A+ A A-

tekst: Kjell A. Arntzen                    foto: Kirsten B. Saksvik

barnekor skole 22. trinn hadde stilt seg opp for å synge under tenningen av julegrana.

Fredag 27. november startet på en koselig måte sammen med 580 glade elever og lærere ved Ranheim skole. En årlig begivenhet som tenning av juletreet er, var denne gang flyttet fra første søndag i advent og skolens julemesse til siste skoledag før vi går inn i adventstiden. Jeg var der noe før avtalt tid, men allerede da hadde elevene på 2.-trinn inntatt sine plasser på skolens utendørs scene. Noen få foreldre og besteforeldre hadde også funnet veien til skolegården.

barnekoret og rektor

Rektor Maria Husby Gjølgali ville ikke gi slipp på samlingen om tenninga av julegrana. - Vi må få til dette selv om Covid-19 styrer det meste av vår hverdag,

Pandemien som herjer verden rammer også Ranheim skole, men rektor Maria Husby Gjølgali nekter plent å avlyse denne tradisjonelle stunden som juletre-tenningen er. – Vel, nå kan vi ikke samle elever, foreldre og andre fra bydelen til dette arrangementet, sier hun. – Det betyr ikke at vi er rådløse. I en god stund har vi sammen med skolens elever og lærere arbeidet med et alternativt opplegg. Det er dette du skal få oppleve om en liten stund. Vi kan jo ikke kaste vrak på denne koselige tradisjonen. Mer enn noen gang har vi behov for å møtes i trygge omgivelser og kose oss, forteller hun med iver. – Så ser du at vi har kontroll på hvem som kan stå sammen under et slikt arrangement. På haugen mot Ranheimsfjæra står 6. og 7. trinn i god avstand fra hverandre. Her nede på selv skoleplassen står de andre trinnene, også de i god avstand fra hverandre.

Vi tenner våre lykter

Alle elevene på 2—trinn hadde tatt oppstilling på amfiet for å åpne det hele. Foran elevene sto en lang rekke tente lykter og elevene framførte Hanne Kroghs «Vi tenner våre lykter». Mange av oss har opplevd store øyeblikk, dette var godt plassert i rekken av de gode øyeblikkene jeg har hatt. Å høre så mange elever synge:

«Sneen dalte lett og fin - Og strøk blidt mot ruten min - I morges da jeg drømte på min pute - Vi tok skjerf og votter på - Hastet veldig med å gå - Snart var det tusen barnespor der ute.

Og vi tenner våre lykter når det mørkner - Og når alle lyder pakkes inn i vatt - Ja, vi tenner våre lykter når det mørkner - Kanskje lyser de til kvelden si'r god natt». Det var rent og godt sunget av barna!

Rektor talte om tida og jula

juletre 2020

  Sara og Aurora måtte finne seg i å vente til nedtellingen var over, men lys ble det selv om     det så litt stusselig ut. Dette er et av de områdene hvor kommunen har et   forbedringspotensiale.

Så vennlige og lune som skolefolk er startet hun med: - Hei alle sammen! Snart er det jul, men før jula setter inn skal vi tenne juletreet som står her på skolegården. Mørkt og ganske trist slik det står nå, men om vi venter en stund så skal lysene tennes. Til det har vi fått Sara som er med i skolens elevråd og hennes assisten for dagen, Aurora, til å tenne lysene. De må imidlertid har hjelp fra dere alle sammen. Vi må telle ned fra 10. Jeg tror at det vil ende med at når vi har kommet til 1 så kommer lysene på!

Når 580 elever, rundt 25 lærere, noen foreldre, besteforeldre og Ranheimsavisas redaktør teller, så høres det nesten over hele Ranheim, Det rakk i alle fall fram til Sara og Aurora som på slaget tente lysene. Det var bra på det fine treet, men jeg må kunne si at Trondheim kommune kunne ha spedd på med noen kroner så vi har fått et godt lysende tre her på Ranheim. Så til deg ordfører Rita: - Det er ennå mulighet til å forsyne byens barneskoler med flere lyslenker til julegranene som står rundt på byens skoler.

Rektor Maria fortalte videre; - Nå er vi snart inne i advent. Det er ventetid for noe vi alle gleder oss til. Vi gleder oss til å feire jul med familien, vi gleder oss til å spise god julemat, vi gleder oss til julegavene og vi gleder oss til å hjelpe hverandre og vise omsorg. Den tiden vi nå har vært inne i siden i mars har vært tung for alle. Nå får vi alle sammen håpe på at ting kan bli bedre og at vi får feire en så normal jul som mulig.

Rektor spurte også om noen hadde sett en fyr i rød drakt og lue som lusker rundt her på Ranheim nå. Det var det få som hadde. - Kanskje er det noe tidlig, responderte rektor, men la til: - Det er en kar som kommer til å luske rundt her på Ranheim i dagene som kommer. Han sjekker om vi er gode og snille med hverandre, om vi hører etter når foreldre eller andre snakker til oss, om vi vasker våre hender og er forsiktige slik at vi holder oss friske i dagene som kommer.

Så sang vi julesanger og «Jul på Ranheim»

Alle elvene avsluttet denne trivelige førjulsamlingen med å synge et par av de vanlige julesangene. Avslutningsvis ble «Jul på Ranheim» sunget av alle elevene. Både tekst og melodi er skrevet av en av skolens egne lærere, Marit Lorentzen. Det skal hun ha stor ros for! Sangen bør vel formidles til folk i bydelen ved en anledning?