A+ A A-

tekst og foto: Kjell A. Arntzen

IMG 3619 Malin

Malin Halbakken Søreide er gravferdskonsulent hos Berg Begravelsesbyrå i Skonnertveien

Vi lever i en urolig og vanskelig verden. Det er krig i Ukraina, det er naturkatastrofer over store deler av verden og sult og fattigdom er dagliglivet for millioner av mennesker. Alt dette virker både meningsløst og unødvendig. I nære relasjoner møter vi sosial angst, isolasjon, sykdom, lidelser, bortfall av venner og kjente og engstelse. Engstelse for at vi ikke så hva han/hun plagdes med, at vi ikke strakk ut en hjelpende hånd eller tok kontakt. Så en dag var alt for sent. I slike situasjoner er det viktig å ha noen å snakke med, noen som forstår hva du står oppe i. Det gjør vondt langt inne i sjelen når ventede og uventede hendelser skjer, hendelser som ikke kan «spoles tilbake».

Jeg besøkte Berg Begravelsesbyrå

Jeg klarte ikke å la disse tankene ligge å surre i hodet. Noe måtte jeg foreta meg for å tipse noen om hvilken hjelp man kan få i tilfeller der man mister noen. Gro Harlem Brundtlands kjente ord i miljøsammenheng; «tenk globalt, handle lokalt». Det er nettopp ord som flere av oss en knyttet til her på Ranheim. Vi velger å handle på Ranheim og støtte den lokale virksomheten. Vi har jo Berg Begravelsesbyrå i Skonnertveien (der Coop Extra og Lavendel er).

Jeg tok turen innom og traff på en usedvanlig hyggelig dame. Hun presenterte seg som gravferdskonsulent og hette Malin Haltbakken Søreide. Malin fortalte at hun og familien selv bodde på Ranheim, i Væretrøa. Jeg presenterte meg og fortalte hvilket ærende jeg var ute i. Hun ba meg ta plass ved bordet inne i byråets lokaler, skjenket kaffe og vi satte oss ned. Det tok ikke lang tid før vi var inne i en god samtale.

-          Her driver vi et begravelsesbyrå som har sitt hovedkontor på Stjørdal, starter hun. – Her har vi vært siden 2017. Mange har benyttet oss siden starten, men nå har vi kanskje vært litt usynlig for dere? Pandemien begrenset også oss noe og vi var ikke alltid å treffe her. Lysene har vært avslått over ei god stund mens virksomheten har vært styrt gjennom vår vakttelefon som er døgnåpen. Den er- og har vært betjent av en av byråets egne gravferdskonsulenter gjennom hele pandemien og de har faktisk hatt mye å gjøre. Det har vært dødsfall, telefoner fra politiet og flere pårørendesamtaler etter gravferder, forteller Malin.

Samtalen oss imellom gikk over til prat om den hendelsen alle skal gjennom, - døden og sorgen.

Vanskelig å snakke om døden

IMG 3622 Mailn i dra

Her er du velkommen inn om du har noe å spørre om når det gjelder gravferd

Jeg vil tro de fleste av oss har vanskelig for å snakke åpent om døden. Malin gir meg støtte i det. – Jo, det er vanskelig, men veldig fint og naturlig. En gang er det min tur, en annen gang din, fortsetter hun med sin profesjonalitet i både stemme og blikk.

– Vi vet at de pårørende sliter og har det tungt. Vår oppgaver er å bistå i sorgen. Vi skal møte de pårørende med dyp respekt, vi skal være de som er tilstede for dem og vi skal skape tillit. I tillegg står selvfølgelig også planlegging av begravelsen/bisettelsen og gjennomføring av dette. Dette er tungt, men vi vet hvem det skal snakkes med og jeg mener at vi er utdannet for å ta denne vanskelige praten med de etterlatte, sier Malin.

-          Vi inviterer pårørende inn til oss, skjenker en kopp kaffe og setter oss ned for å prate. Mange gruer seg for slike hendelser er jo ikke en normalsituasjon for folk. Det stilles mange spørsmål fra de pårørende. De spørsmålene de ikke stiller eller har glemt å stille, tar vi opp. For oss er jo dette det vi driver med og våre kunder vet at de kan føle seg ivaretatt av oss i byrået. Vi føler med hver enkelt og ringer dem jevnlig etter å ha lært dem bedre å kjenne. Samtalene er da gjerne knyttet opp mot hvordan det står til, er det noe dere lurer på eller er det noe vi kan bistå med som til nå ikke er kjent.

Hjemmebesøk

Malin forteller meg at besøkene ikke nødvendigvis må gjøres i byråets lokaler her på Grilstad. – Nei, vi stiller gjerne opp hjemme hos folk. Alt er greit når det gjelder møteplasser som etterlatte ønsker. Om vi er på hjemmebesøk er det slett ikke nødvendig at det ryddes eller må være helt på stell, sier hun og fortsetter: - Vi er her for å ivareta pårørende og da er det de som legger premissene, byrået ordner det vi er blitt enige om og endrer ting om pårørende ønsker det.

Det er ganske mye som må ordnes i forbindelse med et dødsfall. Det skal ordnes med gravsted og kirkegård, om det skal være en kirkelig- eller en humanetisk handling. Hvor skal seremonien foregå, hvem skal lede seremonien, skal det være begravelse eller bisettelse, minnesamvær osv.

En begravelse/bisettelse koster

Jeg velger å ta med noen ord og opplysninger om kostnader og muligheter for støtte som kan ytes De fleste vet at en begravelse eller en bisettelse koster en god del. En standard begravelse koster rundt 30.000 kroner. Mulige kostnader utover dette er kommunale avgifter, minnesamvær, gravstein eller inskripsjon på eksisterende stein, kostnader ved musikalske innslag mm.

Mange av oss velger bisettelse og minnelund framfor den tradisjonelle kistegrava med gravstein. Her på Ranheim kirkegård har vi fått en fantastisk flott minnelund hvor det settes opp messingskilt med avdødes navn gravert inn. Det er også mulig å få avsatt plass for partner ved siden av den som har gått bort. Mye av dette fortoner seg vanskelig og innviklet. Jeg spør Malin om det ikke fortoner seg slik: - Jo, selvfølgelig så blir det mye å håndtere for de etterlatte. I en sørgetid blir det selvfølgelig nær uoverkommelig for mange. Dette ser vi og vil ordne det vi, Vi gjør absolutt alt det vi og kunden er blitt enige om, lover hun. – Det er også noen ordninger som NAV og myndighetene forvalter. Vi fyller gjerne ut slike søknader på noe som kalles et «Begjæringsskjema». Det kan gis tilskudd til begravelsesomkostninger som vi hjelper til med gjennom ordningen «Gravferdstønad», som en kan søke gjennom NAV. Jeg kan vel anbefale den som mister noen som står en nær om å gå inn på våre hjemmesider: https://www.bergbegravelse.no/ eller kontakte oss på telefon 73 97 05 00.

Det går også an å bestille snakkekort gjennom deres hjemmeside: https://www.bergbegravelse.no/bestill-gratis-snakkekort/, hvor en kan stille spørsmål vedrørende døden til de vi holder kjær.

Mange fornøyde kunder

IMG 3624 Berg draJeg føler på at det ikke er galt å gi Malin noen tilbakemeldinger. Jeg mistet selv en mangeårig kamerat som døde i kreft for ei tid tilbake. Morten (oppdiktet navn) kjente på at det nærmet seg slutten da han ble lagt inn på institusjon. Han var imidlertid helt klar i hodet, men kreftene tok slutt. Som han sa til meg like før han gikk ut av tiden: «Denne sykdommen er ikke for amatører, Kjell». Morten var fullt klar over at når tiden var der så skulle det brukes et begravelsesbyrå som holdt til her på Ranheim. Valget falt da naturlig på Berg Begravelsesbyrå. Jeg snakket med Mortens enke både etter bisettelsen i Ranheim kirke og flere ganger etter det. Hun er overstrømmende over den hjelp, godhet, omsorg og den måten hun og barna ble møtt med av byråets gravferdskonsulenter.

Like hyggelige tilbakemeldinger har jeg fått fra andre her på Ranheim som har benyttet byrået, Igjen tilbake til Gro´s ord: Tenk globalt, men handle lokalt. Det er vi kjent for her på Ranheim,

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

1 poeng fra Fredrikstad

14-08-2022 Hits:138 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Av: Kjell Arntyzen De 10 første minuttene av ettermiddagens kamp var Ranheims. Så kom FFK bedre med og overtok føringen og sjansene i omgangene. Oppsummert, kampene sett under ett, så må...

Les mer...

Ingen stor kamp, men 3 poeng

08-08-2022 Hits:181 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Kjell Arntzen Etter kampslutt gikk jeg min vante rute ned fra tribunen. På veien passerte jeg en av en av de fotballkyndige vaktene som Ranheim benytter under kampene. Han ga...

Les mer...

Tafatt, men 3 poeng

31-07-2022 Hits:192 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Det startet så forrykende, men det ble noe kleint etter hvert. Erlien kom alene mot Rasmus Sandberg allerede etter 2 minutter. Skuddet satt ikke som det skulle...

Les mer...

3 poeng med hjem fra Oslo

25-07-2022 Hits:175 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Tekst:. Kjell A. Arntzen Det ble en ny kamp der Ranheim hadde stort ballinnehav. I løpet av kampens første kvarter var KFUM nærmest ikke nær ballen. På tross av et sterkt...

Les mer...