A+ A A-

tekst: Kjell A. Arntzen                       foto: Sølvi Kvam

IMG 1775 1

Uteområdet ved Ranheimsfjæra barnehage gir barne gode utfordringer

Vi føler det som en anerkjennelse av den jobben vi gjør i Ranheimsavisa når vi blir invitert til høytideligheter her på Ranheim og på Jakobsli. Nå sist var vi invitert til den offisielle åpningen av Ranheimsfjæra barnehage. På rekordtid har denne barnehagen blitt reist, og det på en miljøriktig og bærekraftig måte. Det er de to barnehagene som lå ved Jakobsli skole og den ved Trægården som nå har blitt til en med over 80 barn.

Det er Ranheim barnehage og Ranheimsletta barnehage som nå er blitt samlokalisert i den prektige barnehagen i Lutelvveien 1, på østsida av Vikelva (på Ranheim kjent som Lutelva), Ranheimsfjæra barnehage. Og hvilken tomt og plassering har barnehagen fått? I ytterkant av det planlagte utbyggingsområdet øst for elva, nær Ranheim kirkegård og tett ved fjæra. Her er det muligheter for et mangfold av aktiviteter for barn og ansatte.

Nærheten til sjøen og kjærligheten til Ranheim oser av alt det vi ser på denne barnehagen. Den ligger i Lutelvveien, den ligger ved fjorden og har avdelinger som heter Sjøstjernen, Blekkspruten, Tangloppa osv. Den viser også sin Ranheimhistorie ved å døpe rom i bygningen med navn som «Fabrikken» og annet kjent fra Ranheim Papirfabrikk. Vi er veldig stolte på bydelens vegne over at tilknytningen til stedet preger barnehagen i det meste.

En flott åpningsdag

Det var en strålende dag fra start til ende. Været var ikke på barnehagens side, men der er de vant til å håndtere de værutfordringer de nesten hver dag står overfor på denne tiden av året. De mange barnehagebarna, foreldre og foresatte, kommunale byråkrater, ordføreren og Ranheimsavisa trosset været i den koselige atmosfæren som de ansatte og barna hadde skapt.

Det startet med en fanfare av en av de ansatte, Laila Guldseth. Hun fortsatt med en kornettsolo med Åges «Trondheimsnatt». Fantastisk framført under en åpning som satt som et skudd!

Deretter var det barnehagens leder Kristin S. Stien som overtok mikrofonen. Hun dro oss gjennom historien for denne barnehagen og det flotte samarbeid de har hatt med rådmannens fagstab og arkitektene. Det takket hun veldig for og ga ros til den sentrale arkitekten bak bygget, Marius Gausen. Hun unnlot heller ikke å takke de ansatte for en strålende innsats underveis og særlig ved flyttingen av barnehagene ned til Lutelvveien.

Hun fortalte også om de omfattende grunnarbeidene som måtte gjøres før byggingen startet. Vi visste jo at også dette bygget står på en grunn som både fabrikken og våre foreldre ikke var så miljøbevisste overfor. Mye utslipp fra fabrikken lå i grunnen, men også skrap fra våre forfedre. Det ble gravd 6 meter ned i grunnen for å få fjernet alt miljøfarlig avfall.

Barnehage fra 1 år til 5 år

Kristin fortalte at barnehagen hadde en avdeling for småbarn, 1 til 3 år og en annen avdeling for de større barna. – I dag har vi 88 barn her og jeg tror jeg kan si at de trives alle sammen. Vi har laget et spennende og utfordrende utemiljø som motiverer til lek og oppfinnsomhet. Dere kan selv se at det finnes ikke noen disser og ferdige lekeapparater her, var noe av det hun sa.

Rita klippet snora

IMG 1789

Rita Ottervik fikk god  hjelp av noen barn fra barnehagen med snorklippingen

Så ble ordet gitt til ordfører Rita Ottervik. Hun var også kledd for fest med ordførerkjedet hengende rundt halsen og hadde gledet seg til å komme hit. – Jeg gratulerer dere med en helt ny Ranheimsfjæra barnehage her på Ranheim, åpnet hun sin hilsen med. Både barn og voksne klappet. – Det er ikke hver dag jeg får anledning til være med på åpningen av nye barnehager nå. Etter at kommunen innfridde løftet om full barnehagedekning er vi nå over i en fase der vi pusser opp de eksisterende. Vi må jo ta godt vare på de barnehagene vi har, fortsatte hun.

-       Jeg syns det var flott at de to tidligere barnehagene dere hadde med Ranheimsletta- og Ranheim barnehage kunne flyttes og smeltes sammen til en her i fjæra. Jeg tror dere barn er av de mest heldige barnehagebarna i byen, sa hun og så ut over de mange barna som sto/satt og hørte på. – Nå bestreber vi oss alle for å gjøre det meste «grønt», ta vare på utemiljøet og bygge nye hus miljøriktig. Ranheimsfjæra barnehage er blitt en slik grønn bygning som har et grønt utemiljø.

-       Jeg kan vel ikke unngå å fortelle at denne barnehagen, på tross av de miljøutfordringene utbyggeren møtte i grunnen, er den barnehagen som har hatt den korteste byggeperioden av alle byens barnehager, bemerket hun og roste barnehagens ansatte, rådmannens fagstab og de andre som hadde bidratt i realiseringen av bygget og uteområdene.

Så er det her som ved andre store anledninger at det må være ei rød silkesnor som skal klippes for å markere den høytidelige åpningen. Selv om barnehagen nå har vært i drift ei tid så kommer den offisielle åpningen når alt er klappet og klart. Etter en fantastisk jobb er det aller meste på plass og åpningen kan skje.

Tre av barna kom fram for å holde snora, saks ble funnet fram og overlevert ordføreren som i sin tur klippet snora og erklærte barnehagen som offisielt åpnet. Dette ble etterfulgt av en fanfare som ble spilt av barnehagens egen Laila Guldseth.

Barna imponerte med sin vennesang

IMG 1771 1

Mange hadde møtt fram til åpningen av barnehagen. Barna sang og underholdt slik at vi ble skikkelig imponert.

Jeg ble direkte rørt da barna fant sin plasser på utescenen og sang barnehagens egen vennesang. Det lød mektig, og barna levde seg godt med i sangen med bevegelser og mimikk som flere kan misunne dem. Her tar de mobbeproblemet på alvor, dyrker vennskapet, tillater ikke utenforskap, men motiverer for samhold.

Jeg fikk med meg noen av tekstlinjene i sangen de framførte. «En for alle, alle for en», «Ingen skal stå utenfor», «Vi er venner», «Stopp! Ikke mobb, det er kameraten min!» og «Her er det mobbefritt», er ikke bare ord, men slikt skal de vokse opp med dagens unge.

Kake, orientering og omvisning

Etter seremonien ute var det tid for å trekke inn, eller bli værende ute. Kjempestore bløtkaker med bilde av barnehagebygningen var plassert både ute og inne. Nå var det tid for kaffe, saft og bløtkake. Det var nok dagens høydepunkt for barnehagebarna!

Inne holdt lederen, Kristin Stien, en god orientering om byggeprosessen, de ansattes medvirkning og innsats og de muligheter denne barnehagen gir for vekst, læring og utvikling for barn og voksne. – Vi går ei spennende tid i møte, sa Stien, - men det er ei tid vi alle ser fram til.