A+ A A-

tekst og foto: Kjell Arntzen

IMG 2527

Ranheimselever med sine plakater før starten på protesttoget de selv arrangerte

En mor til en elev på skolens 5.-trinn sendte oss en mail om et lokalt opptog i forbindelse med byens grunnskoleelevers miljøaksjon fredag 22. mars. Den store markeringen skulle skje i byen, men ikke alle elvene fra skolene i utkanten av byens sentrum kunne delta i sentrumsarrangementet. På Ranheim skole var de slett ikke oppgitt over dette, de planla og arrangerte sin egen markering med demonstrasjonstog fra Ranheim skole og til Grilstad Marina.

Ikke samlet tropp fra skolen

Vi tok selvfølgelig turen til Ranheim skole og var der 10 minutter før avtalt start klokka 11.00. Vi møtte toget ved idrettshallen, noe som tydet på at skolens unge elever var ivrige på å komme i gang! Det må innrømmes at oppslutningen ikke var så stor som vi hadde forestilt oss, men vi ble snart forklart årsakene. Noen av skolens elever hadde tatt turen til sentrum, andre ville vent litt på skolen før de gikk til Grilstad, - men vi, sier Kornelius, - vi går til oppsatt tid, eller før den oppsatte tiden, mot Grilstad.

Det manglet ikke på plakater som fortalte hva de streiket mot. - Miljøet er verd å ta vare på, forteller Lukas. – Vi har bare en planet og ikke en planet B som vi kan flykte til etter at vi mennesker har forsøplet og ødelagt den jorda vi bor på.

Hva skal vi gjøre for å spare miljøet?

IMG 2531

"Miljøet er bedre enn skolen" var en av parolene elevene bar med seg. Underforstått; det skal være lov å streike for miljøet. Da får skole være skole!

Jeg spør hva er det vi må gjøre for å spare miljøet og spare jorda? Nå haglet det med hender i været. Oliver var klar på at vi måtte kjøre mindre bil med fossilt brennstoff. – Foreldrene våre, og dere som er voksne, må kjøre mindre bil. Om dere skal ha bil må dere kjøpe el-bil, men selv da må det kjøres mindre. Hva må vi ellers gjøre, spør jeg: - Ta tog eller buss, svarer Hermann. – El-fly er også aktuelt når det kommer. Vi skal altså ikke fly? Hvordan skal dere da komme dere på ferie i syden?, spør jeg: - Syden blir kanskje ikke så viktig fra nå av, får jeg fra en av guttene. – Det er kanskje ikke så nødvendig heller om somrene fortsetter som de var i fjor? Det kan vi kanskje ikke forvente heller, men vi har hytte som vi kan bruke, sier en annen.

Flere sier at de ønsker seg en sydentur en gang i blant, men ikke så ofte som nå. – Vi kan ikke gjøre alt over natta, sier Oliver, men vi barn må være med på dette. Det skal jo fortsatt være vår jord. To gutter er ivrige på å få sagt noe: - Et klimatiltak er også det å spise mer gulrøtter! Mindre kjøtt og mer grønt er veien å gå.

Markus er ivrig på at toget må gå videre mot Grilstad Marina, men han vil ikke gå før jeg har notert navnene på de som deltar i demonstrasjonstoget på Ranheim. Her er Kornelius, Lukas, Hermann, Oliver, Markus, Aleksander, Tobias, Sivert, Mikael, Kristian, Nicklas, Øivind, Daniel og Willy. Kanskje var det noen jeg ikke fikk navnet på før toget gikk videre.

Over 3.000 elever møtte i sentrum

Det kan vel antas at aldri før har det vært så mange barn som har skolestreiket for klimaet? En mengde plakater med miljøoppfordringer hadde de med seg fra skolen. Her var det planlagt og klargjort hva de var opptatte av. Kildesorteringen var en viktig sak, å ikke kaste søpla i naturen var også å se på mange av plakatene. Et par plakater jeg merket meg var: «Bruk hodet, vi har bare en klode» og «Jorda har feber».

En trøst til dere som ikke ble med til sentrum

Adressa forteller i dag om «Bråk da tusenvis ble igjen på torget». Politiet fikk en stri tørn med å skille unge som var innblandet i slåsskamper. Det var elever som ble igjen i sentrum etter demonstrasjonen. Politiet brukte både megafon og noe makt for å spre de unge. I tillegg så vi på nettsider og hørte på radio at politiet ba foreldre om å komme for å hente elevene.