A+ A A-

tekst og foto: Kjell A. Arntzen

Kirkegård

Ranheim kirkegård er stelt i 4 år av Aboud og Ahmad. Nå takker de for den gleden de har hatt ved å stelle området og de mange hyggelige menneskene de har møtt.

En tidlig maidag i 2017 ble de syriske flyktningene Aboud Makdesi Michil og Ahmad Hashem Mesto ansatt som kirkegårdsarbeidere i sommerhalvåret. Tanken om at det måtte være mulig å skaffe ungdommene et arbeid på Ranheim ble født på den daværende «Språkkaféen», der begge var ivrige deltakere.

Det ble tatt kontakt med Kirkelig fellesråds leder for kirkegårder og gravlunder, Trygve Jensen, med spørsmål om han hadde plass for de to syrerne som kirkegårdsarbeidere på Ranheim. Jensen var svært imøtekommende, så dagen etter henvendelsen ble gjort var det avtalt et møte på kirkegården neste dag.

På dette møtet deltok Trygve Jensen, Aboud, Ahmad, Erlend Aa fra kirkevergen og undertegnede fra «Språkkaféen». Etter en kort presentasjon, noe undervisning i maskinelt utstyr og gjennomgang av arbeidsområde og oppgaver, ble det avtalt at begge fikk jobb med forbehold om at undertegnede ble deres daglige kontakt, med ansvar for timemønstringer og oppgavegiver. Min rolle ble utført i Ranheims kjente dugnadsånd, dvs. ulønnet.

Dagen etter var arbeidsavtalene utformet og underskrevet. Gutta var i gang!

Mye skryt og takk

Aboud og Ahmad viste seg som forventet som dyktige og arbeidsomme personer. Ikke bare var de arbeidsomme, men de viste også en stor respekt for gravplassene og de som befant seg under bakken ved gravstøttene. De satte sin ære i å ha det pent og ryddig på kirkegården.

IMG 2109 begge

Her tar de en pust i bakken og vi prater om dagens oppgaver (Aboud til venstre)

Nå har de meldt fra om at de ikke kan være på kirkegården lenger. Begge har søkt andre retninger i sine yrkeskarriere her i byen. Jeg tar en prat med dem før de forlater sin sommerarbeidsplass gjennom 4 år. – Vi er nå kommet til den slutning at vi velger noe annet å gjøre. Det er slett ikke fordi vi absolutt ønsker oss bort fra Ranheim kirkegård og jobben der, men tiden er inne for å finne på noe annet, sier Aboud, eller Abdullah som vi har kalt han. – For min del har jeg nå fått heltidsstilling hos «By-sykkel», noe jeg er fornøyd med, og en jobb jeg trives godt med. Jeg har jo kjempelikt meg på kirkegården, jobben der og alle de trivelige folka som har stoppet og snakket med oss. Hyggelig har det også vært å få så mye skryt for vår klipping og stell på kirkegården, sier han og sier han kommer til å savne alle de som har vært i kontakt med han og Ahmad.

-          Vi har gjort vårt beste for at kirkegården skal framstå velstelt og pen, fortsetter Ahmad. – Det tok litt tid i starten for å bli fortrolig med maskinene og hvordan vi skule få best mulig resultat av klippingen. Her fikk vi god veiledning av Erlend og Kjell. De sa at vi klarte jobben godt og at det så bra ut når helga nærmet seg og gressområdet var ferdigklipt. Vi jobbet hardt og samvittighetsfullt, noe som vi er vant til fra Syria. Som Aboud sier så har vi hatt en av de beste arbeidsplassene vi kunne ha tenkt oss. Vi har etter hvert fått stor frihet under ansvar, vi har kommet i god kontakt med pårørende som har besøkt kirkegården og vi har fått lov til å være behjelpelig når vi er spurt om en håndsrekning. Flere har spurt om hjelp til å reise gravstøtter som har ramlet overende eller blitt stående skjeve, og da har vi vært der, fortsetter Ahmad. – Den takken vi har mottatt fra pårørende har vært fantastisk. Slikt har vi ikke vært vant til fra vårt urolige hjemland. Selv om jeg vet at det er du som kommer til å skrive om oss i Ranheimsavisa må du love meg å nevne at Kjell har vært en strålende «sjef», veileder, norsklærer og venn. Uten deg så tror jeg ikke vi har holdt ut så lenge, sier han.

Ahmad har i vinter vært lærling i en barnehage. Veien videre er å fortsette studiene slik at han ender opp som barne- og ungdomsarbeider. Ut fra den kjennskap jeg har til gutten vil det gå bra, og han er virkelig typen som vil egne seg et slikt arbeidsfelt. Jeg har jo selv vært «ungdomssejef» i kommunen, og med bakgrunn i min egen erfaring vil jeg tro at dagens samfunn er ute etter slike typer som Ahmad. Jeg avslutter med å takke dem for innsatsen gjennom fire somre med stell av Ranheim kirkegård, en av byens mest velstelte kirkegårder i disse årene. Takk også til alle dere som har satt pris på jobben som har vært gjort av de to syrerne. Vi får håpe at kirkegården fortsatt vi framstå som fin og velstelt.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Vi fyller opp tribunene!

22-06-2022 Hits:142 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Vi fyller opp tribunene!

tekst: Kjell A. Arntzen På torsdag skal Ranheim møte Nardo FK i cupens 2. runde. Vi må ta turen til Nardo og Nissekollen. Det gleder hvert Ranheims-hjerte at det går bra med...

Les mer...

Gode 3 poeng med hjem

20-06-2022 Hits:145 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Kjell A. Arntzen Det var et heltent Ranheims-lag som entret Åsane Arena for å sikre seg de poengene som var til fordeling. Ranheim innledet 1. omgang med å skape sjanse...

Les mer...

Flott 1. omgang, men ---

09-05-2022 Hits:277 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Det er faktisk lenge siden jeg har sett en bedre 1. omgang enn det Ranheim gjorde i kveld mot Stabæk. Så er ofte slik som Frank sier:...

Les mer...

Lenes reddet poengene

25-04-2022 Hits:322 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Lenes reddet poengene

tekst: Kjell A. Arntzen Det er godt å ha Eurosport Player når man skal følge Ranheims bortekamper. Det kan så absolutt ikke sammenlignes med å sitt på tribunen hjemme på Extra...

Les mer...