A+ A A-

tekst og foto: Kjell Arntzen

IMG 2364

Disse guttene fra skolen 7.-trinn gleder seg til Lego League-finalen. Fra venstre Aksel, Trygve, Sindre, Caspper, Fillip og Leo.

Førstkommende lørdag, den 10. november, er det lokal finale i Lego League på NTNU. Det er skolenes 7. trinn som er invitert til å bruke sine kreative evner innenfor ideskaping og bygging av lego-roboter for å utføre oppdrag som mer eller mindre hører fantasien til eller som vi som har passert 70 ikke henger med på. Etter et besøk på Ranheim skole på onsdag er jeg både imponert og stolt over det Ranheimselevene hadde klekket ut og bygd. Det skal bli spennende å følge fredagens konkurranse, en konkurranse som Ranheim skole tidligere har gjort det godt i. Jeg tror det blir gode resultater i år også!

Flittige og optimistiske elever

Jeg ankom skolen noe før avtalt tid og fikk dermed muligheten til å gå rundt for å se på det arbeidet de hadde gjort. Ved et av bordene traff jeg Isa og Ella som drev og dirigerte en robotbil i en oppgitt løype full av hindre. Poenget var at de skulle lede denne roboten forbi alle de utsatte hinder og inn til et bestemt mål.

Rundt bordet sto det mange skuelystne elever som heiet når roboten kom seg velberget gjennom løypa. Skuffelsen var påtakende om de ikke klarte å få den gjennom uten å rive et eller annet.

Samtale med «markedsgruppa»

IMG 2361

Her ser dere arbeidstegningen på roboten som skal bore i isen på månen. Den blir med ut i rommet.

Litt etter avtalt tid fikk jeg møte det jeg antok var «markedsgruppa» eller «PR-gruppa». Den besto av seks gutter fra de to ulike prosjektene de hadde jobbet med. Leo forteller at tre av dem kommer fra ei gruppe de har kalt «North Star» og tre fra gruppa «RIL-Space». – Den ene gruppa jobber med en robot som skal sendes ut i verdensrommet. Med i denne roboten har gruppa utviklet en tenings-app som sjekker hvem som har-trent og hvordan mannskapet har trent på romstasjonen. Den viser også øvelser og hvordan øvelsene utføres. Du skjønner sikkert at det er viktig at vi holder kroppen i gang på en slik tur, forteller han. – Med denne trenings-appen blir det morsomt å trene, skyter Aksel inn.

Den andre gruppa har utviklet en robot som skal bore etter vann på månen. – Det er riktig, sier Trygve. – Vi har laget ei prosjekttegning av det utstyret vi må ha med for å bore i isen der oppe. Vi skal sjekke om det er liv der oppe samtidig som vi ønsker å finne vann. Om vi finner vann må vi også sjekke om det er vann som kan drikkes.

Spent på om dette slår til

Hele 7.-trinn er veldig spente på hvordan det går på lørdag. – Det hadde vært kjempemoro om vi hadde klart det samme som Brundalen skole gjorde for noen år siden. De vant lokalt, de vant landsfinalen, europafinalen og gjorde det bra i verdensfinalen i Amerika. Vi hadde vel hoppet i taket alle sammen om vi klarte det samme i år, sier Sindre og har de andre med seg.

Jeg smetter inn at den prestasjonen Brundalen skole gjorde den gang var ufattelig stor. Tenk å bli blant de beste i hele verden i Lego League! Om dere klarer det vil jeg tro at Ranheimsavisa vil gi dere en oppmerksomhet dere vil like. Kanskje pizza for alle på Romantica? – Vi skal gjøre vårt beste, kommenterte Leo.

5.000 kroner fra Ranheimsavisa

En av gruppas oppgaver er å skaffe sponsorer til «finaletrøyer» og mat på finaledagen. De har klart å samle inn noe, men gaven fra Ranheimsavisa ble toppen. De takket alle sammen for avisas sponsorbeløp, - Dette er like mye som vi til nå har klart å få inn, strålte Casper.

Ranheimavisa ønsker de to lagene fra Ranheim skole lykke til og ser gjerne at premieskapet i skolens foaje blir påplusset en ny premie fra Lego League.