A+ A A-

tekst: Kjell A. Arntzen        foto: Sølvi Kvam

Natteravn CROJeg lar meg gjerne imponere av gode prestasjoner, dugnadsinnsats, hjelpetiltak, ideer og gode støttespillere. Nå kan jeg føre nok et initiativ på listen over det jeg lar meg imponere av, - damene bak Natteravn CRO som jeg hadde avtalt møte med på Presthus gård mandag 19. april. Mitt anliggende var å få vite hva de drev med, oppslutning og hvordan de var organisert. Det hele ble en sann fornøyelse!

De tre jeg møtte i riktig smittevernorden i Presthus frivilligsentrals lokaler på Presthus gård var Gunnhild Ulriksen, Henriette Nilsen Lian og Ingvild Nilsdatter Fuglem. Alle framsto som ildsjeler som var fast bestemt for å gjøre noe for bydelene Charlottenlund, Ranheim og de omliggende strøk. Ideen om å få etablert en natteravnordning fødtes tidlig i damenes hoder og veien derfra til iverksettelse var ikke lang. I denne artikkelen velger jeg å benevne de tre som «ledelsen».

Kontakt med fem skoler

De skjønte tidlig at det måtte skapes allianser. Disse alliansene var å finne på bydelens skoler. Skolene Charlottenlund ungdomsskole, Vikåsen skole, Markaplassen ungdomsskole, Ranheim skole og Jakobsli skole tente på ideen og ble med. Hver av disse skolene har forpliktet seg å stille natteravner til disposisjon for oppdekking av de vakter ledelsen setter opp.

Gruppen har tatt navnet Natteravn CRO. CRO står for Charlottenlund, Ranheim og Omegn. Det betyr at de skal gå natteravn på Øvre Charlottenlund (Jakobsli), Nedre Charlottenlund, Vikåsen, Reppe, Grilstad Marina og hele den nedre delen av Ranheim inkl. våre strandområder. Natteravnene skal være så fleksible at de også tar for seg områder der det oppstår behov.

Utstyr for natteravnene

IMG 6105 CRO Natteravn

Natteravn sjefene er fra venstre: Gunnhild Ulriksen, Henriette Nilsen Lian, Ingvild Nilsdatter Fuglem og Ranheimsavisas redaktør, Kjell A. Arntzen. De hadde et stort felles ønske; Meld dere på som natteravner!

Mange av oss vil nok forbinde natteravnordningen i Norge med TRYG forsikring. Det er også helt riktig. Det er TRYG som er «hovedsponsor» som sørger for patruljenes nødvendige utstyr og bekledning. Hver natteravn bærer den lett gjenkjennelige gule vesten som forteller at her møter du en natteravn, en venn som gjerne vil ha kontakt og snakke med deg om du føler for det. Det er ingen vaktbikkje som skal bortvise deg eller «kjefte deg opp». Det er kort og godt en ungdomsvenn selv om aldersforskjellen mellom deg og natteravnen sikkert er merkbar. Om det skulle oppstå situasjoner som de vurderer som utrygge eller voldelige skal de ikke gripe inn, men kontakte natteravnenes kontakt i Politiet. Det er langt unna natteravnenes instruks å blande seg inn i evt. slåsskamper eller om det utvises hærverk.

Natteravnene er selv forsikret i sin natteravntjeneste av forsikringsselskapet TRYG. Utstyret de har med seg på sine vandringer er en sekk som inneholder plaster og forbindingssaker, pledd og om det skulle være nødvendig, noen godsaker som er sponset av næringslivet i bydelene, - men mest av alt er hver enkelt natteravn fylt av åpenhet og varme! Henriette forteller at de har tilskrevet de forretninger som er i området om godsaker, drikke eller støtte. Noen har kommet med noe, men dessverre så er det veldig mange som ennå ikke har latt høre fra seg. Om de leser det du skriver i Ranheimsavisa så kanskje de våkner, fortsetter hun. – Vi går jo tross alt i forretningenes nærområder og forsøker så godt det lar seg gjøre å gjøre kveldene trygge for alle.

Vil du være med som natteravn?

Natteravner i fjra-      Disse natteravnene går en runde i fjæra på en godværskveld. Skal du være med dem på denne viktige jobben?

        Det er både morsomt, interessant og nyttig å være en natteravn, sier Gunnhild. – Skolenes FAU har satt seg villige til å skaffe «ravner», og det går godt. Vi kan ikke legge skjul på at vi savner noen av dere som har bodd her i strøket ei stund, som er lokalkjent og som har lyst til å bli en av oss. Dette er en skikkelig fin måte å holde formen ved like, sier Gunnhild med et smil. – Det ligger mye god trening i en kveld som natteravn. Her får dere som er interessert slått to fluer i ett smekk; bedre form og komme i kontakt med ungdom som gjerne ser deg ute blant dem i gul vest. Om du har lyst til å være med eller høre litt mer om oss så kan du treffe oss på vår Facebookside eller send oss en e-post til: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Skulle du har problemer med å treffe oss så kan du kontakte Sølvi på Presthus frivilligsentral. Hun vil formidle det du har å si til oss.

-          Vi jobber nå med vaktplanen for våren 2021. Planen blir satt opp i samarbeid med Natteravnskolene; Markaplassen ungdomsskole, Charlottenlund ungdomsskole, Ranheim skole, Vikåsen skole og Jakobsli skole, forteller Ingvild. - Selv med stor innsats fra foreldre ved Natteravnskolene er vi fortsatt avhengig av dere frivillige. Vi håper at så mange som mulig også i år har mulighet til å gå kveldsturen sin som Natteravn. Det er stort behov for frivillige natteravner for hele perioden fram til 26. juni. Vi innvilger oss ferie fra siste helga i juni og fram til først på august. Etter planen skal vi avslutte årets sesong først på oktober, avslutter hun.

-          Ingen skal være redde for å bli kastet ut i oppgavene uten at det er gitt nødvendig opplæring og instruksjon. Dette vil foregå på Presthus Gård i frivilligsentralens lokaler. I disse lokalene har vi vår base og vårt utgangspunkt for rundene våre, sier Henriette. – Vi håper at vi etter denne artikkelen i Ranheimsavisa kan få en god del nye som ønsker å være med oss i dette viktige arbeidet for ungdom i bydelen vår.

Et hyggelig besøk som jeg håper vil få deg med

Når du sitter en times tid sammen tre damer som strutter av entusiasme og tiltakslyst blir du bare dratt med. Dette er et viktig arbeid og en god mulighet for kontakt med de unge. Kanskje kan det hentes inn tips og forslag på om det er noe de savner her i østområdene? Jeg avsluttet selv mitt besøk og samtale med natteravndamene med at jeg på vegne av Ranheimsavisa ga dem 15.000 kroner til arbeidet de utfører i vårt lokalsamfunn. Etter at «gispene» hadde lagt seg takket Gunnhild for den generøse gaven fra avisa. - Dette ble vi veldig takknemlig for, sa hun med tilslutning fra Henriette og Ingvild.