A+ A A-

Nan Evy nisse i fjra 2

Foto: Nan-Evy Strømsvik

Det er desember og selvfølgelig må Per sende med et bilde av nissen

Temaet for Pers Desemberbrev til dere er «Barn og ungdoms levekår».Et viktig tema som er hyperaktuelt foran jula. Kanskje er dette det siste brevet som kommer fra den kanten i denne epoken av Ranheimsavisas historie? Uansett hva som skjer vil nestoren øverst i Sverre Svendsens vei være en sann venn, mentor og diskusjonspartner livet ut. Jeg tror jeg kan gå så langt som å si: Vi trives i hverandres selskap og diskuterer ofte med hverandre. Jeg vil så utvilsomt avlegge Per jevnlige besøk og ha kontakt med han via telefonen. Nå er det visst på trappene at han sier opp fasttelefonen og går over til bare å bruke mobilen.

Adresseavisens referat fra årets førjuls-arrangement på Trondheim Torg fulgte med et herlig bilde av en liten gutt trygt og høyt plassert på fars skuldre. Teksten under bildet var guttens ønske for julen: Pepperkaker. Så alt for mange barn har et helt annet ønske for julen: En julefeiring uten at den er preget av mor og fars ukontrollerte rusmiddelbruk.

Fra min avholdsorganisasjon IOGT fikk jeg også i år en påminnelse om å bli med på deres aksjon «Hvit JUL». En førjulskampanje med mål: «å skap en tryggere jul for barn i Norge» En jul uten engstelige barn.

ET STERKT MINNEBILDE

Minnebildet jeg skal hente fram for dere i dag må ligge over femti år tilbake i tid. Inger og jeg kom kjørende sent en kveld på «gammelveien» rett opp for Leangen travbane, da hun plutselig utbryter, stopp, stopp! Så du ikke den lille gutten som kom gående langs veien? Vi hentet opp en fire, fem års gammel gutt som meget uvillig sa at han var på vei til sin bestemor, som han trodde bodde i den retningen han nå gikk. Gutten avslo å oppgi både navn og bo-adresse.

Vi ble enig om å ta gutten med til byen og politistasjonen for å få hjelp til å finne hans adresse, for så å bringe han hjem til foreldrene sine. Møtet med politiet i vakta ble helt spesielt. Hvor har du vært nå Ole? Er foreldrene dine fulle igjen? Er det bråk hjemme?

Polititjenestemannen og gutten var godt kjente med hverandre, og barnevernet kjente også til familien. Vi satte sikkert inn de tiltakene som vi den gang rådde over. Men alle i hjelpeapparatet visste at det var mange barn som var på «rømmen» på grunn av deres hjemmesituasjon, uten å få adekvat hjelp.

Problemet, barn og rus er like stort i dag som for over femti år siden.

I et oppslag i Adresseavisen i desember: «Politiet må lete når barn forsvinner» settes søkelyset på alle barna som forsvinner og som kan være utsatt for menneskehandel.

På nettsiden til Blå Kors skriver de at barn strever med å forstå hvorfor foreldrene drikker så mye. Kanskje nettopp i jula, med krangel, også voldsbruk. Det tragiske er at barna ofte mener at det er de som er årsaken til foreldrenes ukontrollerte rusmiddelbruk.

HVA VISER TALLENE OSS OM PROBLEMET RUS OG BARN?

Å tallfeste problemet jeg tar opp i mitt desember-brev var ikke enkelt.

Fra en utflyttet Olderdaling og meget god venn, Ragnar, har jeg fått hjelp. Tallene er publisert i november 2021 av organisasjonen «Av og til» og bygger på Folkehelseinstituttets rapport fra 2011. De har kommet fram til at det trolig er 90 000 barn som har foreldre som sliter med alkohol, eller nesten ett av ti barn vokser opp med en mor eller en far som har hatt alkoholproblemer i løpt av siste året. Det er mange usikkerhetsmomenter tilføyes det her, med anslagstall fra 50 000 til 230 000 barn.

Jeg ønsker ikke med mitt temavalg i desember-brevet 2022 å gi dere dårlig samvittighet når de tar en akevitt til ribba og vin til julematen. Det jeg ønsker med mitt budskap er: Økt fokus på problemet rus og barn.

TO ORGANISASJONER SOM GIR HJELP

En kveld nå i desember var jeg på Folkets Hus og fikk høre en meget interessant orientering av leder av Bymisjonen om deres arbeid for de mest utsatte grupper av byens befolkning. Ulike tiltak i forhold til vanskeligstilte barnefamilier er en viktig del av deres arbeid. Antallet «feltarbeidere» var imponerende. I sin orientering understreket han den egenverdi et slikt frivilligarbeid representerte.

Ranheim idrettslag «slapp ut» sitt nummer to nå i høst av «SESONGEN 2022«, en

kvalitetsmessig topp trykksak som viser en imponerende idrettsaktivitet, spesielt for de yngste. Jeg «anmeldte» det første nummer i 2021 i brev til nettavisa hvor jeg ga bare godord til bladet, men savnet spalteplass for å berømme de mange frivillige i R.I.L. Årets trykksak har heller ikke gitt spalteplass til omtale av frivilligarbeidets betydning for kvalitet og omfang som dette verdifulle forebyggende arbeid R.I.L. representerer.

På møtet var daglig leder av R.I.L Arne Kristian Fredriksen tilstede og ga oss en utmerket oppsummering av idrettslagets arbeid i dag og hva de ønsker å gjøre for å nå også de mange unge som alt for ofte faller fra i møte med fellesskapets tilbud. RIL-lederen presenterte tanker om barne- og ungdomsarbeid som gledet en gammel sosialarbeider.

ETTERORD

Prøver i desember-brevet å kutte ned på antall tema og antall ord. Jeg burde likevel under et tema som barn og ungdoms levekår sagt noe om de hundretusen på hundretusen barn som er på flukt fra krig, alle barna som nektes tilgang til kunnskaper, og spesielt alle de barna som er redd for konsekvensene av hvordan vi voksne møter klimautfordringene på. Men det må bli en annen gang, og hvis Kjell har «ork» til å fortsette sitt viktige arbeid for bydelen vår: som redaktør av Ranheimsavisa.

Nytter høvet til å ønske avisas lesere en god jul og et godt nytt år.

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

Ranheimsjenter på hockeylandslag

05-01-2023 Hits:1017 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Ranheimsjenter på hockeylandslag

tekst: Kjell A. Arntzen                       foto: Rune Johansen Ranheimsjenta Marthe Kongstorp Johansen etter en kamp for landslaget mot Ungarn   Det hele har gått ganske ubemerket forbi oss. Helt utrolig er det likevel! Vi...

Les mer...

En vond rekke ble brutt

22-10-2022 Hits:537 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen 850 forventningsfulle tilskuere hadde møtt fram for å følge Ranheims kamp mot Raufoss. Det så ut for å bli en enkel oppgave å slå bortelaget, men det...

Les mer...

Sjansen var der

16-10-2022 Hits:468 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Av: Kjell A. Arntzen Det flotte søndagsværet fristet denne gang mer enn kampens første halvtime. Det ble en tur rundt om på Ranheim framfor denne halvtimen foran TV-skjermen. Flott tur, og...

Les mer...

Det hjalp ikke ...

10-10-2022 Hits:465 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Det som ikke hjalp var at Sandnes Ulf led et sviende nederlag mot tabelljumbo og nedrykksklare Grorud. Og det på eget gress i Sandnes. Vi led selv...

Les mer...