A+ A A-

av: Kjell Arntzen                                  foto: Arne Strand

markapl3917Stedet er så absolutt Markaplassen skole i hele uke 4. Elever og lærere fortsetter skolens tradisjon med å sette opp en forestilling av det publikumsvennlige slaget. I år er det «Spelemann På Taket» som inntar scenen i skolens festsal. Ranheimsavisa var tilstede under en av de mange prøvene onsdag 14. januar. Fullt av skuespillere, syersker, musikere og lærere med ulike roller var det overalt. Fellesnevneren var; her jobbes det beinhardt fram mot premieren mandag 19. januar klokka 18.00. Vi er sikker på at alle som overværer oppsettingen vil få seg en positiv overraskelse. Det jobbes veldig godt i skolene på Ranheim!

Ungdommen på Markaplassen skole viste gode takter for en framtidig karriere på scenen eller for amatørteatervirksomhet på Ranhei

markapl3981Som avtalt var vi på Markaplassen litt over halv ett denne onsdagen. Vel inne gjennom skoledøra registrerte vi at billettluka var betjent og billettsalget i full gang. Vi ble vist inn til der skuespillerne, musikerne, scenearbeiderne og instruktørene holdt til. Nå var det ikke noe hvilerom vi kom til, alt gikk for seg i et voldsomt tempo. Beskjeder fløy gjennom luften som brevduer; «mer lys, gå lenger fram på scenen, Jonas, vær tydelig, følg musikken, vær glad, mer energi» var beskjeder som gikk fra en suveren instruktør som satt bak i salen med mikrofon og falkeblikk. Falkeblikket tilhørte Ingrid Kummeneje. Selv vi som må betraktes som noviser i en slik sammenheng, ble fort klar over at dette var ei dame som kunne sine saker og som ønsket alt vel for sine skuespillere og medhjelpere. Det var faktisk en fryd å registrere hennes observasjoner og korrigeringen. Her skulle alt sitte og være perfekt før mandagen kom.

Ingrid Kummeneje var et fyrverkeri som instruktør med sitt falkeblikk, smittende humør og som inspirasjonskilde.

PR-ansvarlig, innkjøpsansvarlig og økonomiansvarlig Kjersti Sundset Rønning er en av skolens lærere. Hun var tydelig stolt av det som nå var på gang. – Slike oppsettinger har vi hatt siden skolen var helt ny i 2001, forteller Kjersti. Vi har satt opp store oppsettinger som Bør Børson, Greace, Hair, Oliver, Annie, Mamma Mia, West Side Story, og nå har vi snart klar «Spelemann På Taket». Dette stykket satte vi også opp i 2006, men da med andre elever. Så nå måtte vi begynne på nytt med nye, dyktige elever, sier Kjersti. Det er elever fra 9. og 10. trinn som er med på dette, og alle har vært gjennom en audition vi hadde i forkant. Musikalen er en del av valgfaget "Sal og Scene".

Audition

Vår audition var ikke slik opplagt at vi skulle sjalte ut de som ikke passet inn i rollen som Tevje, Tzeitel eller Golde. Gjennom denne sekvensen søkte vi elever som kunne fylle de oppgaver og roller som følger med en slik oppsetting. Her er alle like viktige. Om du spiller en eller annen hovedrolle i selve framføringen er ikke det mer viktig enn den som selger billetter, som holder orden, spiller, synger eller styrer kafeen vår. Det er et samarbeid og samspill mellom alle som gjør at dette blir en flott opplevelse for alle dere som kommer og ser på, sier Kjersti.  

Det er ca. 80 elever og 10 lærere som er opptatt og konsentrert om dette nå. Vi øver hver dag, det sys kostymer på harde livet og det snakkes premiere. Før premieren skal vi selvfølgelig ha en generalprøve, men til da sitter alt som det skal. Generalprøven skal vi ha mandag 19. før den ordentlige premieren mandags kveld.

7. trinn fra Ranheim. Solbakken og Vikåsen

           markapl3955er invitert til denne generalprøven. Det vil kanskje gi dem en forsmak på hva de får være med på når de kommer hit til Markaplassen for å fortsette sin skolegang. Om de får oppleve den gleden, iveren og prestasjonene som vi fikk overvære på en av prøvene, tror jeg de blir ekstra tent for å fortsette her oppe på Markaplassen. Ranheimsavisa har jo tidligere stiftet bekjentskap med noen av de kvaliteter elevene har både på Ranheim og Vikåsen skoler. De henger nok ikke etter de som er elever på Solbakken skole heller.

Det hadde jo vært veldig moro om den spiren som sås på Markaplassen skole med mange Ranheimselever, kan føre til at det gror fram et nytt amatørteatermiljø mange år etter bydelens storhetstid på dette området?

Innom systua

markapl3979Vi registrert jo at mange av skuespillerne allerede hadde fått sine kostymer. De fleste var ikke fullt oppkledd for forestilling ennå. Vibeke Ulstad Aksersveen, som var koransvarlig, anbefalte oss å ta turen innom «systua». Der oppe satt en lang rekke jenter på rad på hver sin side av et langbord. Her var det ikke symaskiner, men saks, nål og tråd. Her var mønstre, klippet silkepapir og det som hører til på et slikt kostymeverksted var naturligvis på plass.

Her er Bilke og Lone. I rollene finner vi de to jentene, Ylva og Janicke

Det var få av dem som kikket opp og var undrende til hva vi ville. Her var det bare tida og veien igjen til alt måtte være ferdig. Etter hvert fikk jeg huket tak i ei jente som fortalte hva de drev på med. – Her syr vi alle de kostymene som er påkledningen til skuespilleren. Vi er ferdig med mange, men mange gjenstår ennå. Det er ikke tvil om at vi blir ferdige før helga, men vi kan ikke somle, sier Ragna.

Det er ingen tilfeldigheter å spore inne på kostymeverkstedet. Etter hvert som et kostyme er ferdig blir det lagt i en tøypose tydelig merket med rollefigur og hvem som har den aktuelle rollen. Deretter plasseres alt inn i kostymeskapet. Det er altså ingen grunn til å tro at Tevje entrer scene i et kostyme som er sydd for Lazar.

Kulisse- og scenearbeiderne

har også fullt opp å gjøre den siste uka. - Vi er snart ferdig med de fleste kulissene, men har noe småtteri igjen, forteller en av kulissearbeiderne som vi misset navnet på. Det var en mer avslappet atmosfære her enn hos sygruppa, men de jobbet under full kontroll. Scenearbeiderne var nede i salen og jobbet mens prøvene pågikk. Det var viktig for dem å få denne treningen før alvoret starter. De er jo en vesentlig del i forestillingen disse også. Her må det trenes under forhold som blir lik det som skjer fra mandag.

Billetter og forestillinger

markapl3969Vi haster tilbake til Kjersti igjen. Hun har nettopp stengt av billettluka som hun har betjent. - Salget er startet, forteller hun, og det går så det suser. Foreldre, tanter, onkler og andre familiemedlemmer av de som er med i oppsetningen er tidlig ute for å sikre seg billett. De vet nok at her kommer det til å bli mange som vil se Spelemann På Taket, fortsetter Kjersti. – Det er ca. 150 plasser som er disponible til hver forestilling i uke 4, fra mandag til og med fredag. Forestillingene starter klokka 18.00. Det er to akter med pause imellom. I pausen har vi «Musikal-kafé» hvor vi selger brus, kaffe, vafler og bakst. I tillegg så skal vi ha loddsalg med gode gevinster. Inntektene fra loddsalget går uavkortet til «Streetlight». Markaplassen skole er en såkalt "Streetlight-skole, noe som medfører at elevene jobber med å skaffe penger til organisasjonen gjennom hele skoleåret.De tøffe oppgavene «Streetlight» utfører for barn og unge i Tacloban på Phillipinene, er virkelig noe vi ønsker å støtte opp om, sier Kjersti som håper på stor giverglede fra våre tilskuere. Om alle tok med seg noen kroner ekstra for handel i kafeen og loddkjøp vil både jeg, elevene og de andre lærerne bli svært takknemlige.

Bestilling

  • Forhåndsbestilling av billetter var mulig fra søndag 11.01. og kun på e-post til: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. Her må du oppgi ønsket dag og antall billetter for barn og voksne.Forhåndsbestilling må gjøres på oppgitt mailadresse senest dagen før ønsket forestilling og billettene må hentes og betales senest 15 minutter før forestilling.
  • Billettluka ved Kantina er åpen for kjøp/henting av billetter mandag til søndag i tiden 11.30 – 12.30 i uke 3.
  • Skolens elever, ansatte og tidligere musikaldeltakere går alle som barn.
  • Billettluka åpner en time før forestilling.
  • Billettprisene er kr. 100,- for voksne og kr. 50,- for barn.

Det er ingen betalingsautomat, så husk å ta med kontanter. 

«Spelemann På Taket»

markapl3986Ranheimsavisa skal på ingen måte røpe innholdet i forestillingen selv om vi vet at mange har sett andre oppsetninger av dette stykket. Vi vil bare kort fortelle hva handlingen dreier seg om. Kjersti forteller:

-       Handlingen foregår i en liten landsby i tsartidens Russland. Året er 1905, og vanlige folk sliter for å holde sulten unna mens de forsøker å bevare livsgnisten. Den jødiske bonden Tevje er en ressurs blant bønder og håndverkere i landsbyen. Han er også guide til forståelse av tidsepoken og tradisjonene.

Tevje introduserer også spillemannen på taket og forklarer metaforen: «Alle her i Anatevka er som en spillemann på taket. Hver mann strever med å gnikke fram en godlåt uten å knekke nakken. Det er ikke lett.

Kjersti Sundset Rønning forteller oss noe om historien. Samtidig gleder hun seg enormt til å ta imot dere som kommer.

Tevje er en tilsynelatende klok mann som i ett og alt forsøker å overleve, samtidig som han skal balansere mellom ny tid og gamle tradisjoner. Han bekymrer seg for sine fem mer eller mindre gifteklare døtres framtid, og han lover den eldste datteren, Tzeitel, bort til landsbyens 60 år gamle slakter, Lazar Wolf. For som han sier: «Da kommer du i alle fall ikke til å sulte.»

Men den 22-årige Tzeitel blir selvfølgelig fra seg av fortvilelse og trygler og ber faren om å få gifte seg med jevngamle Motel istedenfor. Siden arrangerte ekteskap er tidens tradisjon, har Tevje først problemer med å svelge at de to unge allerede har lovet hverandre en framtid sammen, men etter å umiddelbart blåse ut sin forargelse, gir han snart etter. Dette får naturlig nok konsekvenser, og de yngre døtrene gjør forskjellige opprør mot sin gamle fader, - og for kjærligheten.

Selv er Tevje full av kjærlighet for livet, kona Golde, barna og naboene sine. Det er humor, ukuelig livsglede og tilværelsens små ting som gjør at han og de andre overlever fattigdommen og undertrykkelsen fra tsarregimet og tiden som går mot revolusjonen, forteller en spent Kjersti foran premieredagen.

markapl3962