A+ A A-

tekst: Kjell Arntzen                             foto: Jonas Mathiassen

Lørdag 1. desember gikk den skandinaviske finalen i FIRST LEGO League i Equinors lokaler på Fornebu i Oslo. Her var det samlet 650 skandinaviske barn og ungdommer for å konkurrere i verdens største kunnskaps- og teknologiturnering. Ranheim skoles «North Star» var ett av de 49 lagene som hadde kvalifisert seg og deltok i det skandinaviske mesterskapet.

Dette er en stor kunnskaps- og teknologikonkurranse. Over 14.000 deltakere på 900 lag kjempet om de 49 plassene i den skandinaviske finalen. På verdensbasis samler turneringen over 280.000 deltakere, elever på 11 og 12 år. Årets tema heter «Into Orbit» og handler om å utforske problemer mennesker kan møte på i verdensrommet. I denne enorme konkurransen fikk altså vårt Ranheims-lag plass.

Vi husker tilbake til vår artikkel fra det lokale fra den regionale finalen der de vant og gikk til denne finalen. «North Star» består av hele 26 realfagsglade elever i alderen 11 til 12 år. Skolen har lang erfaring fra FIRST LEGO League, noe det velfylte premieskapet ved skolens ekspedisjon viser. «North Star» deltok for første gang og brakte nye trofeer til premieskapet. Til tross for at det ikke ble noen seier i den skandinaviske finalen høstet laget skryt fra arrangører og dommere.

Arrangøren sier om «North Star»

North Star 2-       Denne gjengen fra Ranheim skole imponerte på Fornebu. (bak fra venstre: Kornelius J Larsen, Emila Karlsen, Emilie Hansen, Johna H Smegaarden Helgesen, Erlend Hansbakken, Erik Sjømo, Linnea Lyngås, Iben Aune, Maria Alstad Eid, Solveig Ulriksen, Isa Bjørsvik. midten fra venstre: Oline Skjønberg, Birk Håheim Pedersen, Ella Støre, Lillie M Nordahl, Heise Østeraas, Leander Gisvold Restad,  Mai K Hepsø, Sarah M Radman, Sindre Finstad. Framst fra venstre: Tobias Adelgren, Margrethe Vårvik, Even Kvarberg, August Wigum, Johannes Skett.

     «North Star» fra Ranheim skole har imponert oss gjennom hele turneringen. De er blitt gode rollemodeller for andre som er interessert i realfag. De har lagt ned en enestående innsats og inspirert andre med sin sterke konkurranseglød og vilje til å lære noe nytt. Det er disse egenskapene som kjennetegner talenter på tvers av idrett, kultur og realfag, sier Cathrine Instebø som er sponsorsjef for Eguinor Morgendagens Helter.

Forsket på en robot som skulle til Mars

«North Star» hadde forsket på en robot som skulle sendes til Mars før det kommer mennesker dit. Roboten og løsningen de presenterte for juryen skal grave etter is og har med et avansert rensesystem som gjør om is til drikkevann. Et imponerende stykke forskningsarbeid. Tegningen av roboten presenterte vi i vår artikkel fra den regionale finalen.

Dansk seier og FIRST LEGO League Champions 2018

Det ble dansk seier til et lag fra Billund i Danmark. Laget hadde navnet; «NXT EV3lution». De ble tildelt tittelen «FIRST LEGO League Champions 2018». Det ble norsk seier i klassen «Prosjektprisen». Her vant «Team Cosmos» fra Finnsnes i Troms.

Det ble dobbelt norsk i «Robotkonkurransen» med «Robo Vings» fra Oslo på første plass og «Team Gosen» fra Stavanger på 2.plass. Oslolaget fikk også 1.plass i «Teknologiklassen». Her ble sammenlagtvinneren fra Danmark nummer 2.

Gratulerer med innsatsen «North Star»!