A+ A A-

tekst og foto: Kjell Arntzen

Bakeriet Tonje B

Vi har mye å snakke om mens vi venter på at Tonje skal komme tilbake. Praten går i ett fra klokka 12 til 13. Mye bestemmes og iverksettees.

Hva skulle den gamle garde ha gjort uten «Bakerikaféen» i Ranheimsfjæra? Hver dag samles godt voksne kvinner og menn over en kopp kaffe, et rundstykke og prat rundt flere tema. Temaene skifter fort, alt etter hvem som er tilstede. Det som er sikkert er at det hver dag diskuteres noe. Sist mandag var ett av temaene søndagen kamp mot Stjørdals-Blink. For å dempe folks nysgjerrighet over det som skjer på kaféen vil vi bringe noen referater fra samlingene. Her er den første av de mer "løsslupne" artiklene. 

Harald kommer

IMG 3696 1 HW

Harald kommer hoppende glad inn på bakeriet, men for sent til starten. Han er strålende fornøyd med det han gjorde på søndagens kamp! Vi var ikke helt enig med han om hans innsats.

Klokka har for lengst passert normal oppmøtetid da Harald kommer slentrende inn kafedøra. Det er avtalt applaus idet han stiger inn. Vi klapper. Han er tydelig klar over hvorfor han mottas med denne applausen. I følge han selv var han mannen bak de to målene som Ranheim scoret på mandag. Hans egen hypotese som forklarer hvorfor han ikke sitter rolig på sitt tribunesete er at når han går i bestemte retninger så er det fordel Ranheim. Ikke er det bare fordel Ranheim, det ender gjerne med scoring! Når han går nord-sør så scorer Ranheim mål. Det samme skjer når han går sør-nord. Helgardering. Det er ingen andre retninger å gå.

Halve forsamlingen er uenig i at Harald var mannen bak målene. De fleste sier at han gikk feil vei da Stjørdals-Blink tok ledelsen og bare en gang gikk han nord-sør da Ranheim scoret. Vel, applaus fikk han, og dagens hans var trolig berget. Fotballpraten var imidlertid ikke over med dette.

Tafatt

Selvfølgelig ble Ranheimsavisas bruk av ordet «tafatt» i sin omtale av kampen mellom Ranheim og Stjørdalingene tema. Asbjørn var en av de som både i kommentarfelt og ved sitt blide åsyn på kaféen gikk sterkt imot at ordet tafatt ble brukt i omtalen. Undertegnede og flere mente det var riktig benevnelse av oppgjøret.

Så er vi så heldige at vi minst har to fantastiske oppslagsverk under kafébesøkene. Det er først og fremst Rolf (5G telefon) og Harald med sin 4G som gjerne blir fasitene. Når diskusjonen ble startet av Asbjørn og undertegnede besvarte hva ordet tafatt betyr, så kom fasiten fra Rolf. Han kunne fortelle – ut fra opplysningene han fikk fra sin 5G – at ordet bl.a. betyr: «som verken vet ut eller inn» - «villrådig» - «rådløs» - «desorientert» - «ubesluttsom» - «hjelpeløs» - «vankelmodig» - «ikke vet sin arme råd» - «vaklende» ol.

Alt dette passet inn i den korrekte beskrivelsen som Ranheimsavisa brukte. Når svaret var gitt, kom Haralds 4G med de samme opplysningen, men dog i seneste laget.

Nadya kommer

IMG 3698 HW matrester

Harald ble helt satt ut da Nadya ankom. Glemt var Ray-Ban brillene, kaffekoppen og smulefatet. Som vanlig måtte en av oss andre rydde opp.

Det er alltid hyggelig nå Nadya kommer til kaféen. Hun bor jo like ved og har kort vei. Jeg tør ikke si at hun har noe jaktinstinkt i øynene der hun stiger inn og finner sin plass. Tilfeldigvis ved siden av meg, Evelyn og Kalle. Harald blir sittende alene i sofaen og viser tydelig tegn på mismot. Det er ikke slik det skal være. Nadya skal sitte på den andre siden eller ved han. Dette blir også påtalt, hvoretter kvinnen sier at hun dessverre ikke kom fram til karen i sofaen. Da hun bekreftet at det var der hun helst ville sitte, kom smilet fra den sofaen.

Scriptofili

Det blir et nytt temaskifte. Nå er temaet gamle aksjebrev. Dere vet de aksjene som var utformet som regelrette kunstverk. Vi var innom aksjer for Nordenfjeldske, Syd-Varanger, Mustad, Norsk Stål osv. som hver hadde sine flotte motiv. Dessverre ble ordningen med slike aksjebrev opphevet ved innføring av den nye aksjeloven i 1997. De aksjebrevene som var ute blant oss opphørte å ha rettsvirkning fra 1. januar 2000. Så var det Olav som reiste spørsmålet til allviteren Harald om hvilken betegnelse som ble satt på de som samlet på aksjebrev og lignende.

Her måtte den godt opplyste herren melde pass. Kanskje for første gang under disse kafédiskusjonene? Olav måtte til slutt komme med svaret som var Scriptofil. Harald fikk dermed dekket et hull han har i sin viten.

Texas

Den tidligere bankmannen og bowlingspilleren, Kjell Helmersen, ville også blande seg inn i samtalene. Han brakte på bane den gamle bok- og tegneserien TEXAS. Her var Kit Carson en av heltene. Hvorvidt det var mange i lokalet som hadde et forhold til Texas er ikke godt å vite, men noen tok del i diskusjonen og quizen som fulgte. Mannen fra Roan og banken hadde sin Texas-kunnskap intakt. Her var det diskusjon om boktitler og i hvilken rekkefølge bøkene ble utgitt. Her falt jeg av, men en som naturligvis ikke falt av var selvfølgelig Ray-Ban mannen.

Vi unge som kom fra arbeiderfamilier hadde knapt råd til å kjøpe tegneserie-bladet TEXAS til 30 øre. Kanskje husker jeg det første bladet jeg selv fikk lese. Det var den danske utgivelsen i 1954. Jeg tror også det var deres nummer 1. «Kidnapperen» var tittelen på bladet, men bokdiskusjonen holdt jeg meg unna. Ikke uventet hadde Ray-Ban-mannen også kunnskap om bøkene, både tittel og rekkefølge! Utrolig hva denne mannen vet. Like utrolig er det at han forlater både briller, 4G`n, kaffekoppen og serveringsfatet når han forlater bordet. Men noe må vi andre tåle for å få ta del i den kunnskapen fyren besitter.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

1 poeng fra Fredrikstad

14-08-2022 Hits:138 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Av: Kjell Arntyzen De 10 første minuttene av ettermiddagens kamp var Ranheims. Så kom FFK bedre med og overtok føringen og sjansene i omgangene. Oppsummert, kampene sett under ett, så må...

Les mer...

Ingen stor kamp, men 3 poeng

08-08-2022 Hits:181 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

tekst: Kjell Arntzen Etter kampslutt gikk jeg min vante rute ned fra tribunen. På veien passerte jeg en av en av de fotballkyndige vaktene som Ranheim benytter under kampene. Han ga...

Les mer...

Tafatt, men 3 poeng

31-07-2022 Hits:191 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Det startet så forrykende, men det ble noe kleint etter hvert. Erlien kom alene mot Rasmus Sandberg allerede etter 2 minutter. Skuddet satt ikke som det skulle...

Les mer...

3 poeng med hjem fra Oslo

25-07-2022 Hits:175 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Tekst:. Kjell A. Arntzen Det ble en ny kamp der Ranheim hadde stort ballinnehav. I løpet av kampens første kvarter var KFUM nærmest ikke nær ballen. På tross av et sterkt...

Les mer...