A+ A A-

tekst og foto: Kjell A. Arntzen     foto: Trine Kambuås

Kyrre foran fabrikken

Markedssjef og Ranheimsgutt, Kyrre Auran, er stolt over det fabrikken gjør for det grønne skifte.

De av dere som har vært innom Ranheim Bydels Museum i det siste har kanskje lagt merke til en liten, men flott brosjyre fra Ranheim Paper & Board. Her forteller om at sameksistens mellom grønn industri og et lokalmiljø i vekst ikke bare er viktig for Ranheim, men også for Trondheim og vår region. Jeg kunne gjerne også ha tilføyd; «Å ræsten ta Jola».

Jeg har tatt en prat med Head of Sales & Marketing, Kyrre Auran, som forteller: Landet trenger tusenvis av arbeidsplasser i årene vi står foran. Det vil kreve at en grønn og fremtidsrettet industri kan vokse i takt med sin omgivelser, også der det bor mennesker.

Vi er et eksempel

-          Jeg våger meg på den påstand at vi her på Ranheim Paper & Board er et godt eksempel på det grønne skifte, starter Kyrre, - vi kan få verdens grønneste produksjon av papir og emballasje her på Ranheim, basert på resirkulering og grønn energi i produksjonen.

-          Jeg tør si at vår modell er sirkulærøkonomi i praksis. I vår verdikjede kan alle råvarer og produktene gjenbrukes, fortsetter han.

En betydelig aktør og bidragsyter

Jeg spør Kyrre om fabrikken på Ranheim kan bli noen aktør av betydning i landet? – Vi er allerede det, svarer han. – Vi er en betydelig aktør innen resirkulering av papp. Vår ambisjon er å øke produksjonen til et nivå der volumet i fabrikken tilsvarer all innsamlet brun papp fra det norske markedet. I dag resirkulerer vi 50-55% av totalinnsamlet tonnasje i Norge.

Hva er bedriftens bidrag til det norske fellesskapet? – Det kan jeg fortelle deg, svarer Kyrre Auran. – Det er jeg heller ikke så lite stolt over. I skatter og avgifter bidrar vi med 82 millioner i 2022. I tillegg kan jeg opplyse om at vårt bidrag til verdiskapningen i Norge er på 170 millioner, dette kan øke til nærmere 250 millioner om få år. Internt og for landet sysselsetter Ranheim Paper & Board over 200 årsverk. Slett ikke værst?, spør han med store øyne. «Nei, det er veldig bra Kyrre, svarer jeg.

Samfunnsansvaret er betydelig

-          Som du hører så er samfunnsansvaret vårt betydelig, men vi ønsker så absolutt å øke det, forteller han. Vårt mål er at fabrikken i løpet av fire-fem år vil skape verdier som vil tilsvare 800 elevplasser, 180 lærere eller 10 mil asfalt. I tillegg må jeg vel kunne tilføre at vi kjøper en betydelig andel av varer og tjenester både lokalt og regionalt.

-          Fabrikken er bemannet døgnet rundt, hele året av dyktige fagoperatører og fagarbeidere. Vi er rundt 210 medarbeidere med ulike oppgaver innen bedriften. Sammen med maskinoperatører, ingeniører, økonomer, salgspersonell, logistikkmedarbeidere og øvrige administrasjon, jobbes det utrolig godt! Jeg er også veldig stolt over å kunne fortelle at vi er godkjent lærebedrift innenfor for sju ulike yrkesfag. Vi er veldig stolte over å kunne tilby lærlingeplasser som kan stimulere unge til å velge yrkesfag. Du har vel hørt om «Ranheimsbrevet»?, spør han. Det har jeg flere ganger. Et «Ranheimsbrev» var god nok utdanning for de som gikk i læra under de på malerverkstedet i fabrikken. Det var skikkelige folk.

Fabrikken vokser og gjør det godt

Opp gjennom årene har det svingt noe i vår hjørnesteinsbedrift. Arbeidsstokken var i 1976 på hele 789 ansatte. I løpet av de senere år har antallet ansatte blitt redusert med bakgrunn i endring av portefølje, automatisering og øvrige effektiviseringstiltak, de økonomiske resultater har svingt en god del og det har vært ulike eiere. Noen av eierne har kanskje ikke hatt fokus på det fabrikken egentlig skulle være opptatt av; emballasje-, papp- og papirproduksjon.

Nå peker pila riktig vei, oppover! Det har kommet nye eiere som setter sine tydelige spor og som vil noe med fabrikken her på Ranheim. Vi kan med stolthet drive fabrikken videre med et solid fundament etter snart 140 års sammenhengende drift.

Med fabrikkledelsen på Bydelsmuseet

IMG 3968 fab sjekk

Bydelsmuseets leder mottar en sjekk fra diriktør Alexander Klepp. 20.000 kroner til museet fra fabrikken!

Ranheimsavisa er ofte tilstede der det skjer. Også onsdag den 14. desember var vi til stede under et besøk av Ranheim Paper & Boards ledelse på bydelsmuseet. Anledningen var at de ønsket å se hva bydelsmuseet hadde å by på, men også at de ønsket å vise at det er engasjert i det frivilligheten gjør her på Ranheim. Denne gang var det Ranheim Bydels Museum som var det de framhevet. Direktør Alexander Klepp hadde med seg en sjekk på kr. 20.000 som han overleverte museets leder Olav Paulsen.

Alexander Klepp sa i sin «overrekkelsestale» at fabrikken kunne se til et godt resultat i 2022. – Vi vil gjerne gi noe tilbake til dere i en bydel som jobber godt i frivillighetens tjeneste. Samtidig oppfatter jeg at Ranheim bydel er veldig glad i fabrikken, en fabrikk som gjennom åra har gitt arbeid til mange her på Ranheim. Kanskje var det slik at Ranheim ikke har vært det bydelen er i dag uten fabrikken? I 2022 kan vi vise til en omsetning på hele 920 millioner kroner. Bunnlinja viser også et godt resultat med 90 millioner. Det er det beste økonomiske resultat i fabrikkens historie, slår han fast. – Nå gir vi også arbeid til 215 personer og vil nok øke det i tiden som kommer.

På forespørsel fortalte han også om «moderbedriften», Fundermax som har sitt hovedkontor i Østerrike. – Til sammen har Fundermax 1.400 ansatte og et driftsoverskudd på 160 millioner Euro. Hovedproduktene er laminat og byggematerialer, men også ski/snowboard-industrien samt og tekniske applikasjoner til isolering mv. Firmaet driver virksomhet i USA, India og i andre store land.

IMG 8229 fab alle

En runde rundt i godshusdet for å se bydelsmuseets store samlinger var interessant for alle. 

Etter den korte, men hyggelige stunden inne i museumsbygningen tok følget turen til godshuset og utstillingene der. Det var med stor interesse fabrikkens folk studerte «Fabrikkavdelingen». Interessen knyttet seg veldig om lysmaskina, ansattavla og det store antall Ranheim-familier som hadde flere generasjoner knyttet til fabrikken. – Veldig interessant, oppsummerte Klepp runden blant museets samlinger.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Ranheimsjenter på hockeylandslag

05-01-2023 Hits:1016 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Ranheimsjenter på hockeylandslag

tekst: Kjell A. Arntzen                       foto: Rune Johansen Ranheimsjenta Marthe Kongstorp Johansen etter en kamp for landslaget mot Ungarn   Det hele har gått ganske ubemerket forbi oss. Helt utrolig er det likevel! Vi...

Les mer...

En vond rekke ble brutt

22-10-2022 Hits:537 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen 850 forventningsfulle tilskuere hadde møtt fram for å følge Ranheims kamp mot Raufoss. Det så ut for å bli en enkel oppgave å slå bortelaget, men det...

Les mer...

Sjansen var der

16-10-2022 Hits:467 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Av: Kjell A. Arntzen Det flotte søndagsværet fristet denne gang mer enn kampens første halvtime. Det ble en tur rundt om på Ranheim framfor denne halvtimen foran TV-skjermen. Flott tur, og...

Les mer...

Det hjalp ikke ...

10-10-2022 Hits:465 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Det som ikke hjalp var at Sandnes Ulf led et sviende nederlag mot tabelljumbo og nedrykksklare Grorud. Og det på eget gress i Sandnes. Vi led selv...

Les mer...