A+ A A-

tekst og foto: Kjell Arntzen

IMG 2551

Her hadde elevene bygd hele festningsorådet og fortalte historien om Kristiansten,

Elevene på Ranheim skole slutter ikke å imponere. Jeg er fristet til å si at om det er 2. trinns elever eller 6. trinns elever vi besøker for et eller annet de har gjort eller laget, så er det imponerende. Kreativiteten og utfoldelsen som elevene får i dagens skole var helt utenkelig på min generasjons folkeskole. Jeg husker godt fra den gangs «pappsløyd», som det het på de første klassetrinnene, at det før jul var pålagt å lage små hus med bomull på taket, en bomull som skulle simulere snø. Dette var før vi i 12-års alderen fikk ta i en høvel, kniv og et tappjern. Nå kan 4. trinns-elever lære seg historien om Trondheim, bygge hus, figurer og tegne episoder fra byens historie slik at det blir en flott og lærerik utstilling av elevenes arbeid. Jeg var der og ble som tidligere, - meget imponert!

Utstillingen er over i dag

Utstillingen var oppmontert i går og i dag, torsdag. Virkelig synd, for denne hadde en større del av Ranheims befolkning kunne ha fått sett. Dyktige elever sto ved de ulike postene og fortalte om byggverk, hendelser og folk de hadde laget. Olav Tryggvasson hadde de selvfølgelig med i sin ruvende skikkelse.

IMG 2545

Tuva og Julie hadde valgt bryggebrannen som sitt prosjekt til utstillingen.

Jeg hadde dessverre ikke så god tid på meg til at jeg kunne få med meg alt, men nok tid til at jeg fikk pratet med noen og sett en del av utstillingen. Jeg ble fortalt av Tuva og Julie som presenterte den store bryggebrannen fra nyere tid (min ungdom). Begge var tydelig stolte av det de hadde fått til med sin bryggerekke og flammene som slo opp over store deler av bryggene. Smart laget og en godt fortalt historie om denne brannen. – Vi har brukt mye tid på dette, men det har vært både moro og lærerikt, sa begge to.

Jeg hilste på konene til Olav Tryggvasson

IMG 2546Nora F. og Daniela var kledd i en type strielignende kjoler der de sto like ved sin mann, Olav. Jeg måtte fortelle dem at jeg ikke visste at Olav Tryggvasson hadde to koner. Da var de snare for å fortelle meg at Olav hadde først ei kone som hette Geira fra 982 e.Kr. Hun døde og han giftet seg så med Thyra i 998 e.Kr. Sammen med Thyra fikk han også en sønn, men han døde like etter han var fylt 1 år. Der fikk jeg selv lært noe!

Bakke bro og Bybroa

IMG 2547

Det var vanskelig å få Aksel og Phillip Min til ikke å dekke for de broene de hadd bygd. Matheo fra 2.trinn var en interessert besøkende.

Ved Bakke bro og Bybroa møtte jeg Aksel og Phillip Min. De hadde bygd modeller av Bakke bro og Bybroa. Det var slett ikke vanskelig å se hva de hadde bygd. – Det ligger mye arbeid bak dette, sier Aksel mens Phillip Min legger ut om Bybroa til elever fra 2. trinn som er på besøk. Blant disse finner jeg Matheo som synes det er flott å se på alt det de har laget. – Til neste år er det min tur til å være med på noe slikt, sier gutten som ser ut til å glede seg til han blir elev på 4. trinn.

Jeg går et stykke sammen med Matheo som beundrer alt det han ser. – Se, der er Tyholttårnet og Egon, stråler han. Jeg peker litt lenger bortover og sier: se der, der er det noen som har bygd festningen og Munkholmen. Han løper av gåre og jeg ser ikke mer til han under mitt besøk.

Burde ha vist utstillingen også på fredag

Jeg forstår godt at skolen har sitt program både nå før påske og ellers i året. Denne utstillingen var imidlertid så god, så innholdsrik og elevene ga gode fortellinger om det de presenterte.

Dette var så absolutt noe å vise folk i bydelen. Det hadde sikkert også bydd på problemer å la den være tilgjengelig for andre, men her vil jeg henstille til skolens lærere og rektor om å finne løsninger slik at vi «utenfor» kan få ta del i elevenes arbeid. Jeg avslutter med å takke elever og lærere for omvisningen!