A+ A A-

Anna og Knut

Anna og Knut Kittelsaa er forlengst flyttet inn i sin leilighet i Jordan, ikke langt fra Dødehavet.

 

Anna og Knut Kittelsaa er igjen reist til Jordan på oppdrag. Før de reiste lovte de å sende Ranheimsavisa noen rapporter (brev) om oppholdet der nede ved Dødehavet, Jordan og de mer spente områdene, Palestina og Israel. Nå har de for lengst kommet fram og har bosatt seg i den samme leiligheten som de hadde sist. Brevet er sendt fra Baptismal Site. De har mye å fortelle oss så lengden på brevet gjør at jeg finner det riktig at brevet deles det i to deler. Dette uten at dere lesere skal miste sammenhengen.

Kjære venner

I morgen er det tre uker siden vi kom til Jordan, og det kan jo være at noen av dere har lyst til å høre litt om hvordan vi har det. Vi hadde en fin tur via Istanbul og fant greit fram til det hotellet vi skulle overnatte på i Amman. Det var greit nok, men da vi våknet om morgenen, oppdaget vi at de ikke serverte frokost på det hotellet. Vi tok en runde i området for å se etter et spisested, men alt var stengt om morgenen. På hotellet hadde de imens kontaktet en restaurant ved siden av, og de ordnet med mat til oss. Da var vi klar til å ta veien nedover mot Dødehavet. Det vil si, først var vi innom hjemme hos Imad (presten) for å hente en ny skriver. Deretter dro vi innom en dagligvarehandel og gjorde innkjøp, og så var vi underveis.

Anna utsikt fra leiligheten

På bildet er utsikten fra terrassen vår. Bygningen i forgrunnen er en del av det greske klosteret på dåpsstedet, og det ligger i Jordan. Bygningen bak er det nedlagte greske klosteret. Det ble stengt da israelerne okkuperte vestbredden, og det ligger nå i den delen av Palestina som Israel okkuperte under 6-dagers krigen i 1967. På høyden bak i bildet ligger Jerusalem. Vi ser lysene derfra om kvelden.

Da vi kom fram til huset vårt på dåpsstedet, var alt slik vi hadde forlatt det, pent vasket og med rent sengetøy. På en måte var det som å komme på hytta hvor alt er kjent, og du bare kan legge på plass mat og klær. Men ikke helt likedan, forresten. Vi meldte oss i billettluka på parkeringsplassen, og han som satt der, visste at vi skulle komme. Han ønsket velkommen og viste oss til den militære sjefen for vaktstyrken. Han ga oss et dokument til vaktene som vokter porten til parken, og med det slapp vi greit inn. Nå ser vi at de kjenner oss, vinker og smiler når vi kjører forbi. Vi ser også at andre biler må snu, kanskje fordi de mangler billetter, men vi er altså velkomne.

Da vi var i Amman på gudstjeneste den første søndagen, var det en anglikansk prest som vikarierte.

Den lokale presten og vår leder, Imad, var i Tyskland på generalforsamling i Kirkenes Verdensråd som utsending fra den palestinske kirken her. Biskopen herfra, Ibrahim Azar, var også der, og han ble valgt inn i sentralkomiteen. Jeg tenker at det er flott at de velger en representant fra en veldig liten kirke som befinner seg midt mellom to andre store religiøse miljøer, det jødiske og det muslimske. Azar er en flott person, beskjeden på egne vegne og veldig vennlig. Dessuten er han svært kunnskapsrik og trivelig å være sammen med. Det var forresten en stor norsk gruppe til stede på kirkemøtet, og Ingeborg Midttømme, biskopen i Møre, ble også valgt til sentralkomiteen.

Den første hele uka her ble veldig rolig, og det var bra, for det er temmelig varmt. Vi så 40-tallet flere dager. Vi var et par turer nede i parken, men ellers har vi holdt oss mye inne. For å få litt avveksling dro vi ned til Dødehavet og spiste middag på en av restaurantene en kveld. De har veldig god fisk, og det var litt avveksling å komme ut. Vi benyttet også anledningen til å handle inn vann og kjeks til diverse kirkekaffer her som vi vet at det blir utover høsten.

Få kvinner i arbeid

Anna mat

På restauranter finner du ikke en eneste kvinne som er ansatt. Anna og Knut skryter av maten de får servert.

Da vi dro til Amman og gudstjenesten der etter en uke, var Imad på plass igjen. Da hadde vi med en stor brunost til Imad. Han er veldig glad i det. Imads mor, som ellers bor i Beit Jallah, var på besøk, og viste seg å være en koselig dame på vår alder. Det er også to jenter i skolealder i familien. Vi hadde kjøpt en fin løper av lin til Rula som hun ble veldig glad for. Hun er en veldig trivelig dame som dessverre ikke har fått seg noen jobb her i Jordan. Det er ikke så mange jobber for kvinner. Ikke tvil om at menn prioriteres i de jobbene som finnes.

På restauranter er det for eksempel bare mannlige servitører, og i butikkene er det stort sett menn også. Unntakene er typiske dameklærbutikker.

Men tilbake til gudstjenesten. Den viste seg å være den årlige fellesgudstjenesten med den tyske menigheten i Amman. Da var salmer og liturgi på tre språk og prekenen på to, arabisk og engelsk, for Imad er ifølge seg selv ikke så god i tysk. Det var mange tyske der, og de hadde sørget for store deler av bevertningen til kirkekaffen. Det var to tyske prester, den ene fra den tyske menigheten i Amman og den andre var feltprest for tyske soldater på oppdrag her. Jeg ble sittende og snakke med en jordansk mann som jeg har truffet før. Han er samfunnsforsker/sosiolog, og som mange andre med universitetsutdanning, strever han med å finne en fast jobb i systemet. Han forsker på forholdet mellom Israel, Palestina og USA, ganske aktuelt i grunnen.

Kirkekaffen tok sin tid, og Knut fikk god kontakt med den tyske presten for menigheten i Amman. De kan godt tenke seg en slags menighetstur hit, for det er visst flere i menigheten som ikke har vært her. Den lutherske kirken i Tyskland er jo samarbeidspartner ved kirken her, så de bør jo sørge for å ha besøkt den. Vi får håpe at det ordner seg.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

En vond rekke ble brutt

22-10-2022 Hits:374 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen 850 forventningsfulle tilskuere hadde møtt fram for å følge Ranheims kamp mot Raufoss. Det så ut for å bli en enkel oppgave å slå bortelaget, men det...

Les mer...

Sjansen var der

16-10-2022 Hits:327 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Av: Kjell A. Arntzen Det flotte søndagsværet fristet denne gang mer enn kampens første halvtime. Det ble en tur rundt om på Ranheim framfor denne halvtimen foran TV-skjermen. Flott tur, og...

Les mer...

Det hjalp ikke ...

10-10-2022 Hits:307 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Det som ikke hjalp var at Sandnes Ulf led et sviende nederlag mot tabelljumbo og nedrykksklare Grorud. Og det på eget gress i Sandnes. Vi led selv...

Les mer...

Akademi eller noe helt annet?

05-10-2022 Hits:431 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Akademi eller noe helt annet?

Innledning: Kjell A. Arntzen   tekst: Otto Ulseth Otto Ulseth ønsker å holde ungdommen i sitt lokale lag sammen med sine kamerater. Ingen vet om en ung gutt blir en god fotballspillere...

Les mer...