A+ A A-

tekst:  Kjell Arntzen                  foto:  Per A Johnsen

Det hender ganske ofte her på Ranheim at vi får hyggelige opplevelser. Vi er heldigvis ikke alene om det. Mandag 17. november skjedde det igjen og da var vi slett ikke alene. Folkets Hus var fylt opp til siste stol under Sjøskogbekkens framvisning av sin forestilling om vennskap og betydningen av å være venner. En morsom og framfor alt en flott opplevelse for foreldre, foresatte og Ranheimsavisas medarbeidere. Det var bare så synd at salen var for liten til at også besteforeldre kunne få overvære denne seansen. Vi venter på et lokale som har kapasitet til å huse større oppsetninger her på Ranheim.

La meg ta det som ikke var så bra med forestillingen, og det var slett ikke barnehagebarna som sto for dette. Det var de voksne! De fleste i salen hadde store problemer med å høre det konferansieren hadde å si, hva han introduserte og hva barna skulle framføre. Det finns mikrofoner og forsterkere i salen som må kunne brukes for slike samlinger. Nok om det, forestillingen i seg selv var fornøyelig fra ende til annen. Det skylder vi alle barna og de ansatte i Sjøskogbekken en stor takk for.

barnehage-ungerFantorangen og vennskapssangen

Det hele startet med at «småttisene» i barnehagen sang Fantorangens vennskapssang. Vi må vel si at det er nesten utrolig at de kan få disse små barna til å være med på en slik framføring. Det var tydelig å se at det ikke bare var sangere i gruppa, men også en god det som kanskje har en framtid som dansere og skuespillere. En krabat i hvit skjorte gjorde seg i alle fall godt bemerket med sine skøyerfakter på scenen, mens andre viste gode takter som dansere. Sangen var godt framført og bidro til at foreldre i salen sang med på refrenget.

«Bekkeblommen»

Her fikk vi tak på ordene konferansieren innledet med. Det var udelt positivt og høstet fortjent applaus fra foreldre. Barnehagen jobber bevisst på viktigheten av å ha venner og skape vennskap mellom alle. Som det ble sagt fra scenen; «det går ikke an å leve uten venner.» Det var ord som var den røde tråen gjennom hele den timen forestillingen varte. Sjøskogbekken barnehage er en «FUS-barnehage», ble vi fortalt, en barnehage som jobber etter disse målene; vi er sammen, det er glede, det er læring, leik og vennskap. Alltid har de jobbet med vennskap og det å holde på relasjonene. At det også er viktig å være venn med seg selv er grunnlaget for å bygge vennskap med andre. Barnehagen snakker om VI og fokuserer på samarbeid.

Dette kom tydelig fram når det ble fortalt om hvordan denne forestillingen kom til. Ungene hadde selvfølgelig vært med på planleggingen av denne stunden. De har selv fått bestemme hva de skal gjøre og hvordan de skal gjøre det. Det fikk vi til fulle se i den timen vi hadde det trivelig og morsomt.

barnehage-bukken

 

Bukken og det skumle trollet.

Bukkene Bruse

Selvfølgelig hadde «Bekkeblommen» satt opp et eventyr som ble formidlet. De hadde omskrevet eventyret om Bukkene Bruse noe, men uten at kvaliteten eller spenningen ble forringet. Her var det bygd bro, det var et skummelt troll under brua og det var flere bukker som skulle over. De skulle til seters, men ikke for å gjøre seg fete. De skulle til seters for å få pølse. Det falt sikkert i bedre jord for 4-åringene. Å gå til en seter for å gjøre seg fet virket ikke så forlokkende som det å få seg en pølse!

Passeringen av brua gikk som i originaleventyret. De minste bukkene fikk passere over da trollet fikk vite at det kom noen større bukker etter dem. Slik gikk det også med de mellomstore bukkene. Det kom større bukker etter dem også. Så kom de store bukkene, to store og kraftige bukker med store horn.  Det ble en kortvarig kamp med trollet. Bukkene stanget det stygge trollet fra brua og ned i den strie elvestrømmen. Dermed kom alle bukkene til seters og fikk pølse.

Flere hyggelig sanger om vennskap

Så ble vi presentert for en rekke fine sanger om vennskap. At venner er gode å ha, var ungene klar på og sang med full hals. Det er også godt å ha en bestevenn fikk vi vite. Bestevennen er alltid der. Vi kan gråte, le og leke med hverandre for vi er alle gode venner. En morsom «proppevise» med det morsomme refrenget; «slipp fisen fri», var tydelig vis en sang de satte pris på. Nå var det latter og fnising i koret.

Sjøskogbekken barnehage har sin egen barnehagesang. Den kunne absolutt alle ungene i «Bekkeblommen». Høyt og klart fikk vi høre «ingen sure miner, det er gøy å være glad» ljomet ut i salen. Vi sang vel med? Ja, vi gjorde det og var ikke alene om å følge ungene i den muntre sangen. 

Det var ikke til å unngå at vi fikk Petter Wavolds «Koffor det?». Det er mange spørsmål som dukker opp fra barn. Ikke alle klarer vi å svare på, men det spørres og spørres. «Koffor det?» og når svaret er avgitt kommer det neste; «koffor det, da?» Eksempel på slike spørsmål gir Wavold selv i sin versjon: «Ka har eplan vært før?» «Koffor er hjulan på bilan svart?» «Koffor har naboen bart?» og «Koffor er gresset grønt?» Vanskelig å svare på, men svaret du gir møtes med et nytt spørsmål: «Koffor det da?» Morsomt var det at ungene framførte denne sangen som kanskje ikke ga de svarene de var ute etter?

barnehage-politi

 

Politiet passet på alle sammen.

«Hvitveisen»

Ungene fra «Hvitveisen» entret scenen med «full guffe». Her kom den kjente sangen fra vinter-OL i 1994, «OL-floka». Ungene danset, sang og slo floke i skikkelig flott takt og med stor innlevelse. Her kom gleden, samholdet og vennskapet barna imellom klart til syne. Vi så rockeføtter, mimikker, smil og munterhet i alle. Fornøyelig var det.

«Fly av sted» med Karsten og Petra fikk vi også være med på. Vi ble direkte invitert når de sang «har du lyst kan du bli med». Den invitasjonen var det mange i salen som mottok. Vi var med og sang! Deretter var det om tryggheten med å ha et kosedyr. Kosedyret kan du ha med i senga, når du leker eller er i barnehagen. Det er en venn det også selv om det ikke er helt levende i virkeligheten. Som kosedyr er den levende nok.

Det ble «Hip-Hop» og mere sang. Temaet med at det er ikke koselig å føle seg alene, det er trist. Det må vi ta tak i, var ungene klare på. Ingen skal føle seg alene. Det er spesielt når noen er lei seg og trist, det er godt å ha venner. En venn er alltid en god venn som er der for deg når du trenger det.

Det er ikke hver dag vi blir minnet på hvor viktig det er med samhold, venner, vennskap og omsorg for hverandre. Slik sett var denne timen i Folkets Hus med barn og voksne fra Sjøskogbekken barnehage en vekker også for oss voksne. Ta vare på hverandre, skap samhold og vennskap, bry deg og vær nær når noen trenger deg.

barnehage-kakebordSaft, kaffe og kaker

I B-salen var det dekket store bord med alt det du kan tenke deg av kaker og godt. Alt var bakt av foreldre og ansatte, kanskje også hadde ungene deltatt i bakingen? Ikke vet vi, men det ble etter hvert fullt av barn og voksne som forsynte seg av alle godsakene. Ranheimsavisas utsendte bør ikke stå først i køen når det er kaker på bordet. Det gjorde vi heller ikke denne gang etter å ha tatt en titt ned på to stadig voksende mager.

Tusen takk til ungene og de ansatte på Sjøskogbekken barnehage. Vi kommer tilbake ved neste anledning.