Grilstad fabrikker - et stort hjerte for andre
tekst og foto: Kjell A. Arntzen
Det var en beveget konsernsjef, Jørgen Wiik, som overrakte Røde Kors den store sjekken til Røde Kors og til arbeidet de utfører i Ukraina
Fra tid til annen hender det at Ranheimsavisa blir invitert til å overvære saker som berører oss sterkt. Denne gang var vi invitert til Grilstad Fabrikker, til en anledning som avisas redaktør ble sterkt grepet av. De ansatte ved bedriften hadde sagt fra seg den tradisjonelle julegaven til fordel for en gedigen sjekk til Røde Kors´ arbeid i Ukraina. Hele 400.000 kroner ble overlevert til Tor Andre Weiseth som er daglig leder for Trøndelag Røde Kors.
400.000 kroner kommer godt med
Jeg kjente på en inderlig glede hos konsernsjef Jørgen Wiig da han kalte fram Weiseth for å motta sjekken. I sine ord til Weiseth og Røde Kors sa han: - Det er med stor glede bedriften og de ansatte i år har valgt å gi en gave til noen som trenger det bedre enn oss. Det arbeidet som dere i Røde Kors gjør på flere steder i verden er enormt. Nå er vi vitne til en forferdelig krig like ved vår stuedør, en krig som påfører sivilbefolkningen voldsomme lidelser og medfører rop om hjelp.
Røde Kors er så absolutt tilstede i Ukraina og trenger vår støtte. Jeg er veldig glad for at vi i dag kan overrekke Røde Kors denne sjekken til bruk for deres arbeid i Ukraina. Dette er ikke penger som skal gå til våpen, men til humanitær hjelp for sivile og skadede soldater i Ukraina. Jeg er sikker på at Røde Kors sørger for at pengene kommer fram til de som trenger det som de alltid gjør i deres viktige arbeid, sa Wiig.
Ukrainerne har det tøft
Av Røde Kors` Trøndelag sjef - Tor Andre Weiseth - fikk vi høre gripende historier om hjelpearbeidet Røde Kors utfører i Ukraina. Han viste oss filmer og vonde tidsbilder fra situasjonen for sivilbefolkningen i landet
Tor Andre Weiseth fortalte om kontakter han hadde hatt med Røde Kors i Ukraina flere ganger i den siste tiden. – De har det tøft, forteller de. – Oppgavene de står overfor en mange og vanskelige. Lidelsene er store og våre oppgaver der nede er enorme. Vi ønsker å arbeide for å skape trygghet og varme. Nå er det vinter og alt er blitt verre og farligere for folka der nede. Det gjelder både våre folk og ukrainerne. Det er vanskelig å gå ut i snøen. Snødekket gjør at det er vanskelig, for ikke å si umulig å oppdage miner og udetonerte bomber. Det er kaldt, folk er uten strøm og mange steder uten vann. Snøen gjør det også vanskelig å finne ved og brennbart materiale som kan brukes til fyring, sa Weiseth.
Røde Kors er lokalt forankret
Røde Kors er lokalt forankret over hele verden, fortsatte Weiseth. – Det er det internasjonale Røde Kors som koordinerer alt. Det gjør at alt det vi får tilgjengelig av slike donasjoner som dere på Grilstad fabrikker har gitt oss i dag, blir brukt i den hensikt dere forventer. Røde Kors er ikke part i krigen. Vi er og skal være nøytrale. Vår oppgave er å hjelpe til der nøden og lidelsene er størst. Her i Ukraina står vi nå overfor den største flyktningestrømmen siden andre verdenskrig. Det er flyktninger internt i Ukraina og til flere land i Europa. Norge tar også imot flere flyktninger fra Ukraina. Her blir de tatt godt vare på, de er trygge og i sikkerhet, men de som er internt fordrevet i Ukraina lever i utrygghet og føler sterkt på krigen landet deres er inne i.
På ulike steder i Ukraina har folk mistet sine hjem. De er utbombet og rasert. Mange bor i bomberom og får liten pleie for sine skader, traumer og sorg, Mat er det også liten tilgang på flere steder. Helsevesenet der ned er sprengt og ødelagt. Røde Kors har nå etablert 20 mobile helseklinikker rundt om. Her behandles Covid-pasienter, syke og skadde. Det er rett og slett forferdelig ille, fortsetter Weiseth.
Weiseth viser en videosnutt fra et område i Ukraina. Den viser ei lita jente som er redd og ikke helt skjønner hva som foregår. En dag ble hun nær drept av en drone. Hennes foreldre måtte fortelle henne at når hun hører alarmen går så må det søkes ly. En dag opplever jenta denne alarmen som forferdelig truende. Hun søkte ly under et bord i stua de ennå har. Med seg tar hun «kosebamsen» sin og sitter skrekkelig redd under bordet mens hun tviholder på bamsen. Jeg innrømmer glatt at jeg ble helt matt! At noe slikt skal være nødvendig i 2022 i en sivilisert del av verden går langt utover min forstand!
Når sivil infrastruktur, boliger, veier, hus, elektrisitet, vannforsyning og nødvendige matvarer ikke blir tilgjengelig er det rett og slett terror. Det er det ikke Røde Kors sin representant som sier, det er mine ord.
Weiseth ble møtt med stor applaus etter sine øyeblikksbilder og videosnutter. Ansatte og jeg satt med tårer i øyekroken. Det var sterkt både å se og høre det som Weiseth fortalte.
Spørsmål
Tor Andre Weiseth, Monica Nataas Valle og Jørgen Wiig måtte fram for et avsluttende bilde av sjekken.
Etter Weiseths beretninger fra Ukraina ble det åpnet for spørsmål. Jeg stilte et spørsmål til Weiseth: - Kan Røde Kors se noen ende på disse grufullhetene i Ukraina og krigen som sådan? – Nei, det er vanskelig å si, svarer han. – Jeg kan vel si at en gang må krigen ta slutt, men det blir ikke snakk om noen «sprint», snarere er det en «maraton». Vi får endelig håpe at dette ikke drar ut i langdrag. Jeg avslutter med å takke Monica Nataas Valle og konsernsjef Jørgen Wiig for at jeg fikk være med på dette. Takk også til alle ansatte på Grilstad fabrikker for givergleden.