A+ A A-

tekst: Kjell Arntzen      foto: Per Arne Johnsen

Ranheims-Quiz'n og Ranheimsavisa inviterte hele Ranheim barnehage på formiddagslek i Hansbakkfjæra. Det ble tidlig morgen for «journalisten» og fotografen. Klokka var nettopp passert 07.00 når forberedelsene for dagen startet. Alt skulle pakkes. Det var bålved, pølser, saft, pølsebrød, lomper, tennved og det som ellers skal til for å få en fin grilldag.

Avtalen vi hadde med barnehagen var at de skulle møte klokka 10.30. Da skulle vi ha gjort alt klart. Både barnehagen på Trægården og gammelskolen var invitert, men en eller annen glipp medførte at barna fra skolen ikke kom. Leit det, men slikt skjer fra tid til annen.

Vi fikk dradd med oss det som var gjort i stand ned til Hansbakkfjæra. Det som gjensto måtte gjøres i fjæra. Først og fremst måtte vi smi grillpinner til de som ville grille selv. Over 40 grillpinner av selje ble smidd. De hadde var godt spisset slik at pølsene lett kunne tres på. To bålplasser ble bygd på speidervis med steiner rundt godt sikret mot omgivelser og barn. Etter hvert ble bålet tent, og vi hadde bare å vente på barna.

Det var ventet opp mot 80 smårollinger i fjæra denne formiddagen, men siden skolebarnehagen ikke kom, ble tallet halvvert. Det ble sannsynligvis nok for kapasiteten til oss eldre, spesielt under grillingen. Vi opplevde at alle hadde det utrolig morsomt. Vi hadde selvfølgelig ønsket at også de fra skolen var med, men vi som var der hadde det fint med de som var der. Nøyaktig klokka 10.30 kom barna marsjerende under ledelse av «tanter» og en «onkel». Den ene bataljonen av forventningsfulle barn kom fra Hansbakksiden, den andre fra Tangen. Marsjerende hånd i hånd, kledd i gule refleksvester. Det var egentlig veldig smart på grunn av synligheten. Alle var hele tiden under trygt oppsyn. Nå var det heller ikke noe problem med barna. De lekte så best de kunne på de områder som vi ønsket å holde til. Her ble det plukket skjell, fanget krabbe, samlet steiner, skatter og plukket blomster.

Mange kastet flyndresteiner utover fjorden, godt instruert av «barnehagetantene» og den eneste «barnehageonkelen» blant personalet. I fjæra var det mange spennende ting som måtte utforskes. En sprukken holk, rød sådan, ble et yndet sted. Lett å komme om bord i og lett å more seg i.

introbilde-barnehageDe som ikke fant den samme interessen for båten, hadde mye annet å foreta seg. Her har vi samlet de som sto for en prektig steinsamling. Denne ville de gjerne vise oss. Ikke var de dårlige når det gjaldt skjellplukking eller. Morsomt hadde vi det hele formiddagen. Fra barna fikk vi utallige buketter med utsprungen leirfivel. Koselig å få slike buketter, levert av barn med forventningsfulle øyne. «Vil han si takk for blomstene, - eller?»

Etter å ha lekt i vel en time var det klart for kosestund ved bålene, - og grilling. Mange var de som ville grille selv. Å grille med pinne over et bål i fjæra var nytt for mange, spennende også. Etter en kort instruksjon over hvordan det gjøres, tok mange av barna hver sin grillpinne for egengrilling. Voksenhjelp måtte nok til for å få tredd pølsene på grillpinnene. Når det var gjort, klarte de seg godt selv. Bålene var sikret mot at barna skulle brenne seg, og grillpinnene var laget lange slik at de kunne stå et stykke unna varmen.

barnehage-3Nå er vi i gang. Bålet brenner så vidt og det er god varme for grilling. Barna spiste og spiste. Vi voksne måtte passe på at alle hadde fått sin første pølse før nummer to og tre gikk veien. Jeg spurte etter hvert om alle hadde fått? Ikke jeg sa en pjokk med hele ansiktet fullt av ketchup og smuler! Det gikk heller ikke å lure de andre. De ropte i kor: Du har fått pølse! Det går an å forsøke seg, men man blir fort avslørt om ting ikke er på stell.

 

 

 

barnehage-4
Han hadde nok fått pølse denne karen. Bildet er tatt før spørsmålet om "hvem har ennå ikke fått pølse" kom.

barn-a1
Ungene hadde matlyst. De hadde i seg opp mot 100 pølser! Vel spiste vi voksne noen også, men barna elsket tydeligvis pølser, kalde som varme. De som ventet på å få gi pølse eller brød til sjøfuglene, måtte vi bare skuffe. Det var ikke en smule igjen til fuglene. Så måtte det ryddes. Fotografen ble bedt om å ta en kopp som gutten bar på, med ordene: «Gå i sekken og kast denne, du». «Barhagetantene» var hele tiden villig med. De grillet, skjenket vann og saft i glassene, samtidig som de ryddet underveis. Her var det teamarbeid så det holdt. Det er fantastisk hvor god kjemi det var mellom alle denne formiddagen.

Det var mye morsomt man får høre fra barnehagebarna. Jeg spurte ei lita jente om hva hun hette. «Dora», kom det kjapt. Jeg fikk ikke tak i navnet med det samme, og spurte en gang til. Svaret var det samme, «Dora». Da grep en av «barnehage-tantene» inn og fortalte at hun heter Marit, men kaller seg Dora etter ei jente på Barne-TV. Dora på Barne-TV er så pen og snill, så Marit velger å bruke Dora som navn, i alle fall når hun er i barnehagen! En annen kom bort til fotografen med et krypdyr. Se hva jeg har fanget, sa han. «Ei mega tangloppe!» Andre lå krøket ned blant store steiner og grov. De grov etter stein til steinsamlinga si. Skjell ble det masse av, krabber likeså. En bitte liten krabbeunge fikk navnet «Lille Krabbus», sannsynlig etter sin mor, «Mor Krabbus».

barn-a2Den røde robåten var omdøpt til «Den Sorte Dame». Her var det plass til Kaptein Sabeltann, Pelle Pirat, Pysa, Pinky og Langemann. Ingen andre får komme om bord i skuta vår, ble det varslet fra Silje og Marius som var om bord i «Den sorte dame». Nå var det heller ingen som våget. De om bord hadde full kontroll. Det Norske Veritas hadde nok hatt sine innsigelser mot at ei slik skute skulle seile på de sju hav i jakten på Grusomme Gabriels hemmelighet. Her var det imidlertid ikke noen som brydde seg om slike innsigelser. Skatten skulle de finne!


barn-a3Silje og Marius var ikke lysten på at noen som tilhørte gjengen til Grusomme Gabriel forsøkte å bore «Den Sorte Dame»

Det ble vel 2 ½ time i fjæra. Aldri har vel tida gått så fort. Vi koste oss, alle som en. Det ble en opplevelse som frister til gjentakelse. Avslutningsvis samlet alle barna, og «barnhagetantene» og «Barnehageonkelen» seg for å synge for oss. Det ble en av favorittsangene våre, «Bæ, bæ, lille lam», avsluttet med et samstemt ønske om god helg!

barn-a5
Takk for oss, takk for pølsene og god helg! Ropte barna før de sang «Bæ, bæ, lille lam» for oss. Vi sier takk for at vi fikk oppleve denne stunden sammen dere! 

Sport:

  • 1
  • 2
Prev Next

En vond rekke ble brutt

22-10-2022 Hits:375 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen 850 forventningsfulle tilskuere hadde møtt fram for å følge Ranheims kamp mot Raufoss. Det så ut for å bli en enkel oppgave å slå bortelaget, men det...

Les mer...

Sjansen var der

16-10-2022 Hits:327 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Av: Kjell A. Arntzen Det flotte søndagsværet fristet denne gang mer enn kampens første halvtime. Det ble en tur rundt om på Ranheim framfor denne halvtimen foran TV-skjermen. Flott tur, og...

Les mer...

Det hjalp ikke ...

10-10-2022 Hits:307 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

av: Kjell A. Arntzen Det som ikke hjalp var at Sandnes Ulf led et sviende nederlag mot tabelljumbo og nedrykksklare Grorud. Og det på eget gress i Sandnes. Vi led selv...

Les mer...

Akademi eller noe helt annet?

05-10-2022 Hits:431 Sport Kjell Arve Arntzen - avatar Kjell Arve Arntzen

Akademi eller noe helt annet?

Innledning: Kjell A. Arntzen   tekst: Otto Ulseth Otto Ulseth ønsker å holde ungdommen i sitt lokale lag sammen med sine kamerater. Ingen vet om en ung gutt blir en god fotballspillere...

Les mer...