», men hva er alternativet?) Hun kommer som kjøpmann fra Rema-butikken i Hommelvik.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Flott 1. omgang, men ---

09-05-2022 Hits:171 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Det er faktisk lenge siden jeg har sett en bedre 1. omgang enn det Ranheim gjorde i kveld mot Stabæk. Så er ofte slik som Frank sier:...

Les mer...

Lenes reddet poengene

25-04-2022 Hits:233 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Lenes reddet poengene

tekst: Kjell A. Arntzen Det er godt å ha Eurosport Player når man skal følge Ranheims bortekamper. Det kan så absolutt ikke sammenlignes med å sitt på tribunen hjemme på Extra...

Les mer...

GÅFOTBALL for Old Boys og Old Girls

23-04-2022 Hits:392 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

GÅFOTBALL for Old Boys og Old Girls

tekst: Kjell A. Arntzen Vår gode venn og en stø Ranheimsupporter kaster fram en utfordring om GÅFOTBALL, Det starter på mandag i Aktivitetshallen. Steinar Rokkones har tipset Ranheimsavisa om at han og...

Les mer...

Herlig med 3 poeng!

19-04-2022 Hits:433 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Herlig med 3 poeng!

tekst og foto:: Kjell A Arntzen En tidligere fotballhelt, Harald Martin Brattbakk, blir godt tatt imot av to ivrige supportere, Anne-Grethe og Jon-Arne   I sommersola på Extra Arena var ca. 800 tilskuere...

Les mer...